LIVE: Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για την ακρίβεια

LIVE: Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για την ακρίβεια

Μετά τις δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν κυριολεκτικά νύχτα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το πεδίο της αντιπαράθεσης μεταφέρεται στη Βουλή και συγκεκριμένα σε επίπεδο αρχηγών, μετά και την αντισυνταγματική διάταξη που μπήκε «σφήνα» στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και έχει ως στόχο να «φιμώσει» τις εφημερίδες. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους το μεσημέρι στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών και τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του «τσουνάμι» ακρίβειας.

Δείτε επίσης: Νυχτερινή τροπολογία – όνειδος της κυβέρνησης Μητσοτάκη στοχοποιεί εκδότες και «φιμώνει» τις εφημερίδες

Υπογραμμίζεται πως με μία ακόμα νυχτερινή τροπολογία για τα μέτρα – ασπιρίνες έναντι της ακρίβειας, η κυβέρνηση επιλέγει και πάλι αντί να μειώσει φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και να ελαφρύνει την τσέπη των καταναλωτών, όπως έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να τείνει χείρα βοηθείας προς τους επιχειρηματίες και τις πετρελαϊκές εταιρίες.

Ακόμα και η ισχνή επιδότηση των 0,12 ευρώ ανά λίτρο του πετρελαίου εσωτερικής καύσης κίνησης (Diesel) που υπόσχεται η κυβέρνηση θεωρείται αμφίβολο αν τελικά θα φτάσει μέχρι την τσέπη του καταναλωτή διότι σύμφωνα με το άρθρο 6 της τροπολογίας είναι υπολογιζόμενη επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ ΦΠΑ που εκδίδονται από τα διυλιστήρια.

Διαβάστε τη συνέχεια: Επιδότηση καυσίμων: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδοτεί τα διυλιστήρια αντί για τον καταναλωτή

LIVE η συζήτηση στη Βουλή:

Τακτικές… Ερντογάν

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τακτική τύπου… Ερντογάν, επιχειρεί να ελέγξει τις εφημερίδες μέσω του ΕΣΡ στοχοποιώντας τους εκδότες.

Συγκεκριμένα, ορίζει πως το ΕΣΡ, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο που δεν έχει αρμοδιότητα, θα μπορεί να επιβάλει επαναληπτικά πρόστιμα στις εφημερίδες, κάτι που αντίκειται στο άρθρο 14 του Συντάγματος. Μάλιστα, η ίδια τροπολογία ανοίγει τον δρόμο για την προσωπική «στόχευση» των εκδοτών, καθώς αν δεν μπορούν να πληρωθούν τα πρόστιμα που θα επιβάλει το ΕΣΡ από την εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα, θα καλείται να τα πληρώσει ο μέτοχος.

Ο τρόπος με τον οποίο κατατέθηκε, παραμονή ψήφισης του νομοσχεδίου, αλλά και οι διατυπώσεις που έχουν επιλεχθεί, αποτυπώνει τη διάθεση της κυβέρνησης να φιμώσει τους εκδότες με τους οποίους έχει αντιδικία και παράλληλα να στείλει ένα… μήνυμα προς όλους τους άλλους εκδότες εν όψει προεκλογικής χρονιάς.

Με απλά λόγια η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να ελέγξει τον χώρο των εφημερίδων και όσες δεν μπορεί, να τις κλείσει μέσω οικονομικού στραγγαλισμού και της επιβολής προστίμων.

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως αυτό ισχύει μόνο για τις εφημερίδες, όχι για site και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ραγκούσης: «Έρχεστε σαν τους κλέφτες και νομοθετείτε δήθεν για το “Μακελειό”»

Τη νυχτερινή τροπολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου που προβλέπει συνταγματικά αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις για το πλαίσιο λειτουργίας του Τύπου στηλίτευσε από το βήμα της Βουλής ο Γιάννης Ραγκούσης, με τον Μάκη Βορίδη να αδυνατεί να απαντήσει γιατί οι ίδιες προβλέψεις δεν θεσπίζονται για κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς και ιστοσελίδες.

Αρχικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Δημήτρης Οικονόμου θα έρθει στην Ολομέλεια για να υποστηρίξει την επίμαχη τροπολογία, αφού τον ρόλο αυτόν φάνηκε αρχικά να αναλαμβάνει ο Μάκης Βορίδης.

«Πρόκειται για καταπολέμηση της διαφθοράς ή φίμωσης του Τύπου;» ρώτησε τον υπουργό Εσωτερικών, προσθέτοντας πως αν η κυβέρνηση θέλει να αποδείξει ότι δεν επιδιώκει τη φίμωση του Τύπου, πρέπει να αποδείξει ότι διεξήχθη διάλογος με τους αρμόδιους φορείς.

«Διάλογο με την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων (ΕΙΗΕΑ) κάνατε; Κάνατε διάλογο με τις Ενώσεις των δημοσιογράφων; Καταθέσατε την τροπολογία σε κοινωνική διαβούλευση;», ήταν τα αλλεπάλληλα ερωτήματα που απηύθυνε ο κ. Ραγκούσης στον κ. Βορίδη χωρίς να παίρνει απάντηση.

Πρόσθεσε δε πως με πρόφαση μία «ρυπαροφυλλάδα» η κυβέρνηση κατέθεσε νύχτα την τροπολογία για να προχωρήσει σε μία οριζόντια ρύθμιση για τον Τύπο. «Η συγκεκριμένη ρυπαροφυλλάδα, το ¨Μακελειό¨, εκπέμπει τους ρύπους της και μέσω του διαδικτύου» επισήμανε για να θέσει το εξής ερώτημα: «Πού είναι η προστασία της κοινωνίας απέναντι στο κάθε ¨Μακελειό¨ από μία τροπολογία που στοχοποιεί όλον τον Τύπο χωρίς να εντάσσει τα sites, τα ραδιόφωνα και τα κανάλια;».

Διαβάστε τη συνέχεια: Ραγκούσης για την τροπολογία φίμωσης του Τύπου: «Έρχεστε σαν τους κλέφτες και νομοθετείτε δήθεν για το “Μακελειό”»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter