Συρία: σφοδρές μάχες στρατού τζιχαντιστών στην Παλμύρα

Συρία: σφοδρές μάχες στρατού τζιχαντιστών στην Παλμύρα

Τουλάχιστον 27 στρατιώτες και φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κοντά στην Παλμύρα, στην κεντρική Συρία, ανακοίνωσε χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Η πόλη της Παλμύρας και οι αρχαιολογικοί της χώροι–μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς κατά την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO)–έπεσαν ξανά την 11η Δεκεμβρίου στα χέρια των τζιχαντιστών του ΙΚ, που είχαν εκδιωχθεί από την περιοχή τον Μάρτιο κατόπιν επιχειρήσεων των δυνάμεων του καθεστώτος με την υποστήριξη των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων.

Οι τζιχαντιστές προσπάθησαν έκτοτε να προελάσουν στην επαρχία Χομς, στην οποία ανήκει η Παλμύρα, εκμεταλλευόμενοι την ανάπτυξη των στρατευμάτων του καθεστώτος στο μέτωπο του Χαλεπιού, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, που η κυβέρνηση έθεσε ξανά υπό τον πλήρη έλεγχό της.

«Είκοσι επτά στρατιώτες των συριακών ένοπλων δυνάμεων και μαχητές που πολεμούν στο πλευρό του σκοτώθηκαν στην επίθεση που εξαπέλυσε το ΙΚ εναντίον πολλών χωριών και κοινοτήτων (…) κοντά στη Τζεμπ αλ Τζάρα, στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας της Χομς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα χωριά και οι κοινότητες που αποτέλεσαν στόχο της επίθεσης κατοικούνται κατά πλειονότητα από Αλαουίτες, μέλη της θρησκευτικής μειονότητας στην οποία ανήκει η οικογένεια του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Οι συγκρούσεις άρχισαν την Πέμπτη το βράδυ και συνεχίζονται», διευκρίνισε ο Άμπντελ Ραχμάν. Στόχος της επίθεσης του ΙΚ είναι να «περικυκλώσει εντελώς μια στρατιωτική βάση η οποία βρίσκεται σε αυτόν τον τομέα και να αποκόψει την οδό διά της οποία ανεφοδιάζεται», πρόσθεσε. Η συγκεκριμένη βάση βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις της Παλμύρας και της Χομς, δυτικότερα.

Το ΙΚ είχε καταλάβει για πρώτη φορά την Παλμύρα τον Μάιο του 2015 και προκάλεσε ένα μέρος των αρχαιοτήτων στην πόλη, πριν οι τζιχαντιστές εκδιωχθούν από την περιοχή έπειτα από τις επιχειρήσεις των δυνάμεων του καθεστώτος και του ρωσικού στρατού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter