Συρία: Νεκροί πέντε φιλοϊρανοί μαχητές σε επιδρομές στο ανατολικό τμήμα της χώρας

Συρία: Νεκροί πέντε φιλοϊρανοί μαχητές σε επιδρομές στο ανατολικό τμήμα της χώρας

Πέντε φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν χθες βράδυ σε αεροπορικά πλήγματα στη συριακή πόλη Μπουκάμαλ, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά), ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο ανέφερε πως δεν είναι ακόμη σε θέση να εκτιμήσει ποια δύναμη έκανε την επιδρομή.

«Πύραυλοι απροσδιόριστης προέλευσης στοχοθέτησαν την έδρα της “47ης Ταξιαρχίας” που ανήκει σε φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη Μπουκάμαλ, στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε μαχητές», ανέφερε η ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στη Βρετανία.

Η ίδια πηγή έκανε λόγο για «ισχυρές εκρήξεις» στον τομέα, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει κάποιο στοιχείο για το ποια δύναμη προχώρησε στα πλήγματα. «Μπορεί να έγιναν από τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη», ανέφερε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Η Μπουκάμαλ βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, στο απώτερο ανατολικό άκρο της Συρίας, και στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ δρουν διάφορα μέρη στον πόλεμο στη χώρα.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ δρουν εκεί με την υποστήριξη ιρανικών δυνάμεων και παραστρατιωτικών ομάδων αποτελούμενων από ξένους, συμπεριλαμβανομένων Ιρακινών.

Στην επαρχία είναι επίσης παρούσα η κουρδοαραβική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ). Υποστηρίζεται από τον διεθνή αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό υπό τη διοίκηση της Ουάσινγκτον, που έχει αναγνωρίσει στο παρελθόν ότι εξαπέλυσε βομβαρδισμούς εναντίον φιλοκαθεστωτικών μονάδων.

Την 8η Δεκεμβρίου, πέντε φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν σε παρόμοια αεροπορικά πλήγματα στα όρια της Μπουκάμαλ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τον Σεπτέμβριο, 28 φιλοϊρανοί μαχητές, ανάμεσά τους τουλάχιστον δέκα Ιρακινοί, σκοτώθηκαν σε πανομοιότυπα πλήγματα, κατά την ίδια πηγή.

Ένα όργανο του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη, είχε τότε επιρρίψει την ευθύνη για τα πλήγματα αυτά στο Ισραήλ, επικαλούμενο «πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας στη Συρία».

Τον Ιούνιο του 2018, πλήγματα στη ανατολική Συρία είχαν επίσης αποδοθεί στο Ισραήλ από αμερικανό αξιωματούχο στην Ουάσινγκτον που είχε μιλήσει υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Εκείνα τα πλήγματα είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 55 μαχητές φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων, κυρίως Σύροι και Ιρακινοί, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter