Στοχευμένη παρέμβαση Πούτιν που ρίχνει τις τιμές του ευρωπαϊκού αερίου κατά 23%

Στοχευμένη παρέμβαση Πούτιν που ρίχνει τις τιμές του ευρωπαϊκού αερίου κατά 23%

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ευρώπη αγοράζει πολύ ακριβά την ενέργεια, πυροδοτώντας φόβους για «δύσκολο» χειμώνα. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν με παρέμβασή του τις μείωσε αισθητά κάνοντας «πάσα» στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αποκλιμακωθεί σημαντικά, καθώς το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 23% στα 91 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ο Πούτιν λίγο πολύ είπε στην Ευρώπη ότι πληρώνει ακριβά τους τυχοδιωκτισμούς της στην Ουκρανία και στην Λευκορωσία, εισάγοντας πανάκριβα το φυσικό αέριο. Ο ίδιος δήλωσε κυνικά ότι η Ευρώπη έχει μετακινηθεί από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια αγοράς φυσικού αερίου που «κλειδώνουν» τη τιμή στο προϊόν, στην προμήθεια φυσικού αερίου σε τιμές αγοράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η προσφορά είναι ακόμη στο τραπέζι.

Οι στόχοι του Πούτιν

Με τη κίνηση αυτή ο Πούτιν επιχειρεί να ενισχύσει τους δεσμούς με την Ε.Ε. στο φάσμα της ενέργειας, καρπώνοντας το «μομέντουμ» που του δίνει η λειτουργία του Nordstream 2, TurkStream και το «ναυάγιο» του East Med. Παράλληλα, εμφανίζεται ως ο άνθρωπος που έχει την ικανότητα να απαλύνει τις κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις που δέχεται η Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.

Την ίδια ώρα εκμεταλλεύεται το μικρό ρήγμα στις σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ, ύστερα από την υπογραφή της AUKUS, την απουσία ηγεσίας στην Γερμανία και τη δυσαρέσκεια της Γαλλίας. Εάν μάλιστα ο Πούτιν επιτύχει μία νέα ενεργειακή συμφωνία με την Ευρώπη τότε θα έχει επιτύχει λίγο πολύ τρεις στόχους: 1) παράκαμψη της Ουκρανίας, 2) διεύρυνση του ρήγματος εντός του ΝΑΤΟ, 3) μεγάλα κέρδη για την ιδιαίτερα ταλαιπωρημένη ρωσική οικονομία.

Τέλος, η πανδημία «κατακρήμνισε» τα δημόσια οικονομικά της Ρωσίας και εάν κρατηθούν σε υψηλό επίπεδο οι τιμές του φυσικού αερίου για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τότε η Ρωσία θα αποθησαυρίσει αρκετά χρήματα ώστε να εξουδετερώσει τις πιέσεις που προέρχονται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ αλλά και τη επιθετική διείσδυση των Κινέζων τόσο στην Ρωσική οικονομία, όσο και στις οικονομίες των χωρών που βρίσκονται στην «πίσω αυλή» της, στην Κεντρική Ασία.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση μη αύξησης της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ, ώστε να ανέβουν και άλλο οι τιμές του προϊόντος και να μεγαλώσουν τα κέρδη τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter