Σύνοδος Κορυφής: Σε δεύτερο πλάνο η τουρκική προκλητικότητα από τον Μητσοτάκη

Σύνοδος Κορυφής: Σε δεύτερο πλάνο η τουρκική προκλητικότητα από τον Μητσοτάκη

Με το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας χαμηλά στην ατζέντα του εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δίνοντας προτεραιότητα στις αναφορές για την επιδίωξη ευρωπαϊκής λύσης για το ενεργειακό και το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, και αρκούμενος να δηλώσει πως θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έντονη τουρκική προκλητικότητα, δίχως να θέτει ζήτημα ευρωπαϊκής αντίδρασης.

Έτσι, προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και λειτουργώντας περισσότερο ως γραμματέας του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και λιγότερο ως πρωθυπουργός μίας χώρας που δέχεται συνεχείς προκλήσεις από τον ανατολικό γείτονά της ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του κράτησε αρκετά χαμηλούς τόνους σε σχέση με την έξαρση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις των τελευταίων ημερών.

Στην τετράλεπτη δήλωσή του, ο πρωθυπουργός επεφύλαξε μόλις μία αναφορά στο τέλος για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας, δηλώνοντας πως «θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» και για «τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου». Ακόμα, πρόσθεσε πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Κατά τα λοιπά, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «το πρώτο θέμα το οποίο θα μας απασχολήσει στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο ξεκινά σε λίγο, θα είναι το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία. Θεωρώ ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών-μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε, τελικά, στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Κορυφής: Αυτό είναι το προσχέδιο για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Τι περιλαμβάνει

Παράλληλα, ρίχνοντας βάρος στις προτάσεις του για επιβολή ευρωπαϊκού πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, και παρότι όλες οι πληροφορίες δείχνουν πως ούτε σε αυτή τη συγκυρία αναμένεται να ληφθεί κοινή ευρωπαϊκή απόφαση, ο ίδιος τόνισε πως «θα έχουμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ενέργειας. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου, τιμές οι οποίες -όπως έχω πει πολλές φορές- δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης».

«Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να συμπαρασύρουμε προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας και φυσικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας» πρόσθεσε. Ακόμα, ψηλά στην ατζέντα του βρέθηκαν τα αναξιοποίητα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του νέου σχεδίου REPowerEU, το οποίο και η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί, απορροφώντας σημαντικούς πρόσθετους πόρους από τα αναξιοποίητα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)» ανέφερε, επιχειρώντας ωστόσο να προετοιμάσει το έδαφος για τη μη λήψη κοινής ευρωπαϊκής απόφασης.

«Σε κάθε περίπτωση, θέλω να επαναλάβω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά έτσι ώστε να συγκρατήσει, στο μέτρο του εφικτού, τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας» πρόσθεσε, και ακολούθως αναφέρθηκε στην ψήφιση του τελευταίου πακέτου μέτρων στη Βουλή, όπου μόνη της η κυβέρνησή του ψήφισε διατάξεις που τελικά χαμήλωναν κατά πολύ τον πήχη για τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

«Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, προκειμένου να επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης που έχουν καταβάλει νοικοκυριά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του έτους. Και από τις αρχές Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, με παρεμβάσεις στην χονδρική αγορά, έτσι ώστε πραγματικά να εξουδετερωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι λελογισμένες. Εδώ να θυμίσω ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τη φορολόγηση στο ύψος του 90% των υπερκερδών των επιχειρήσεων χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Θα είναι κι αυτοί πρόσθετοι πόροι οι οποίοι θα κατευθυνθούν στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» πρόσθεσε, και μετά από όλα τα παραπάνω, προχώρησε και στην αναφορά στην Τουρκία.

Διαβάστε επίσης:

Νέα επιτυχία Μητσοτάκη: Να επιλύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία μόνοι μας προτείνει και η Γερμανία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter