Στυλιανίδης: Πέρυσι αποθέωνε το Beriev, φέτος δεν μας κάνει!

Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει το πόσο πολύ αποθεώθηκε το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev πέρυσι από τα πολιτικά στελέχη της ΝΔ και ιδίως από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, και πόσο προβαλλόταν από τα μέσα η επιχειρησιακή δράση τους, ώστε να καρπωθεί η κυβέρνηση την επιτυχία μιας συνετής μίσθωσης που πρόσφερε πολλά στον τομέα της κατάσβεσης των πύρινων μετώπων.

Φέτος, όμως και στη λογική της σκληρής αντιρωσικής «γραμμής» που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός ξαφνικά «ανακάλυψε» πως τα Beriev… δεν κάνουν για το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας μας, ενώ μάλιστα δήλωσε ανακουφισμένος (!) που δεν θα τα έχουμε στη διάθεση μας αυτό το καλοκαίρι.

«Σχετικά με το ρωσικό Beriev, είναι γεγονός πως ενώ ξεκίνησε να γίνει μίσθωση αυτού του αεροσκάφους, εξαιτίας των εξελίξεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν μπορεί να συνεχίσει. Θα σας πω την προσωπική μου γνώμη, επειδή θέλω να είμαι τολμηρός σε αυτά που λέω, αυτά τα αεροπλάνα δεν κάνουν για την Μεσόγειο. Ουσιαστικά είναι για τις ρωσικές στέπες. Εμείς και το ανάγλυφο το ελληνικό χρειαζόμαστε άλλου τύπου αεροσκάφη. Εγώ, για να πω την αλήθεια, ανακουφίστηκα που δεν θα το έχουμε σε ότι αφορά στην ενίσχυση των εναέριων μέσων», δήλωσε συγκεκριμένα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Μετά από μια τέτοια στροφή 180 μοιρών του υπουργού, ανακύπτουν μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα. Αν τα Beriev δεν κάνουν για το ελληνικό ανάγλυφο, τότε για ποιο λόγο μισθώθηκε αυτό το αεροσκάφος πέρυσι; Μήπως άλλαξε το… ανάγλυφο ή μήπως άλλαξε η λειτουργική συμπεριφορά του αεροπλάνου; Και μάλιστα αξίζει να υπογραμμιστεί πως το 2021, η κυβέρνηση όχι μόνο εξήρε την προσφορά του ρώσικου γίγαντα, άλλα κατέθεσε και αίτημα για να μισθώσει και δεύτερο!

Τον Αύγουστο εξάλλου του 2021 ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά το Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν ώστε να τον ευχαριστήσει για τη διάθεση του Beriev Be-200.