Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος: «Τρομακτική» η έλλειψη εργατικού δυναμικού

Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος: «Τρομακτική» η έλλειψη εργατικού δυναμικού

Ενώ οι μισθοί είναι καθηλωμένοι στα τάρταρα και η ακρίβεια πετάει, οι εργοδότες ανακαλύπτουν ότι υπάρχει «τρομακτική»  έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ακόμα και ώριμες επενδύσεις, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας ή την ψηφιακή αναβάθμιση, να μη μπορούν να λειτουργήσουν, επειδή οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν το απαιτούμενο προσωπικό.

Την ίδια ώρα που οι νέοι μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό για να βρουν καλύτερους μισθούς, ανοίγει πάλι συζήτηση για τις ελλείψεις που ελλείψεις που διαφέρουν ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, αλλά αφορούν όλες τις βαθμίδες εξειδίκευσης και γίνονται μεγαλύτερες όσο πιο απομακρυσμένη είναι μια περιοχή από το κέντρο.

Ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αφορούν κυρίως εξειδικευμένο δυναμικό. Την «τρομακτική» έλλειψη προσωπικού την επισήμανε σήμερα η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, επισημαίνοντας μάλιστα ότι σε κάποιες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, οι επιχειρήσεις προσφέρουν υψηλούς μισθούς και παρόλα αυτά δεν βρίσκουν εργαζόμενους.

Πράγματι κάποιες επιχειρήσεις μπορεί να προσφέρουν υψηλότερους μισθούς αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας και όσες προσφέρουν μεγαλύτερους μισθούς, θα βρουν ευκολότερα εργαζόμενους, αρκεί να γίνει γνωστή η πολιτική τους.

Η κα Σαράντη γνωστοποίησε ότι ο ΣΒΕ ανέθεσε στην Deloitte την εκπόνηση έρευνας για τα βασικά θέματα και αδυναμίες της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ως προς το ανθρώπινο δυναμικό ειδικά στη βιομηχανία. Η μελέτη θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, με στόχο να λειτουργήσει σαν εργαλείο για το υπουργείο Εργασίας και να χρησιμεύσει ακολούθως σαν τη «μαγιά» για την αναβάθμιση και επικαιροποίηση δεξιοτήτων των εργαζομένων και την καλύτερη διασύνδεση της επαγγελματικής κατάρτισης και του ανθρώπινου δυναμικού με την αγορά εργασίας.

Ακριβό ρεύμα

Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων, η πρόεδρος του ΣΒΕ αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη περαιτέρω μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις («έγινε από το κράτος κάποια μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά ήταν πολύ μικρή»), αλλά και στο υψηλό κόστος ενέργειας, που αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα για τις ελληνικές βιομηχανίες και την ανταγωνιστικότητά τους, το οποίο γιγαντώθηκε με την κρίση στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε δε ότι -ανάλογα με το μοντέλο- μια βιομηχανία στην Ελλάδα πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 30% ακριβότερα σε σχέση με μια γερμανική. Μάλιστα, κατά την κα Σαράντη, οι αγρότες έχουν δίκιο όταν διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος της ενέργειας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η επιχειρηματίας και στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όπως αυτές εκδηλώθηκαν μεταξύ άλλων σε ‘Εβρο και Θεσσαλία, με τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες. Εκτίμησε δε ότι ένα μεγάλο ποσοστό μεταποιητικών επιχειρήσεων στον κλάδο των τροφίμων έχει επηρεαστεί και πολλές έχουν στραφεί πλέον σε εισαγωγές πρώτων υλών όπως το γάλα και το σιτάρι, καθώς η εγχώρια παραγωγή δεν είναι επαρκής μετά τις καταστροφές.

Η κα Σαράντη διατύπωσε ακόμα την εκτίμηση ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, παρότι στη σωστή κατεύθυνση γιατί πατάσσει τη μαύρη και αδήλωτη εργασία, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «έως και αναχρονιστική», καθώς δημιουργεί «πάρα πολλές δυσκολίες», ιδίως σε περιπτώσεις εργαζομένων με αυξημένη κινητικότητα και ευέλικτο ωράριο εργασίας (π.χ., φορτοεκφορτώσεις, εργοτάξια κτλ).

ΕΣΠΑ και αναπτυξιακός νόμος

Η πρόεδρος του ΣΒΕ υποστήριξε ακόμα ότι οι διαδικασίες του ΕΣΠΑ, αλλά και προγραμμάτων όπως το «Ελλάδα 2.0» ή του αναπτυξιακού νόμου δεν λειτουργούν σωστά, αφού ορισμένες επιχειρήσεις δεν μπορούν να επωφεληθούν από αυτά και άλλες είναι αναγκασμένες να περιμένουν επί μακρόν για την αξιολόγηση και έγκριση των αιτήσεών τους. «Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, γιατί τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα αφορούν τους κρίσιμους στόχους της πράσινης μετάβασης και της ψηφιακής αναβάθμισης. Το καλό είναι ότι τα προγράμματα είναι στοχευμένα στις ανάγκες του σήμερα, την ψηφιακή αναβάθμιση και την πράσινη μετάβαση. Το κακό είναι ότι δεν “περπατάνε” γρήγορα» είπε.

Πληθωρισμός της απληστίας

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που βγάζουν υπερκέρδη εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, η κα Σαράντη εκτίμησε πως είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, λέγοντας πως είναι άδικο να γενικεύουμε και τονίζοντας ότι χρειάζεται να ελεγχθεί «ο πληθωρισμός απληστίας».

Αναφερόμενη στο 2024, επισήμανε πως στόχος της διοίκησης του ΣΒΕ είναι να γίνει ακόμα πιο χρήσιμος στις επιχειρήσεις-μέλη του, ενώ επισήμανε ότι την ερχόμενη Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου ο σύνδεσμος, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, διοργανώνει -αποκλειστικά για τα μέλη του- εκδήλωση για την ψηφιακή κάρτα, με ομιλήτριες την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου και τη γενική γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων, Άννα Στρατινάκη.

Διαβάστε επίσης: ΔΣΑ: Άμεση παρέμβαση για την δικηγορική εταιρεία που προωθούσε μετανάστες ως «φτηνά εργατικά χέρια»

Το πρωί ακροδεξιά ρητορική, το βράδυ «φέρνουν» μετανάστες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter