Συμβιβασμός Μπάιντεν-Ρεπουμπλικάνων για την οικονομική ανάκαμψη

Συμβιβασμός Μπάιντεν-Ρεπουμπλικάνων για την οικονομική ανάκαμψη

Μπάιντεν και Ρεπουμπλικάνοι συμβιβάστηκαν στο πρόγραμμα των επενδύσεων. Ο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί επενδύσεις ύψους 4 τρις δολαρίων και συμβιβάστηκε στα 579 δις δολάρια στο όνομα της συναίνεσης. 

Το σχέδιο αναμένεται να αυξήσει τις ομοσπονδιακές δαπάνες κατά 579 δις δολάρια αφήνοντας πίσω τις δεσμεύσεις του Μπάιντεν για μεγαλύτερες επεκτατικές πολιτικές σε τομείς όπως η κοινωνική πολιτική και το κλίμα. Η συμφωνία προβλέπει επενδύσεις σε «παραδοσιακές» υποδομές όπως δρόμοι, γέφυρες, τούνελ, σιδηρόδρομοι και διαδίκτυο. 

Ο Μπάιντεν σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ανέφερε «Καμία πλευρά δεν πήρε τα πάντα από αυτή τη συμφωνία, και αυτό σημαίνει ο συμβιβασμός (…) και αυτό αντανακλά κάτι σημαντικό. Αντανακλά τη συναίνεση. Η καρδιά της δημοκρατίας προϋποθέτει τη συναίνεση». Ενώ στο Twitter έγραψε: «Αυτή η διακομματική συμφωνία εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη επένδυση στη δημόσια συγκοινωνία. Η μεγαλύτερη επένδυση στους σιδηρόδρομους από τη δημιουργία του Amtrak. Θα παραδώσει γρήγορο διαδίκτυο σε κάθε αμερικανικό νοικοκυριό και θα αντικαταστήσει 100% τους μεγαλύτερους αγωγούς του έθνους».

Οι Δημοκρατικοί βρίσκονται υπό πίεση ώστε να κυρώσουν τα μεγάλα νομοσχέδια πριν το φθινόπωρο, διότι μετά τα μέλη του Κογκρέσου θα επικεντρωθούν στις εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων που θα διεξαχθούν το 2022. 

Βασικός πολιτικός στόχος του Λευκού Οίκου είναι η ανάδειξη των ΗΠΑ ως μία χώρα όπου το φιλελεύθερο σύστημα μπορεί να λειτουργήσει και να είναι αποτελεσματικό, σηματοδοτώντας μία ρήξη με τη περίοδο Τραμπ. Την ίδια στιγμή περιορίζει την Αριστερά και στέλνει σήματα προς το Κέντρο και τη Δεξιά ότι είναι έτοιμος για συνεννοήσεις αποφεύγοντας να τοποθετήσει τον εαυτό του αιχμάλωτο της πλατφόρμας της «Ομάδας» (Τhe Squad). Η τελευταία διεκδικεί αυτόνομο ρόλο από τους Δημοκρατικούς, αποτελείται από έξι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και εκφράζουν την αριστερή πτέρυγα. 

Παράλληλα, ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί θέλουν να στείλουν τα κατάλληλα οικονομικά μηνύματα στους ψηφοφόρους ώστε να επικρατήσουν στις επερχόμενες εκλογές. Η Αριστερά θεωρεί μόνο μέσω των θαρραλέων νομοσχεδίων μακριά από συμβιβασμούς έστω και με μόνο τις ψήφους των Δημοκρατικών μπορεί να εξασφαλιστεί η νίκη των Δημοκρατικών. 

Οι Δημοκρατικοί διαμηνύουν ότι αυτό δεν θα είναι το τέλος των επενδυτικών νομοσχεδίων αλλά θα υπάρξει και συνέχεια. Η πολιτική που διαρρέουν θα περιλαμβάνει αύξηση στις δαπάνες σε υγεία, εκπαίδευση, κοινωνική πολιτική και περιβάλλον. Αυτά τα προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν από την αύξηση των εσόδων είτε μέσω του ελάχιστου παγκόσμιου εταιρικού φόρου είτε από την εγχώρια αύξηση των φόρων καθώς και τη μεταφορά των θέσεων εργασίας στη χώρα από το εξωτερικό. 

Εντούτοις, η στρατηγική του Μπάιντεν κρύβει πολλές παγίδες, διότι ενδέχεται να καταρρεύσει ή να «ξεχαστεί» γρήγορα εν όψει οποιοδήποτε εξελίξεων. Ο Λευκός Οίκος ξεκαθαρίζει ότι αυτός ήταν ο μόνος δρόμος και δεν υπήρχε εναλλακτική. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter