Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις σε αεροδρόμια της Ευρώπης – Μπορεί να διαρκέσουν μέρες προειδοποιεί η Βρετανία

Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις σε αεροδρόμια της Ευρώπης – Μπορεί να διαρκέσουν μέρες προειδοποιεί η Βρετανία
AP Photo/Alberto Pezzali

Η εκτεταμένη διακοπή στις πτήσεις που άφησε αποκλεισμένους χιλιάδες επιβάτες προκλήθηκε από ορισμένα δεδομένα πτήσης που ελήφθησαν λάθος, λένε οι επικεφαλής του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Βρετανίας.

Η ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό που ταξίδευε ή ταξιδεύει αεροπορικώς σε ολόκληρη την Ευρώπη ξεκίνησε τη Δευτέρα, συνεχίζεται και ενδεχόμενως θα διαρκέσει αρκετές μέρες ακόμη.

Ξεκίνησε από το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, προκαλώντας καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων και εκνευρισμό σε δεκάδες χιλιάδες επιβάτες που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι είτε σε αεροδρόμια, είτε σε καθηλωμένα αεροπλάνα, εν μέσω κορύφωσης των επιστροφών εκδρομέων του καλοκαιριού.

Οι Εθνικές Υπηρεσίες Εναέριας Κυκλοφορίας της Βρετανίας ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αποτυχία προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση. Οι επικεφαλής του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας έχουν «κρίσιμα ερωτήματα να απαντήσουν», δήλωσε ο Willie Walsh, επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών, που χαρακτήρισε την αποτυχία «απαράδεκτη».

Οι επιβάτες στη Βρετανία έχουν προειδοποιηθεί να αναμένουν αναστάτωση στις επόμενες ημέρες. Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ισραήλ και χώρες εκτός Ευρώπης, εκατοντάδες ταξιδιώτες, σε πολλές περιπτώσεις μαζί με μικρά παιδιά, βρέθηκαν αποκλεισμένοι, μαζί και στην Ελλάδα, καθώς το μπλακ άουτ επηρέασε και πτήσεις που διέρχονταν μέσω του βρετανικού εναέριου χώρου.

Πάνω από 1.500 πτήσεις ακυρώθηκαν χθες Δευτέρα -πάνω από το ένα τέταρτο των πτήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο-, και η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη διοικητικής έρευνας για τα αίτια της τεχνικής βλάβης που ακόμη δεν είναι γνωστή.

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάπερ προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν ημέρες για την επίλυση της σοβαρής αναστάτωσης που προκλήθηκε στις εισερχόμενες και εξερχόμενες από τη χώρα πτήσεις μετά το τεχνικό πρόβλημα που έπληξε τη δυνατότητα αυτόματης επεξεργασίας των σχεδίων πτήσεων, με τους ελεγκτές να αναγκάζονται να εισάγουν χειροκίνητα τα σχέδια πτήσεων. «Θα χρειαστούν μερικές μέρες για να επιστρέψουν οι άνθρωποι εκεί που πρέπει να είναι».

Από την πλευρά τους οι ίδιες οι αεροπορικές εταιρίες προχωρούν σε αλλαγές στα προγράμματά τους σε μια προσπάθεια να μεταφέρουν όσους περισσότερους επιβάτες γίνεται, αλλά ορισμένα αεροσκάφη και πληρώματα δεν βρίσκονται εκεί που θα έπρεπε. «Προσπαθούμε όσο περισσότερο μπορούμε να επαναφέρουμε τους επιβάτες που επλήγησαν στην προγραμματισμένη πτήση τους», τόνισε με ανάρτηση στην πλατφόρμα X η διοίκηση της British Airways.

Περίπου 40.000 επιβάτες της Ryanair είδαν τις πτήσεις τους να ακυρώνονται χθες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας, σημειώνοντας ότι και σήμερα το πρωί ορισμένες πτήσεις ακυρώθηκαν. «Ενώ όσα συνέβησαν είναι εκτός του ελέγχου μας, ζητάμε συγγνώμη για τα προβλήματα που προκλήθηκαν σε πελάτες μας και συνεχίζουμε να εστιάζουμε στο να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους βοηθήσουμε και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους το συντομότερο δυνατόν αυτή την πολύ πολυάσχολη εποχή του χρόνου», είπε ένας εκπρόσωπος.

Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με αεροπορικές εταιρείες για να διασφαλίσει ότι οι επιβάτες που έχουν εγκλωβιστεί σε αεροδρόμια σε όλη την Ευρώπη μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ εξέφρασε την κατανόησή του απέναντι στην ταλαιπωρία και την αγανάκτηση χιλιάδων επιβατών. «Ο υπουργός Μεταφορών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκομένους του κλάδου. Θα συνομιλήσει με αεροπορικές εταιρείες συγκεκριμένα αργότερα σήμερα και θα διασφαλιστεί ότι υποστηρίζουν τους επιβάτες για να φτάσουν στα σπίτια τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα», τόνισε ο Σούνακ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter