Διεθνής απομόνωση των ΗΠΑ

Συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ιερουσαλήμ ενώ «φλέγεται» η Παλαιστίνη (Photos)

Συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας τoυ OHE όπου συζητήθηκε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την οργή του αραβικού κόσμου και την κατακραυγή των εταίρων της Ουάσινγκτον.

Ουάσινγκτον: Παραμένουμε αξιόπιστος μεσολαβητής μεταξύ Ισραηλινών-Παλαιστινίων

Οι ΗΠΑ «παραμένουν δεσμευμένες στην ειρηνευτική διαδικασία» στη Μέση Ανατολή και είναι ένας αξιόπιστος μεσολαβητής ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, διαβεβαίωσε σήμερα από τα ΗΕ η πρέσβειρα των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι, στον απόηχο της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Απορρίπτοντας τα «κηρύγματα και τα μαθήματα», η Χέιλι επισήμανε ότι ο ΟΗΕ βλάπτει παρά προωθεί τις προοπτικές να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Οι ΗΠΑ είναι αξιόπιστες απέναντι και στις δύο πλευρές. Το Ισραήλ ποτέ δεν θα εξαναγκαστεί, και δεν πρέπει ποτέ να εξαναγκαστεί προς μια συμφωνία από τα Ηνωμένα Έθνη ή από οποιαδήποτε ομάδα χωρών που έχουν αποδείξει την περιφρόνησή τους για την ασφάλεια του Ισραήλ» τόνισε η Χέιλι ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Κατανοώ ότι η αλλαγή θα είναι δύσκολη» για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της διεθνούς κοινότητας, συμπλήρωσε η ίδια. Όμως «οι ενέργειές μας στοχεύουν στο να καταγραφεί πρόοδος στις προσπάθειες για ειρήνη».

«Θέλουμε μια συμφωνία που θα είναι το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης» και ο Τραμπ δεν «πήρε θέση για τα όρια ή τα σύνορα». Το «στάτους κβο παραμένει ως έχει στους ιερούς τόπους».

Ευρωπαϊκές χώρες: Η αμερικανική απόφαση «αντίκειται» στα ψηφίσματα των ΗΕ

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ «αντίκειται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», διαμήνυσαν σήμερα οι πρεσβευτές της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας.

Αυτή η απόφαση «δεν ευνοεί την προοπτική της ειρήνης στην περιοχή» υπογράμμισαν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το πέρας της έκτατης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη διάρκεια της οποίας οι ΗΠΑ βρέθηκαν «απομονωμένες».

Οι πρεσβευτές απηύθυναν επίσης έκκληση «προς όλα τα μέρη και όλους τους περιφερειακούς παράγοντες να εργαστούν μαζί για τη διατήρηση της ηρεμίας».

Η Βρετανία ζητά «λεπτομερείς προτάσεις» από τις ΗΠΑ

Η Βρετανία κάλεσε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρουσιάσουν τις λεπτομερείς προτάσεις τους για την ειρήνευση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και χαρακτήρισε "μη βοηθητική" την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η ανατροπή της πολιτικής που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ στο Μεσανατολικό επί δεκαετίες προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον ένας σκοτώθηκε και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό.

"Οι αποφάσεις αυτές δεν εξυπηρετούν την προοπτική της ειρήνης στην περιοχή", σχολίασε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη Μάθιου Ράικροφτ, κατά τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας που συνήλθε εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει τις εξελίξεις. "Ενθαρρύνουμε σθεναρά την αμερικανική κυβέρνηση να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις για μια διευθέτηση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει επίσης ό,τι μπορεί για να στηρίξει την πρόοδο και το όραμα μιας βιώσιμης ειρήνης", συνέχισε ο Βρετανός διπλωμάτης.

Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου Αμρ Αμπουλάτα είπε ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα έχει "σοβαρές, αρνητικές επιπτώσεις" στην ειρηνευτική διαδικασία.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον είναι αξιόπιστος μεσολαβητής και κατηγόρησε τα Ηνωμένα Έθνη ότι βλάπτουν αντί να προωθούν την ειρήνη, εξαπολύοντας άδικες επιθέσεις στο Ισραήλ. "Το Ισραήλ ποτέ δεν θα εξαναγκαστεί –και δεν θα έπρεπε να εξαναγκαστεί– σε μια συμφωνία από τα Ηνωμένα Έθνη ή από μια ομάδα χωρών που έχουν αποδείξει ότι περιφρονούν την ασφάλειά του", είπε.

Η Χέιλι επέμεινε ότι ο Τραμπ είναι δεσμευμένος στην ειρηνευτική διαδικασία και ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πάρει θέση σε ό,τι αφορά τα όρια της Ιερουσαλήμ ή τα σύνορα. "Οι πράξεις μας έχουν σκοπό να βοηθήσουν την προώθηση της ειρήνης. Πιστεύουμε ότι ίσως να βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στον στόχο αυτόν", υποστήριξε.

Διπλωματικός πυρετός

Η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αποτελείται από 15 κράτη μέλη, ζητήθηκε από τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Βολιβία, την Ουρουγουάη, την Αίγυπτο και τη Σενεγάλη.

Πολλά κράτη μέλη κρίνουν πως η αμερικανική απόφαση παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Πρόκειται για «παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας» υπογράμμισε ο πρεσβευτής της Αιγύπτου Αμρ Αμπουλάτα, μιλώντας για μια «πόλη υπό κατοχή».

Ο Σουηδός ομόλογός του Ολόφ Σκογκ υπενθύμισε το ψήφισμα 2334, που εγκρίθηκε την 23η Δεκεμβρίου του 2016 και το οποίο υπογραμμίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «δεν θα αναγνωρίσει καμία τροποποίηση των συνόρων της 4ης Ιουνίου του 1967, περιλαμβανομένων εκείνων της Ιερουσαλήμ, μονάχα εκείνων που συμφωνήθηκαν από τα μέρη μέσω της διαπραγματευτικής οδού».

Αυτό το ψήφισμα είχαν εγκρίνει 14 κράτη μέλη, ενώ οι ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα εκείνη την εποχή είχαν επιλέξει την αποχή, γεγονός που επέτρεψε την υιοθέτηση του ψηφίσματος.

Την ίδια ώρα επικρατεί διπλωματικός πυρετός. Στη Γαλλία, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έθεσε εαυτόν εκτός της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή από την θέση του μεσολαβητή.

Αποτέλεσμα των πιέσεων ενδέχεται να είναι και η δήλωση που ακολούθησε, του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον πως η μεταφορά της Αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ δεν θα μπορούσε να γίνει πριν την πάροδο τουλάχιστον δύο ετών.

Ανησυχία ΟΗΕ για «βίαιη κλιμάκωση»

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διατυπώνει τη «μεγάλη του ανησυχία για τους κινδύνους μιας βίαιης κλιμάκωσης» μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, είπε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Νικολάι Μλαντένοφ, ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

«Το διάστημα 6ης-8ης Δεκεμβρίου» κηρύχθηκε «τριήμερο οργής» συμπλήρωσε ο ίδιος σε μια βιντεοσύνδεση από την Ιερουσαλήμ, η οποία οργανώθηκε στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που συγκλήθηκε έπειτα από αίτημα των οκτώ εκ των κρατών μελών του στον απόηχο της απόφασης της Ουάσιγκτον.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποίησε για τον κίνδυνο αυτή η απόφαση να πυροδοτήσει «τον θρησκευτικό εξτρεμισμό».

«Η Ιερουσαλήμ είναι το πιο περίπλοκο ζήτημα» προς επίλυση στο πλαίσιο της διένεξης Ισραηλινών- Παλαιστινίων» τόνισε ο Μλαντένοφ, κάνοντας λόγο για το «σύμβολο της χριστιανικής, εβραϊκής και μουσουλμανικής πίστης» που αντιπροσωπεύει αυτή η πόλη. Μονάχα η «διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών» μπορεί να οδηγήσει σε μια απόφαση για το μέλλον της.

Ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να «επιδείξουν οξύνοια» προκειμένου η ηρεμία να επιστρέψει στην περιοχή.

Απομονωμένος διεθνώς ο Ντόναλντ Τραμπ

Σε μια προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφασή του για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Ο ίδιος με ένα tweet του κατηγόρησε τους προηγούμενους προέδρους, Κλίντον, Μπους και Ομπάμα πως το είχαν υποσχεθεί προεκλογικά αλλά δεν το είχαν κάνει. Παραθέτει μάλιστα και τις δηλώσεις τους σε βίντεο.

«Φλέγεται» η Παλαιστίνη 

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν σήμερα έναν άνδρα κοντά στα σύνορα της Γάζας σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν μετά την αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών στην άλλη πλευρά των συνόρων. «Στη διάρκεια των ταραχών στρατιώτες πυροβόλησαν επιλεκτικά εναντίον δύο από τους κύριους υποκινητές και τα πλήγματα επιβεβαιώθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού.

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανακάλεσε την ανακοίνωση που είχε κάνει νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με την οποία ένας δεύτερος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της αναγνώρισης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως ο άνδρας, που τραυματίστηκε στο κεφάλι από σφαίρα, εξακολουθεί να είναι εν ζωή, αν και η κατάστασή του είναι απελπιστική. Ο εκπρόσωπός του υπουργείου, Ασράφ αλ-Κούντρα, εξήγησε πως ο νεαρός Παλαιστίνιος, η καρδιά του οποίου είχε σταματήσει να κτυπά, είχε κηρυχθεί νεκρός αλλά οι γιατροί κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή στο νοσοκομείο.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και Παλαιστίνιους που διαδήλωσαν την οργή τους για την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισράηλ.

Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik πως οι τραυματίες από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους και ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη, κοντά στη Ναμπλούς, ανέρχονται ήδη σε περίπου 40.

Στους δρόμους της Παλιάς Πόλης, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, συγκρούσθηκαν πολλές δεκάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές και περίπου 50 ισραηλινοί αστυνομικοί, με αποτέλεσμα να σπάσουν πολλές βιτρίνες των γύρω καταστημάτων, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι αστυνομικοί ξυλοκοπούσαν και χτυπούσαν με κλομπ τους διαδηλωτές για να τους απωθήσουν στους γύρω δρόμους.

Στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, οι συγκρούσεις ήταν περιορισμένες μέχρι το μεσημέρι.

Στη Χεβρώνα, τη Βηθλεέμ, την Ιεριχώ και κοντά στη Ναμπλούς, οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα στις πέτρες που πετούσαν ενταντίον τους νεαροί Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες.

Ιορδανία: Μαζική διαδήλωση μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους. Περισσότερα ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.