Σύμβουλος του Μπάιντεν θησαύρισε από αγωγό πετρελαίου

Σύμβουλος του Μπάιντεν θησαύρισε από αγωγό πετρελαίου

Παρά το οικολογικό προφίλ που φροντίζει να καλλιεργεί ο αμερικανός πρόεδρος, οι πράξεις του εντός των τειχών τον διαψεύδουν. Η κυβέρνηση του Μπάιντεν, ενέκρινε την κατασκευή πετρελαιαγωγού στη Μινεσσότα – πάνω σε γη ιθαγενών, που εξανίστανται. Η σύμβουλος του Μπάιντεν για θέματα εσωτερικής πολιτικής, Σούζαν Ράις, έχει ήδη αποκομίσει διόλου ευκαταφρόνητα οικονομικά οφέλη και αναμένεται να έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί ένα φορολογικό παραθυράκι.

Οι ρυθμιστικές αρχές δεοντολογίας διέταξαν την Ράις  να εκποιήσει τις θέσεις της, πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, σε ένα γίγαντα των ορυκτών καυσίμων, την Enbridge, εβδομάδες αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε τον αμφιλεγόμενο αγωγό της εταιρείας, σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα που αποκάλυψε η ιστοσελίδα The Daily Poster.

Η απόφαση για τον αγωγό -που στηρίζεται σε μια πολιτική της διοίκησης Τραμπ που αγνοεί τις αντιρρήσεις των περιβαλλοντικών ομάδων – ήρθε καθώς η τιμή της μετοχής της εταιρείας εκτοξεύθηκε στα ύψη. Αυτό δημιούργησε ένα πιθανό χρηματοοικονομικό τζάκποτ για τη Ράις, η οποία ως επικεφαλής του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής θα είναι πλέον σε θέση να καθυστερήσει την πληρωμή των φόρων υπεραξίας σε κάθε απροσδόκητο κέρδος από την πώληση χιλιάδων μετοχών της Enbridge.

Με λίγα λόγια η Ράις έλαβε εντολή, από το Γραφείο Κυβερνητικής Δεοντολογίας των ΗΠΑ, να εκποιήσει μετοχές αξίας σχεδόν 32 εκατομμυρίων δολαρίων από περισσότερες από 36 εταιρείες και ένα επενδυτικό fund  που κατέχει αυτή και η οικογένειά της.

Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται και περίπου 2,7 εκατομμύρια δολάρια μετοχών της Enbridge, της καναδικής εταιρείας αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία κατασκευάζει τον αμφιλεγόμενο αγωγό Line 3 μέσω ιθαγενών εδαφών στη Μινεσσότα.

Ενώ η διοίκηση του Μπάιντεν ανακάλεσε πρόσφατα την άδεια για το έργο του αγωγού Keystone XL, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης υποστήριξαν τον περασμένο μήνα την άδεια για τον αγωγό Γραμμής 3 στο δικαστήριο, επιτρέποντας στο έργο του αγωγού πετρελαίου από άμμο πίσσας να προχωρήσει εν μέσω της εντεινόμενης κλιματικής κρίσης. Οι μετοχές της Enbridge είναι σήμερα περίπου 13 τοις εκατό πιο ψηλά από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Μπάιντεν, ενώ προηγούμενες γνωστοποιήσεις δείχνουν ότι η Ράις είχε προηγουμένως συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια πληρωμών μερισμάτων από την εταιρεία.

Η απόφαση της Ράις να διατηρήσει τις μετοχές της στην Enbridge και σε άλλες εταιρείες, όχι μόνο δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, έχει επίσης δημιουργήσει ένα δυνητικά προσοδοφόρο φορολογικό καταφύγιο για την ίδια και την οικογένειά της, χάρη σε έναν νόμο που επιτρέπει στους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους να αναβάλλουν τις πληρωμές εισφορών από χρηματοοικονομικά κέρδη όταν αντιμετωπίζουν εντολές εκποίησης από ρυθμιστικές αρχές δεοντολογίας.

Στο παρελθόν οι δικαιούχος αυτής της φορολογικής μείωσης υπήρξε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χανκ Πώλσον, ο οποίος πούλησε 500 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Goldman Sachs μετά την ένταξή του στη διοίκηση Μπους, και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ExxonMobil Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος ξεφορτώθηκε μετοχές αξίας 54 εκατομμυρίων δολαρίων μετά την πλήρωση της θέσης του υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση Τραμπ. Η υπουργός Ενέργειας του Μπάιντεν, Τζεν Γκράνχολμ κέρδισε πρόσφατα 1,6 εκατομμύρια δολάρια όταν εκποίησε πρόσφατα μετοχές από μια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων.

Το Γραφείο Κυβερνητικής Δεοντολογίας διατάσσει επίσης τη Ράις και την οικογένειά της να πουλήσουν μετοχές αξίας περίπου 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων -αγορασμένες από οικογενειακό καταπίστευμα- της Johnson & Johnson, του φαρμακευτικού γίγαντα και παραγωγού εμβολίων κατά του κορονοϊού. Τον Απρίλιο, ο Μπάιντεν σταμάτησε προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson αφού συνδέθηκε με μια σπάνια διαταραχή πήξης του αίματος. Τη Δευτέρα, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων προειδοποίησε ότι το εμβόλιο Johnson & Johnson μπορεί ελαφρώς να αυξήσει τον κίνδυνο του συνδρόμου Guillain-Barré, μιας σπάνιας αυτοάνοσης διαταραχής.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter