ΣΥΡΙΖΑ: Η «Ομπρέλα» διαφωνεί με το «ναι» στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

ΣΥΡΙΖΑ: Η «Ομπρέλα» διαφωνεί με το «ναι» στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Την εσωτερική διαφωνία εντός του κόμματος, γύρω από το θέμα του «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ στην ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και Φινλανδίας, αποφάσισαν να αναδείξουν τα στελέχη της «Ομπρέλας» στην Κουμουνδούρου.

Συγκεκριμένα, με κείμενό τους που έδωσαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα, χαρακτηρίζουν «λανθασμένη», την απόφαση της ηγεσίας «να υπερψηφίσει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ».

Σημειώνουν επίσης ότι είχαν επικοινωνήσει με την ηγεσία του κόμματος τις διαφωνίες τους «προκειμένου», όπως γράφουν, «να αποτελέσει αντικείμενο εσωκομματικού διαλόγου και προβληματισμού». Κάτι που δεν έγινε δεκτό «με αποτέλεσμα το κόμμα μας να λάβει τη λανθασμένη, κατά τη γνώμη μας, απόφαση να υπερψηφίσει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, στη σχετική κλειστή συζήτηση που είχε προηγηθεί στην Κουμουνδούρου αρκετά ήταν τα στελέχη που είχαν εκφράσει την άποψη πως αυτές οι χώρες έπρεπε να διατηρήσουν την ουδετερότητά τους αλλά ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κάθετος στην απόφασή του για υπερψήφιση της διεύρυνσης από την Ελληνική Βουλή.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει κάποιες ενστάσεις, για παράδειγμα σε συνέντευξή του στο «Euractiv», από τη θέση όμως της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων λέγοντας ότι «Τούτη την ώρα συζητάμε για το πώς θα δώσουμε εγγυήσεις ασφαλείας στη Φινλανδία και στη Σουηδία που θέλουν γι’ αυτό τον λόγο να μπουν στο ΝΑΤΟ, έναντι του κινδύνου που αισθάνονται από τη Ρωσία. Η Ελλάδα δεν αισθάνεται κίνδυνο από την Τουρκία; Που είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι και  χώρα του ΝΑΤΟ και απειλείται από μια χώρα-σύμμαχο στο ΝΑΤΟ;»

Τελικά στα μέσα του τρέχοντος μηνός ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «Ναι» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με τον βουλευτή του και τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο να δηλώνει πως «οι περιπτώσεις Σουηδίας και Φινλανδίας είναι σαφώς διακριτές από  άλλες – Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία- ως προς την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, γιατί αποτελούν μία αμυντική αντίδραση αυτών των χωρών στο μείζον γεγονός του πολέμου και της ρωσικής εισβολής».

Τη σημερινή ανακοίνωση πάντως υπογράφουν όλα τα κορυφαία στελέχη της τάσης όπως οι Βούτσης Νίκος, Δρίτσας Θοδωρής, Καββαδία Αννέτα, Καλαμαρά Έφη, Κνήτου Κατερίνα, Λάμπρου Πάνος, Ματσούκα Χάρις, Ξανθός Ανδρέας, Σκουρλέτης Πάνος, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Φίλης Νίκος, Φωτίου Θεανώ και Χριστοδουλοπούλου Τασία.

Διαβάστε επίσης:

Όπλα από τη Σουηδία στη Τουρκία προκειμένου να μπει στο ΝΑΤΟ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Πυροσβεστική παρέμβαση Τσίπρα και ένταση με «Ομπρέλα»

ΣΥΡΙΖΑ: Εδωσε η «Ομπρέλα» το κείμενο των θέσεών της για το 3ο Συνέδριο

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter