Σύγκρουση Τσαβούσλογλου – Μπέρμποκ για ελληνοτουρκικά και Καβαλά

Σύγκρουση Τσαβούσλογλου – Μπέρμποκ για ελληνοτουρκικά και Καβαλά

Σε ελεγχόμενη διπλωματική σύγκρουση με αντικείμενο τα ελληνοτουρκικά  και τα ανθρώπινα δικαιώματα εξελίχθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ στην Κωνσταντινούπολη.

«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», είπε ο Τσαβούσογλου, κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία για «προπαγάνδα». Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θα πρέπει να ακούει και τις δύο πλευρές «χωρίς προκαταλήψεις».

Η Μπέρμποκ, που μετά την Ελλάδα, βρίσκεται στην Τουρκία δεν δίστασε να απαντήσει στον Τσαβούσογλου λέγοντας πως «η Γερμανία δεν είναι θύμα προπαγάνδας». Και πρόσθεσε ότι η Γερμανία, «ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, ενδιαφερόμαστε για τα σύνορά μας και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ελλάδα μίλησα ξεκάθαρα για το θέμα αυτό».

Υπενθυμίζεται πως από την Αθήνα η Μπέρμποκ δήλωσε ότι «τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό. Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι».

Ωστόσο η τεταμένη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ Αναλένα Μπέρμποκ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν περιορίστηκε στα ελληνοτουρκικά. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφερόμενη ειδικότερα στην περίπτωση του Οσμάν Καβαλά.

«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όσον αφορά τον Οσμάν Καβαλά πρέπει να εφαρμοστεί» είπε αναφερόμενη στον Τούρκο φιλάνθρωπο που έχει καταδικαστεί σε ισόβια για πράξεις που ο ίδιος αρνείται πάντα. «Παρότι είναι δύσκολο να το ακούσετε, αυτό πρέπει να λεχθεί», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε σε έντονο ύφος: «Γιατί η Γερμανία ενθαρρύνει όλες τις χώρες να αποκλείουν την Τουρκία από το Συμβούλιο της Ευρώπης; Ελλάδα, Γαλλία, Νορβηγία, Γερμανία. Γιατί δεν το υπενθυμίζετε στην Ελλάδα αλλά μόνο στην Τουρκία; Γιατί αναφέρετε τον Καβαλά; Επειδή τον χρησιμοποιείτε», συνέχισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγορώντας εκ νέου τον επιχειρηματία και εκδότη ότι «χρηματοδότησε» τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.

Πηγή: Ahval. Euronews

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter