Συνάντηση ΕΣΗΕΑ – Φλωρίδη για τη «βιομηχανία» αγωγών SLAPPs κατά δημοσιογράφων

Συνάντηση ΕΣΗΕΑ – Φλωρίδη για τη «βιομηχανία» αγωγών SLAPPs κατά δημοσιογράφων

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη πραγματοποίησε χθες Δευτέρα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, σχετικά με το φαινόμενο της βιομηχανίας αγωγών κατά δημοσιογράφων (SLAPPs).

Μόνο το Documento και εκδότης Κώστας Βαξεβάνης έχουν πέσει θύματα δεκάδων εκφοβιστικών αγωγών από πολιτικά πρόσωπα, μόνο και μόνο επειδή άσκησαν κριτική σε έργα και ημέρες τους, όπως όφειλαν ως δημοσιογράφοι.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ, «καθώς η κατάχρηση νομικών διαδικασιών για τον εκφοβισμό και τη φίμωση των δημοσιογράφων εξελίσσεται σε μάστιγα κατά της ελευθερίας του Τύπου διεθνώς, έχει διαφανεί η ανάγκη προστασίας των δημοσιογράφων και της ενημέρωσης. Προκειμένου όμως να γίνει αυτό εφικτό, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ενός αρραγούς μετώπου απέναντι στη βιομηχανία αγωγών, τόσο νομοθετικού όσο και πολιτικού».

Επίσης, όπως αναφέρεται η «ΕΣΗΕΑ έχει γίνει αποδέκτης πολλών περιπτώσεων αγωγών SLAPPs προς τα μέλη της για δήθεν συκοφαντικά δημοσιεύματα. Επιπλέον, ειδικά στην Ελλάδα, η πτώχευση ή η διακοπή λειτουργίας πολλών Μέσων Ενημέρωσης την προηγούμενη δεκαετία και οι γνωστές καθυστερήσεις στην διαδικασία απονομής δικαιοσύνης επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Έχουν αυξηθεί ανησυχητικά οι καταγγελίες που δέχεται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για περιπτώσεις αναγκαστικής εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων που έχουν τελεσιδικήσει, με τις οποίες οι αντίδικοι αναζητούν τα επιδικασθέντα ποσά από τους δημοσιογράφους, καθώς τα Μέσα και οι επιχειρήσεις που έχουν καταδικαστεί στην καταβολή αποζημίωσης, δεν υπάρχουν».

Η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ έθεσαν υπόψη του κ. Φλωρίδη τις προτάσεις που έχουν διαμορφώσει οι Ενώσεις, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, αλλά και στο πνεύμα των αποφάσεων που πήρε μόλις χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ενημέρωσαν επίσης τον κ. Υπουργό ότι λειτουργεί πλέον το παρατηρητήριο SLAPPs μέσω του ιστότοπου της ΠΟΕΣΥ, όπου μπορούν να καταφύγουν επικουρικά οι συνάδελφοι που αντιμετωπίζουν τέτοιες αγωγές.

«Είναι πολύ σημαντική η κινητοποίηση των Ευρωπαϊκών Θεσμών και επιβάλλεται να μην υπάρξουν υπαναχωρήσεις και εκπτώσεις στη διαδικασία έκδοσης σχετικής Οδηγίας, προκειμένου να υπάρξει ενιαία νομοθετική ρύθμιση η οποία θα παρέχει ουσιαστική προστασία στους δημοσιογράφους και θα στηρίζει την ελευθερία της ενημέρωσης» τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι τι θα πράξει προς αυτή την κατεύθυνση ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter