Συγκλονιστικά στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος διακίνησης αλλοδαπών στην Κρυσταλλοπηγή

Συγκλονιστικά στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος διακίνησης αλλοδαπών στην Κρυσταλλοπηγή
Φωτογραφία αρχείου

Κύκλωμα που διευκόλυνε αλλοδαπούς, ακόμη και ποινικούς να μπαίνουν και να βγαίνουν από τη χώρα εξάρθρωσαν οι αρχές. Το κύκλωμα, στο οποίο εμπλέκονται και αστυνομικοί, πληρωνόταν αδρά προκειμένου να εξασφαλίζει σε όποιον επιθυμούσε, την παράνομη είσοδο ή έξοδό του από τη χώρα από τον μεθοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής, είτε με τη χρήση διαβατηρίων τα οποία είχαν θεωρηθεί ψευδώς, είτε εξασφαλίζοντας ότι δεν θα γίνει ο απαραίτητος διαβατηριακός έλεγχος.

Η διευκόλυνση γινόταν κυρίως σε άτομα που είχαν απαγόρευση εισόδου-εξόδου στη χώρα, ή αποφάσεις διοικητικής απέλασης, ενώ το κόστος για κάθε ψευδή βεβαίωση κυμαινόταν από 350 έως 700 ευρώ. Τα συνολικά έσοδα της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχονται σε περίπου 680.000 ευρώ.

Φυσικά το κύκλωμα, χρησιμοποιούσε, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ώστε τα μέλη του να μη γίνονται αντιληπτά από τις αρχές, σε περίπτωση που εκέινες τους παρακολουθούσαν. Έτσι, τα διαβατήρια αποκαλούνταν «κόκκινα» ή «κεράσια». Το χρώμα αυτό παραπέμπει στα αλβανικά διαβατήρια τα οποία είναι κόκκινου χρώματος. Τα διαβατήρια αποκαλούνταν επίσης «εκείνο», «χαρτί», «χαρτάκι» και «αυτά». Τα χρήματα τέλος, που εισέπραττε παράνομα το κύκλωμα, αποκαλούνταν «καφές».

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βόρειας Ελλάδας συνελήφθησαν 14 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων επτά αστυνομικοί, υπηρετούντες στο Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κρυσταλλοπηγής, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται συνολικά 123 άτομα

Σε σωματικές έρευνες που πραγματοποίησαν οι αρχές σε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εντόπισαν κατάσχεσαν  463.000 ευρώ, 380 δολάρια Αυστραλίας, 19 δολάρια ΗΠΑ, 20 δηνάρια Σκοπίων και 8.540 λεκ Αλβανίας, 511 πακέτα τσιγάρων και 17 πακέτα καπνού, άνευ ειδικής ταινίας φόρου κατανάλωσης, ιδιόχειρες σημειώσεις, 2 διαβατήρια επί των οποίων είχε βεβαιωθεί ψευδώς η είσοδος/έξοδος προς και από την ελληνική επικράτεια και κυνηγετικό όπλο και 122 φυσίγγια.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από το 2020, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση, έχοντας διακριτούς ρόλους και είχαν την ακόλουθη μεθοδολογία δράσης.

-Ψευδής βεβαίωση επί ταξιδιωτικών εγγράφων, έτσι ώστε να μη συμπληρώνονται οι 90 ημέρες νόμιμης παραμονής τους στην ελληνική επικράτεια.

-Ψευδής βεβαίωση επί ταξιδιωτικών εγγράφων σε περιπτώσεις αλλοδαπών που είχαν ήδη υπερβεί τη μέγιστη διάρκεια νόμιμης παραμονής τους στη χώρα, χωρίς την καταβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

-Ψευδής βεβαίωση επί ταξιδιωτικών εγγράφων σε περιπτώσεις αλλοδαπών, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσε εκτέλεση αποφάσεων διοικητικής απέλασης-επιστροφής.

-Διευκόλυνση εισόδου ή και εξόδου προς και από τη χώρα, αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, άνευ ταξιδιωτικών εγγράφων ή με εν ισχύι μέτρο απαγόρευσης εξόδου-εισόδου από τη χώρα, μέσω της μη πραγματοποίησης των προβλεπόμενων ελέγχων.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό να προστατεύσουν την έκνομη δράση τους, εφάρμοζαν μέτρα αντιπαρακολούθησης και συγκεκριμένα.

-Η τέλεση της ψευδούς βεβαίωσης διαβατηρίων από τους αστυνομικούς-μέλη της οργάνωσης λάμβανε χώρα κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες.

-Τα μέλη χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν αντιστοιχούσαν στα στοιχεία ταυτότητάς τους, αλλά και διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας.

-Χρήση συνθηματικής και κωδικοποιημένης ορολογίας καθώς τα διαβατήρια αποκαλούνταν «κόκκινα» ή «κεράσια», «εκείνο», «χαρτί», «χαρτάκι», «αυτά», ενώ η καταβολή αθέμιτου οικονομικού ωφελήματος «καφές».

Όπως διαπιστώθηκε, τα μέλη της οργάνωσης ενεπλάκησαν σε τουλάχιστον 77 περιπτώσεις ψευδούς βεβαίωσης επί ταξιδιωτικών εγγράφων και σε τουλάχιστον 10 περιπτώσεις διευκόλυνσης εξόδου-εισόδου πολιτών από και προς την Ελλάδα, λαμβάνοντας αθέμιτα ωφελήματα που κυμαίνονταν από 350 έως 700 ευρώ.

Η δομή της εγκληματικής οργάνωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φερόμενος ως διευθύνων της εγκληματικής οργάνωσης, ήταν ο άνθρωπος που αν δεν υπήρχε, δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν οι καταγγελλόμενες  εγκληματικές πράξεις. Ο φερόμενος ως επικεφαλής της οργάνωσης, φαίνεται πως ήταν αυτός που συντόνιζε τη δράση όλων των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προκειμένου να προσποριστεί το παράνομο περιουσιακό όφελος. Η εγκληματική οργάνωση φαίνεται πως είχε πολύ δομημένη ιεραρχία, καθώς εκτός από τον φερόμενο επικεφαλής, υπήρχε και υπαρχηγός, ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις ήταν αυτός που λάμβανε τις αποφάσεις όταν απουσίαζε ο αρχηγός.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έχει στην κατοχή του το documentonews.gr, στην εγκληματική οργάνωση φαίνεται πως συμμετείχαν επτά αστυνομικοί που υπηρετούσαν στο Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κρυσταλλοπηγής. Οι συγκεκριμένοι αυτοί αστυνομικοί ήταν αυτοί που ανέλαβαν να βεβαιώσουν ψευδώς τα ταξιδιωτικά έγγραφα Αλβανών πολιτών, έπειτα από εντολές που έλαβαν από τον φερόμενο επικεφαλής της οργάνωσης. Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προχωρούσαν σε ψευδείς βεβαιώσεις είτε για να διευκολύνουν την είσοδο και την έξοδο των Αλβανών πολιτών που δεν είχαν σχετικό δικαίωμα, είτε για να παρατείνουν επί μακρόν την παραμονή τους στην Ελλάδα. Παράλληλα, οι πληροφορίες που έχει στην κατοχή του το documentonews.gr δείχνουν ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έλαβαν χρηματικά οφέλη προκειμένου να προχωρήσουν σε αυτές τις παράνομες ενέργειες.

Στο κύκλωμα δεν συμμετείχαν μόνο αστυνομικοί, καθώς φαίνεται πως υπήρχαν και άλλα μέλη, όπως οδηγοί ταξί, οι οποίοι ήταν αυτοί που ανέλαβαν να παραλάβουν αυτά τα ταξιδιωτικά έγγραφα και να τα παραδώσουν στον αρχηγό και υπαρχηγό της οργάνωσης.

Η επίμαχη εγκληματική οργάνωση, φέρεται επίσης εκτός από ισχυρή δομή, να έχει διαρκή δράση, αλλά και ξεκάθαρους ρόλους. Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της έχουν προβεί σε σωρεία κακουργημάτων και πλημμελημάτων, όπως αυτό της εγκληματικής οργάνωσης, δωροληψίας υπαλλήλου, δωροδοκίας υπαλλήλου, ψευδούς βεβαίωσης, νόθευσης κλπ, κατάχρηση εξουσίας, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, παράβασης καθήκοντος. Οι εγκληματικές αυτές πράξεις πραγματοποιήθηκαν από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κατ’ επάγγελμα, αφού η συνεχιζόμενη τέλεση των περιγραφόμενων εγκληματικών πράξεων, έγινε σύμφωνα με πληροφορίες με αποκλειστικό σκοπό τον πορισμό παράνομου εισοδήματος.

Η καντίνα και οι αμοιβές

Η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση φαίνεται επίσης πως είχε και… βάση, η οποία ήταν μια καντίνα στην Κρυσταλλοπηγή, που φαίνεται πως ήταν ιδιοκτησίας του φερόμενου ως επικεφαλής της οργάνωσης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του documentonews.gr, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενεπλάκησαν τουλάχιστον 77 φορές σε ψευδείς βεβαιώσεις ταξιδιωτικών εγγράφων Αλβανών πολιτών, ενώ σε ακόμη δέκα περιπτώσεις διευκόλυναν την είσοδο ή την έξοδο πολιτών από την Αλβανία. Η αμοιβή που λάμβαναν τα μέλη του κυκλώματος για τις υπηρεσίες τους, ξεκινούσε από 350 ευρώ κι έφτανε έως 700 ευρώ. Μια αμοιβή υψηλή, η οποία δικαιολογείται από το γεγονός ότι χωρίς τη συνεισφορά τους, οι Αλβανοί πολίτες δεν θα μπορούσαν να επιτύχουν τους σκοπούς τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εγκληματική οργάνωση φαίνεται πως αποκόμισε ένα ποσό που ξεπερνάει τις 680.000 ευρώ, έχοντας προφέρει τις υπηρεσίες της, σε περισσότερους από 1.700 Αλβανούς πολίτες. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, πως ήταν τόσο μεγάλο το παράνομο χρηματικό όφελος το οποίο φαίνεται πως αποκόμισαν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί, που εκτιμάται πως αυτό κυμαινόταν από 2.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ τον μήνα.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Ως βάση της εγκληματικής οργάνωσης, περιγράφεται από τις αρχές, η καντίνα που διατηρούσε ο φερόμενος ως επικεφαλής του κυκλώματος και η οποία βρισκόταν πολύ κοντά στον συνοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής και δίπλα στο τμήμα διαβατηριακού ελέγχου. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές, από εκεί τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, είχαν οπτική επαφή με τα άτομα που ήθελαν να μπουν ή να βγουν από τη χώρα. Στην εν λόγω καντίνα γίνονταν συναντήσεις με άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι ήταν οδηγοί ταξί. Οι συγκεκριμένοι εμφανίζονται να ταξίδευσαν σε όλη την επικράτεια και να παραλάμβαναν διαβατήρια πολιτών Αλβανίας, οι οποίοι επιθυμούσαν να παρατείνουν παρανόμως την παραμονή τους στην Ελλάδα. Αφού παραλάμβαναν τα διαβατήρια, τα μετέφεραν στον φερόμενο ως εγκέφαλο της οργάνωσης. Εκείνος τα φύλασσε για κάποιο χρονικό διάστημα στην καντίνα που χρησιμοποιούσε ως βιτρίνα της παράνομης επιχείρησης που είχε στήσει, και ακολούθως τα παρέδιδε στους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα αστυνομικούς οι οποίοι προέβαιναν σε παράνομη θεώρηση, βάζοντας τις απαραίτητες σφραγίδες εισόδου – εξόδου από τη χώρα, χωρίς βέβαια ποτέ οι κάτοχοι των διαβατηρίων να έχουν μετακινηθεί ποτέ.

Όπως επίσης διαπιστώθηκε, η εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνε και την είσοδο και έξοδο από τη χώρα, αλλοδαπών, οι οποίοι επιθυμούσαν να μετακινηθούν χωρίς έγγραφα ή σε άλλες περιπτώσεις τους είχε επιβληθεί και περιοριστικό μέτρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Οι ενδιαφερόμενοι, επικοινωνούσαν για να πετύχουν τον σκοπό τους, με τον φερόμενο ως επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης και ακόμη δύο μέλη της, τα οποία με τη σειρά τους, ενημέρωναν τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, προκειμένου εκείνοι να εξασφαλίσουν ότι οι αλλοδαποί θα μπουν ή θα βγουν από τη χώρα, χωρίς να τους γίνει ο απαραίτητος διαβατηριακός έλεγχος. Είναι ενδιαφέρον ότι σε τουλάχιστον μία περίπτωση διευκολύνθηκε η έξοδος από τη Ελλάδα, ενός άνδρα στον οποίο είχε επιβληθεί το περιοριστικό μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, για το αδίκημα της διακίνησης ναρκωτικών. Προκειμένου να εξασφαλίσει την παράνομη έξοδο ή είσοδο των αλλοδαπών στην Ελλάδα, το κύκλωμα εμφανίζεται να λάμβανε τουλάχιστον 350 ευρώ, ανά κεφάλι.

Συνομιλίες «φωτιά» από το κύκλωμα

Στις δεκάδες σελίδες της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και συνομιλίες «φωτιά» μεταξύ των μελών του κυκλώματος. Κάποια στιγμή μέλος της εγκληματικής οργάνωσης τηλεφωνεί σε άλλο μέλος. Κατά τη συζήτηση γίνεται λόγος σε «μαύρα» χρήματα που μπορεί να βγάζουν κάθε μέρα.

 «Ρε συ, περνούν λεφτά κάθε μέρα από εμένα», «Εκείνος μπορεί να βγάλει γύρω στα πεντακόσια (500) ευρώ ημερησίως, μαύρα…».

Σε άλλη συνομιλία μελών του κυκλώματος γίνεται επίσης αναφορά σε χρηματικό ποσό όπου φαίνεται να υπάρχει και σχετική διαφωνία.

 «Όχι εγώ σου είπα, εγώ σου είπα εξ΄ αρχής διακόσα (200) θέλω εγώ, διακόσα (200) θέλει ο άλλος μαλακίες, εγώ κάθε μέρα… το μυαλό μου να πάρει στροφές»

Στις σελίδες της δικογραφίας περιγράφεται και η δράση αρχιφύλακα ο οποίος φέρεται να προβαίνει στη «σύσταση» αλλαγής στοιχείων διαβατηρίου σε πρόσωπο αλλοδαπής καταγωγής προκειμένου να προβεί σε έκδοση νέου διαβατηρίου ώστε να καταφέρει να εισέλθει στη χώρα.

Ειδικότερα ο εμπλεκόμενος αλλοδαπής καταγωγής τηλεφωνεί στον αρχιφύλακα και του λέει:

«Έχουμε μια περίπτωση που έχει τρία χρόνια που έχει πάρει το πρόστιμο. Αν έχει καινούργιο διαβατήριο, γίνεται να μπει; Ο αρχιφύλακας του απαντά ότι «πρέπει να αλλάξει στοιχεία» και «ημερομηνία γέννησης»

Σε άλλη περίπτωση μέλη του κυκλώματος υποψιάζονται ότι τους παρακολουθούν τηλεφωνικώς. Αναφέρουν επίσης το πόσο φοβούνται.

«Μου είπε «διέγραψε τις συνομιλίες που έχουμε μαζί». Γιατί ρε τι λέμε; «Όχι μαλάκα, γιατί παρακολουθούν τηλέφωνα…» Καταλαβαίνεις πόσο φοβούνται».

Διαβάστε επίσης: 

Στο μικροσκόπιο του Ευρωκοινοβουλίου το ελληνικό λιμενικό για τα pushbacks – Επίσκεψη Εισαγγελικών Λειτουργών

Θεοδωρικάκος για υπόθεση βιασμού 19χρονης στο ΑΤ Ομόνοιας: «Τρισάθλιες οι εγκληματικές πράξεις των ειδικών φρουρών»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter