Συμβουλές χειμερινής οδήγησης από τη Ford

Συμβουλές χειμερινής οδήγησης από τη Ford

Η Ford υποστηρίζει τη μείωση των ατυχημάτων το χειμώνα παρέχοντας συμβουλές για την οδήγηση σε μια περίοδο του χρόνου που αυξάνονται τα ατυχήματα.

Οι περισσότεροι από τους μισούς θανάτους σε αυτοκινητόδρομο προκαλούνται τις νυχτερινές ώρες με βροχή, χιόνι ή πάγο. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά των θανάτων σε κατοικημένες περιοχές. Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η υπερβολική ταχύτητα και αυτό αφορά περισσότερο τους νέους οδηγούς, που δεν έχουν αποκομίσει ακόμα τις κατάλληλες εμπειρίες.

Οι μελέτες της Ε.Ε. καταδεικνύουν τον κίνδυνο και αναφέρουν τα εξής:

-Ο μέσος νέος οδηγός έχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμπλοκής σε ατύχημα από τις 8 το βράδυ έως τις 2 τα ξημερώματα, κυρίως τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου.

-Η έλλειψη οργάνωσης είναι ο λόγος που οι περισσότεροι νέοι οδηγοί εμπλέκονται σε ατύχημα. Υπάρχει ανεπάρκεια γνώσεων ή οι γνώσεις τους (και αυτό αφορά και τους αναβάτες) δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

-Ο αριθμός των θανάτων πεζών στην Ευρώπη αυξάνεται από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάρτιο, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο διάστημα του χρόνου.

Η Ford από τη μεριά της, παραθέτει παρακάτω μερικές συμβουλές για οδήγηση τον χειμώνα, ώστε η ασφάλεια να είναι το πρώτο μέλημα

-Να βλέπετε και να σας βλέπουν: Καθαρίστε τα παράθυρα, τους προβολείς και τα πίσω φώτα του αυτοκινήτου, ώστε να έχετε καλύτερη ορατότητα, αλλά και να είστε ορατοί από τους άλλους.

-Προσαρμόστε την ταχύτητά σας: Ελαττώστε ταχύτητα και δώστε στον εαυτό σας αρκετό χώρο έως ότου ακινητοποιηθεί το όχημα. Σε περιπτώσεις που ο δρόμος έχει χιόνι ή είναι ολισθηρός, κάθε δευτερόλεπτο και μέτρο, μετρά.

-Μην πετάτε νερά: Όταν ο δρόμος έχει πολλά νερά οδηγείτε αργά, με χαμηλή σχέση στο κιβώτιο και σταθερό γκάζι. Όταν εξέλθετε από τα νερά, δοκιμάστε αν ανταποκρίνονται τα φρένα σας.

-Οδηγείτε με «μία ταχύτητα κάτω»: Κατά τις περιπτώσεις όπου ο δρόμος είναι επικαλυμμένος με χιόνι, επιλέξτε μια χαμηλότερη σχέση στο κιβώτιο για να έχετε καλύτερη πρόσφυση. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση όπου ο δρόμος είναι ολισθηρός. Αν κολλήσετε στον πάγο από εκεί και πέρα, μια ανώτερη σχέση να σας βοηθήσει.

-Οδηγείτε χωρίς απότομες κινήσεις: Ελαφριές και απαλές κινήσεις στο γκάζι, στα φρένα και το τιμόνι, βοηθούν να μην χάσετε τον έλεγχο του οχήματός σας.

-Μην πανικοβάλλεστε: Αν χάσετε τον έλεγχο στον πάγο, το χιόνι ή στο βρεγμένο οδόστρωμα, διορθώστε με απαλές κινήσεις με το τιμόνι. Αν το πίσω μέρος του αυτοκινήτου γλιστρήσει για παράδειγμα προς τα αριστερά.

Πηγή: Ford

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter