Συνέδριο ΝΔ: Τα «πηγαδάκια», η… σιωπή Καραμανλή – Σαμαρά και ο φόβος για ψήφο διαμαρτυρίας

Συνέδριο ΝΔ: Τα «πηγαδάκια», η… σιωπή Καραμανλή – Σαμαρά και ο φόβος για ψήφο διαμαρτυρίας

Με καθαρότητα αποτυπώθηκαν -μέσω του 15ου Συνεδρίου της ΝΔ- οι αντιθέσεις που επικρατούν στο γαλάζιο στρατόπεδο, δύο μόλις μήνες πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών.

Από την αρχική ομιλία του Μητσοτάκη, όπου ξεκίνησε και επίσημα το συνέδριο, φάνηκε η προσπάθεια του Μαξίμου να συσπειρώσει την διχασμένη γαλάζια βάση, καθώς όπως είπε ο πρωθυπουργός πέρα από «επιμέρους διαφωνίες πρέπει να μη προχωρήσουμε σε συνολική απόρριψη του κυβερνητικού μας έργου», καθώς αυτό όπως επεσήμανε, θα έθετε ζήτημα σταθερότητας για τη χώρα.

«Πίσω από τα ψηφοδέλτια κρύβεται το δικό μου όνομα»

Η κλιμάκωση της πόλωσης έγινε ακόμη πιο εμφανής στη δεύτερη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου έπεσε και η αυλαία του συνεδρίου. Χαρακτηρίζοντας« λαϊκιστικά και δημαγωγικά» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έβαλε και προσωπικό τόνο στην τοποθέτησή του, αναφέροντας ότι «πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας κρύβονται οι δεσμεύσεις μας. Αλλά και κάτι άλλο: το δικό μου όνομα. Γιατί κάθε ψήφος στις Ευρωεκλογές θα μου δίνει νέα δύναμη για να διεκδικήσω όσα χρειάζεται η Ελλάδα».

Η επιλογή του πρωθυπουργού να προσθέσει έντονο προσωπικό τόνο στην ομιλία του, αλλά και να μετατρέψει τις ευρωεκλογές, σε διαδικασία που θα κρίνει την εσωτερική πολιτική κατάσταση, δείχνει τον πανικό που επικρατεί στο Μαξίμου, ενώ υπάρχει διάχυτος ο φόβος για ψήφο διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης. Άλλωστε, το ενδεχόμενο διαρροής ψηφοφόρων σε εκ δεξιών κόμματα, κυριάρχησε στη συζήτηση και παρασκηνιακά, με τους συνέδρους να δείχνουν σε διάφορα «πηγαδάκια» τον έντονο προβληματισμό τους.

«Ηχηρή» σιωπή από Καραμανλή και Σαμαρά

Μία άλλη συζήτηση που κυριαρχούσε στα πηγαδάκια του Ζαππείου, ήταν η σιωπή των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Συγκεκριμένα, η στάση των δύο πρώην πρωθυπουργών στέλνει πολλαπλά μηνύματα, κυρίως στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι δεν έχει καμία λευκή επιταγή.

«Ηγετική» εμφάνιση Δένδια

Μία τοποθέτηση που προκάλεσε πολλές συζητήσεις ήταν αυτή του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, ο οποίος ήθελε να εκφράσει την «ιστορική ψυχή της παράταξης».

Ο υπουργός Άμυνας πήρε θέση στην συζήτηση που διχάζει την γαλάζια παράταξη, σχετικά με την «κεντρώα» η «δεξιά» ταυτότητα, αναφέροντας ότι «διευρυνόμαστε, δεν μεταλλασσόμαστε, το μπλε μένει μπλε. Πάντα μπλε, δεν ξεθωριάζει και δεν αλλάζει». Με την ομιλία του, ο Νίκος Δένδιας ενσωμάτωνε τους απογοητευμένους νεοδημοκράτες, με αποτέλεσμα αυτό να φανεί και στο έντονο χειροκρότημα.

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του υπουργού Άμυνας για την ανάγκη «επανίδρυσης του κράτους», που είναι και παραδοχή ότι το περίφημο επιτελικό κράτος έχε καταρρεύσει.

Τέλος, η μεγάλη πολιτική φθορά της κυβέρνησης που φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας, ορίζει την στρατηγική του Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός με το «φόβητρο» της σταθερότητας θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, βάζοντας «σκληρά» δίπολα, καθώς υπάρχει πλέον ορατά ο κίνδυνος για μεγάλη εκλογική συρρίκνωση.

Διαβάστε επίσης:

Λάβρος ο Γιώργος Κύρτσος κατά φον ντερ Λάιεν και Μητσοτάκη για την «επίσκεψη» που δεν έγινε!

Εγιναν… 41 τα ακίνητα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μητσοτάκης σε πανικό: Όσοι δεν ψηφίζουν ΝΔ υπονομεύουν τη σταθερότητα – Επαναφέρει τη θεωρία των δύο άκρων

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter