Συνάντηση των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Κίνας στη Σιγκαπούρη

Συνάντηση των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Κίνας στη Σιγκαπούρη

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Κίνας θα συναντηθούν την Παρασκευή στη Σιγκαπούρη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την Ασφάλεια Shangri-La Dialogue, στην οποία συμμετέχουν υπουργοί Άμυνας και ανώτεροι αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο.

Καθώς η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο συνεχίζεται τόσο για την Ταϊβάν όσο και για τον καθορισμό των ζωνών επιρροής στην ευρύτερη περιοχή, ο Λόιντ Όστιν και ο Γουέι Φενγκ, αναμένεται να έχουν την πρώτη τους διa ζώσης συνάντηση, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αμερικανού ΥΠΕΞ τον Ιανουάριο του 2021, ενώ είχε προηγηθεί μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ τους τον Απρίλιο.

Η συνάντηση γίνεται στο περιθώριο των πρόσφατων δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιαπωνία τον περασμένο μήνα, φάνηκε να κάνει στροφή στην επί δεκαετίες πολιτική των ΗΠΑ όταν, απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον θα υπερασπιστεί στρατιωτικά την Ταϊβάν εάν δεχθεί επίθεση από την Κίνα.

Διαβάστε επίσης: Οργή Πεκίνου στη δέσμευση Μπάιντεν για βοήθεια στην Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής

Οι διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχουν επίσης πυροδοτήσει εντάσεις με την Ουάσιγκτον. Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν όλη την πλούσια σε πόρους θαλάσσια περιοχή, μέσω της οποίας διέρχονται τρισεκατομμύρια δολάρια σε ναυτιλιακό εμπόριο ετησίως, με ανταγωνιστικές αξιώσεις από το Μπρουνέι, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ.

Το φόρουμ  Shangri-La Dialogue, που πήρε το όνομά του από το ξενοδοχείο της Σιγκαπούρης στο οποίο πραγματοποιείται διοργανώνεται από το βρετανικό Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) και αναμένεται να συγκεντρώσει σχεδόν 500 εκπρόσωποι από περισσότερες από 40 χώρες, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα να κάνει την εναρκτήρια ομιλία, κατά τη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιγράψει το όραμα της Ιαπωνίας για την περιφερειακή ασφάλεια.

Πηγή: NBC, Reuters

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter