Συντεχνία του Γέλιου: Τρεις παραστάσεις επιστρέφουν στο Σύγχρονο Θέατρο

Συντεχνία του Γέλιου: Τρεις παραστάσεις επιστρέφουν στο Σύγχρονο Θέατρο

Η Συντεχνία του Γέλιου φέρνει την Άνοιξη όλο το ρεπερτόριό της και παραστάσεις καθολικά προσβάσιμες. Μετά τη μεγάλη απήχηση και αποδοχή του κοινού το «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» και ο «Μορμόλης», επανέρχονται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αντίστοιχα, ενώ το «Μια γιορτή στου Νουριάν» ξαναγίνεται καθολικά προσβάσιμος.

Η Συντεχνία του Γέλιου έχει ταυτιστεί με το Σκεπτόμενο θέατρο για παιδιά και νέους και έχει καταφέρει να κερδίσει το πιστό κοινό της το οποίο όλο και μεγαλώνει.

«Πιο Δυνατός κι από τον Σούπερμαν» του Roy Kift | Από Κυριακή 6 έως Κυριακή 27 Μαρτίου, σε καθολικά προσβάσιμη μορφή.

Πρόκειται για μια ξέφρενη και τρυφερή κωμωδία, που έχει στο επίκεντρο τον μικρό ανάπηρο Άρη και τις περιπέτειες του, και επιστρέφει στο ρεπερτόριο της Συντεχνίας του Γέλιου για 3 η χρονιά!. Είναι ταυτόχρονα ένα έργο δυνατών συναισθημάτων, περιέχει μεγάλη πυκνότητα πληροφόρησης και διαφωτίζει αβίαστα και με νηφαλιότητα την καθημερινότητα και τα ζητήματα που προκύπτουν στη ζωή του νεαρού ήρωα με αναπηρία.

Η κωμωδία του Άγγλου Roy Kift για παιδιά και νέους είχε δημιουργήσει την δεκαετία ’80 και ‘90, τόσο στην Αγγλία όσο και στη Γερμανία (θέατρο GRIPS), βαθιά τομή στις αντιλήψεις επάνω στο θέμα της αναπηρίας προτείνοντάς την ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και συνέβαλε στην αποδόμηση παγιωμένων συμπεριφορών, προκαταλήψεων και φόβων. Συνδημιουργοί σε αυτή την παραγωγή είναι η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών. Τη σκηνοθεσία μοιράζονται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Κουκαλάνι και ο σκηνοθέτης και ντοκυμαντερίστας Αντώνης Ρέλλας. Οι δυο επιμελήθηκαν και την μετάφραση/ διασκευή. Τα 5 τραγούδια της παράστασης υπογράφουν ο Φοίβος Δεληβοριάς, οι Χατζηφραγκέτα και ο ηθοποιός Τζούλιο Κατσής.

Συντελεστές

Κείμενο: Roy Kift

Μετάφραση / Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι, Αντώνης Ρέλλας

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι , Αντώνης Ρέλλας

Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος

Τραγούδια Παράστασης: Φοίβος Δεληβοριάς, Χατζαφραγκέτα, Τζούλιο Κατσής

Επιμέλεια Κίνησης: Εριφύλη Στεφανίδου, Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Αγιανίτης

Σχεδιασμός οπτικού υλικού: Nik A Visual Communication Firm (Νικόλας Αθανασιάδης)

Σκίτσο Αφίσας: John Antono, Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Διανομή: Μικές Γλύκας, Γεωργία Μαυροιδοπούλου, Βασίλης Κουκαλάνι, Τάνια Παλαιολόγου, Θάνος Αλεξίου, Φώτης Λαζάρου, Αντώνης Χρήστου

Πληροφορίες Παράστασης

Παραστάσεις : Κυριακή 6 έως Κυριακή 27 Μαρτίου, Ημέρες & ώρες παραστάσεων; Κάθε Κυριακή 14:30 Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 10€, Διάρκεια παράστασης: 90΄με διάλειμμα

Προπώληση εισιτηρίων: www.VIVA.GR 

https://www.viva.gr/tickets/theater/pio-dynatos-ki-apo-ton-souperman-2021/ 

«Ο Μορμόλης» του Rainer Hachfeld | Από Κυριακή 3 έως Κυριακή 17 Απριλίου.

Ο Μορμόλης δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, είναι ο φανταστικός φίλος των παιδιών, που ξεφωνίζει ελεύθερα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους. Οι μεγάλοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι αυτό το μυστηριώδες και ανατρεπτικό “ξύλινο κουτί”. Τον Μορμόλη δεν μπορείς να τον συλλάβεις, να τον τιμωρήσεις, να τον καταστρέψεις, είναι άτρωτος … γιατί είναι η φαντασία των παιδιών και μπορεί να γίνεται ό,τι θέλουν τα παιδιά: παπούτσι, καπέλο, ποτήρι ή μπουρί της σόμπας. Αν κόψεις έναν Μορμόλη στα δυο έχεις δυο Μορμόληδες κι αν τον έκοβες στα τρια, τρεις!

Οι μεγάλοι γεννηθήκανε μεγάλοι; Ποτέ δεν ήτανε μικροί; Πάθανε όλοι αμνησία σκοτώσανε την φαντασία κι απόμειναν τα πρέπει και τα μη!

Η ιστορία που επέδρασε καθοριστικά στις γενιές παιδιών της μεταπολίτευσης και έθεσε το σημείο εκκίνησης νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων παγκοσμίως. Ο Μορμόλης γράφτηκε από τον Rainer Hachfeld, αδελφό του Volker Ludwig, ο οποίος είχε γράψει τα τραγούδια. Το έργο ανέβηκε το 1969 στο θέατρο Grips, λεγόταν “Mugnog Kinder” και είναι η αφετηρία του είδους θεάτρου του Grips του Βερολίνου και του υλικού της Συντεχνίας του Γέλιου. Χωρίς τον Μορμόλη δε θα υπήρχε ο Νουριάν, η Τζέλα και ο Κόρνας, η Φρέτα κι ο Γυαλάκιας, ο Βάσος κ η Βιβή, ακόμα και ο Σούπερμαν.

Ταυτότητα Παράστασης

Μετάφραση/ διασκευή: Παναγιώτης Σκούφης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης, Βασίλης Κουκαλάνι |και τα θρυλικά τραγούδια του

Γιάννη Σπανού

Διασκευή – Ενορχήστρωση: Κώστας Νικολόπουλος/ Το τραγούδι «Ραπ του Ρίκι» έγραψε ο Θέμος Σκανδάμης

Διανομή: Βασιλική Διαλυνά, Βάσια Λακουμέντα, Φώτης Λαζάρου, Δήμος Μαμαλούδης, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Αντώνης Χρήστου

Σκηνικά – Κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου, Φωτισμοί: Γιώργος Αγιανίτης, Κίνηση: Μαργαρίτα Τρίκκα, Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτα Παπαδημητρίου, Φωτογραφίες: Νάντια Παναγοπούλου – Νίκος Πανταζάρας, Video: Σίλια Πέτοβιτς, Σχεδιασμός Ήχου: Χρήστος Παραπαγκίδης, Επικοινωνία παράτασης: Χρύσα Ματσαγκάνη

«Μια γιορτή στου Νουριάν» του Volker Ludwig | Από Κυριακή 6 Μαρτίου έως Κυριακή 17 Απριλίου (καθολικά προσβάσιμος)

Η παράσταση που παίχτηκε στο θέατρο Πορεία από το 2011 μέχρι το 2014 και άφησε «εποχή», επιστρέφει ανανεωμένη στο Σύγχρονο Θέατρο αλλά και σε «μεταφερόμενη μορφή» σε σχολεία. Η ανατρεπτική κωμωδία για τις προκαταλήψεις, τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση του Volker Ludwig, απευθύνεται σε ανθρώπους από 5 ετών!

Το έργο προσπαθεί να αναδείξει τις αρετές της ανεκτικότητας, της αλληλοκατανόησης και αυθόρμητης ταύτισης που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους πέραν των εγκλωβισμών που επιβάλλονται από την περιχαράκωση σε εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις. Όπως είχε αναφέρει και ο συγγραφέας του έργου για την παράσταση της Συντεχνίας του Γέλιου: «Δυστυχώς το έργο παραμένει διαρκώς επίκαιρο. Το φυλετικό μίσος και οι προκαταλήψεις μοιάζει να κερδίζουν έδαφος παντού, παράλληλα όμως φαίνεται πως υπάρχουν άνθρωποι που τα καταπολεμούν με πολυμήχανα μέσα, με φαντασία, χιούμορ και ζεστή καρδιά και αυτό μου δίνει κουράγιο και ελπίδα».

Συντελεστές

Κείμενο: Volker Ludwig

Μετάφραση / Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι, Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος, Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος, Τραγούδι Παράστασης: Active Member Επιμέλεια Κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα, Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Αγιαννίτης,, Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελίνα Μαντίδη, Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου, Σχεδιασμός οπτικού υλικού: Nik A Visual Communication Firm (Νικόλας Αθανασιάδης), Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Διανομή: Γιάννης Βαρβαρέσος, Φώτης Λαζάρου, Βασίλης Κουκαλάνι, Γεωργία Δελαρόχα Κυριαζή, Κωστής Ραμπαβίλας, Φανή Ξενουδάκη, Αλέξανδρος Τούντας

Πληροφορίες Παράστασης

Ημέρες & παραστάσεων: Από Κυριακή 10 Οκτωβρίου, Κάθε Κυριακή 11:30

Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 10€, Διάρκεια παράστασης 75’

Προπώληση εισιτηρίων: www.VIVA.GR

https://www.viva.gr/tickets/theater/festivalmiagiorti2122/

http://www.syntexniageliou.gr/

https://www.facebook.com/syntechniatougeliou/ 

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45, Γκάζι (Δίπλα στο ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός) Τηλέφωνο: 210 3464380

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter