Ακυρώθηκε η πρεμιέρα του Φεστιβάλ Επιδαύρου – Σύγκρουση ΣΕΗ και ΣΕΕΘ με Γιατρομανωλάκη

Ακυρώθηκε η πρεμιέρα του Φεστιβάλ Επιδαύρου – Σύγκρουση ΣΕΗ και ΣΕΕΘ με Γιατρομανωλάκη

Ως άκυρη θα πρέπει να θεωρείται η πρεμιέρα του Φεστιβάλ Επιδαύρου, καθώς το Δ.Σ. του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών δεν δίστασε να έρθει σε αντιπαράθεση με το Υπουργείο Πολιτισμού, διεκδικώντας την αναπροσαρμογή αποζημίωσης για την εκτός έδρας εργασία. Από την πλευρά του ο Υφυπουργός σύγχρονου πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης δεν άφησε όπως καταγγέλλουν τα σωματεία των ηθοποιών περιθώρια συνεννόησης, με την στάση του να θέτει ουσιαστικά εν αμφιβόλω το Φεστιβάλ Επιδαύρου και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Documentonews.gr, με το γενικό γραμματέα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Άρη Λάσκο, μας ενημέρωσε για την απόφαση τους να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Όπως σημειώνει, αν δεν υλοποιηθεί άμεσα η δέσμευση του Υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στους εργαζόμενους, θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας, αύριο Παρασκευή 8 Ιουλίου, από τις 20:00 έως 24:00 τα μεσάνυχτα, στην Αθήνα και το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Αυτό που ζητούν είναι να κατατεθεί μέχρι και αύριο το πρωί (8/7/2022), που υπάρχει νομοθετικό έργο στη Βουλή, η τροπολογία για την έκτακτη αύξηση των εκτός έδρας. Ο χρόνος υπάρχει και το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση και δέσμευση. Μετά από δύο χρόνια κλειστών θεάτρων το ΣΕΗ επιθυμεί να πραγματοποιηθούν όλες οι παραστάσεις και να μη χαθεί κανένα μεροκάματο, όμως δεν είναι διατεθειμένοι να παραιτηθούν από τα δίκαια αιτήματα τους που θα εξασφαλίσουν καλύτερες και αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες για τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού που τόσο πολύ έχουν δοκιμαστεί από τις τακτικές αυτής της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση του ΣΕΗ

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του «Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών» και του «Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου» με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, με επικεφαλής τον Υφυπουργό σύγχρονου πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Ύστερα από εξαντλητικό διάλογο και μια χρονοβόρα διαδικασία η οποία ξεκίνησε πριν από ένα μήνα με αίτημα την αναπροσαρμογή αποζημίωσης για την εκτός έδρας εργασία (10 ευρώ αύξηση στο ξενοδοχείο και 5 ευρώ για τα έξοδα διατροφής, δηλαδή από 95 ευρώ συνολική δαπάνη σήμερα στα 110 ευρώ εφεξής) και ύστερα από επίσημη ενημέρωση – διαβούλευση τόσο των διοικήσεων των Οργανισμών, όσο και του εποπτεύοντος Υπουργείου Πολιτισμού (Υπουργό Πολιτισμού, Υφυπουργό Πολιτισμού), η αδυναμία ικανοποίησης – έστω και με μια γραπτή δήλωση – ότι τα συμφωνηθέντα σε προφορικό επίπεδο θα ικανοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου (οπότε και ξεκίνησαν οι περιοδείες), δεν μας αφήνει άλλα περιθώρια.

Η απόφαση μας είναι η συνέχιση των κινητοποιήσεων με την πραγματοποίηση στάσης εργασίας αύριο, Παρασκευή 8 Ιουλίου, από τις 20:00 έως 24:00 τα μεσάνυχτα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Από τη στάση εργασίας εξαιρούνται οι ταμίες εισιτηρίων για την ενημέρωση και εξυπηρέτηση του κοινού.

-Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

-Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter