Συναγερμός για τις μεταλλάξεις – Φόβοι για επιστροφή σε εποχή Γουχάν

Συναγερμός για τις μεταλλάξεις – Φόβοι για επιστροφή σε εποχή Γουχάν

Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς μετά τον εντοπισμού στελέχους της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης σε ιερέα από την Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, από το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, την οποία συγκάλεσε ο Βασίλης Κικίλιας, με αντικείμενο το επιχειρησιακό σχέδιο προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Ο εντοπισμός του μεταλλαγμένου ιού έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία την ώρα μάλιστα που τα κρούσματα στην χώρα συνεχώς αυξάνονται και οι «κόκκινες» περιοχές πληθαίνουν. Οι επαφές του ιερέα έχουν ήδη απομονωθεί ωστόσο η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, προκαλεί μεγάλη ανησυχία λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς της.

Στο χορό των μεταλλάξεων

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του Sars-CoV-2, από τη γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων, βρέθηκαν επιπλέον 108 περιστατικά μεταλλαγμένων στελεχών. Εξ αυτών, τα 107 φέρουν το στέλεχος Β.1.1.7 που ταυτοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, κοινώς λεγόμενο βρετανική μετάλλαξη, ενώ ένα αποδείχθηκε θετικό στη μετάλλαξη που ταυτοποιήθηκε στη νότια Αφρική (Β.1.351), γνωστή ως νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Συνολικά, έχουν βρεθεί 174 κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη.

Από τα χθεσινά, 107 νέα περιστατικά της «βρετανικής» μετάλλαξης, τα 80 είναι στην Αττική και μάλιστα τα 50 προέρχονται από τη συρροή που καταγράφηκε πρόσφατα σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Τα 21 προέρχονται από την κοινότητα και τα εννέα από νοσοκομεία. Στη Χαλκιδική εντοπίστηκαν 14 περιστατικά, όλα από την κοινότητα, στην Πάτρα 11 (όλα από νοσοκομεία), στη Θεσσαλονίκη και την Πιερία από ένα στην κοινότητα.

Σύψας: Επιστροφή σε εποχή Γουχάν

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό Νίκος Σύψας σημείωσε ότι «μπαίνουμε σε ένα νέο κεφάλαιο, στην εποχή των μεταλλάξεων. Δυστυχώς βρέθηκαν και στην Ελλάδα. Είναι παντού στην Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα και έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι είναι πιο μεταδοτικές. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη θνησιμότητα. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι σε ό,τι έχει να κάνει με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά».

Ο κ. Σύψας επισήμανε επίσης εξέφρασε τους φόβους του πως «ξαναγυρνάμε στην εποχή της Γουχάν» και δεν απέκλεισε νέο καθολικό lockdown.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας δεν απέκλεισε επίσης μέσα στον Φεβρουάριο να δούμε επιτάχυνση εξάπλωσης της επιδημίας και δεν απέκλεισε η αύξηση στα κρούσματα τον Ιανουάριο να οφείλεται στη μετάλλαξη του κορονοϊού.

«Υπάρχει κίνδυνος τον Φεβρουάριο να έχουμε επιτάχυνση της επιδημίας εάν ισχύσουν δύο προϋποθέσεις: να φτάσουν το 30% τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών στην Ελλάδα και να επιβεβαιωθεί η αύξηση της μεταδοτικότητας», τόνισε ο Νίκος Σύψας.

Ακόμη τρεις περιοχές στο «κόκκινο»

Παράλληλα, τρεις ακόμη περιοχές της χώρας πέρασαν χθες στην «κόκκινη» ζώνη, ανεβάζοντας το επίπεδο των περιορισμών λόγω του ιικού φορτίου που εντοπίστηκε σε αυτές. Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου, οι οποίες εντάσσονται από σήμερα, Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου και ώρα 06.00, στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, το οποίο σημαίνει:

 Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00

· Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021

· Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια

· Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο τα 9 άτομα

· Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25τ.μ.

· Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter