«Αν πάμε σε Κεντρική Επιτροπή, τότε θα μιλάμε για την απόλυτη ρήξη». Αυτή η φράση που ειπώθηκε στην 6ωρή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνει ξεκάθαρα το κλίμα που επικρατεί στην Κουμουνδούρου και την οριακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ κάποιων κορυφαίων στελεχών του κόμματος και του προέδρου.
Και αυτό, διότι αρκετά μέλη θεώρησαν πως σε μια ενδεχόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα μπορούσε να επιχειρηθεί η συλλογή 151 υπογραφών, ώστε να κατατεθεί πρόταση μομφής για τον Στέφανο Κασσελάκη. Προσπάθεια, η οποία ακόμα και αν δεν τελεσφορούσε, θα δημιουργούσε ένα εκρηκτικό κλίμα ενόψει του Συνεδρίου.
Ένα – δύο μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, εκτός από σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, ζήτησαν και αναβολή του Συνεδρίου, όμως στο τέλος απέσυραν τις προτάσεις τους και αποφάσισαν τη διεξαγωγή νέας Πολιτικής Γραμματείας αύριο το απόγευμα, παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος θα έχει μόλις επιστρέψει από το Λονδίνο.
Η επιστολή που άναψε φωτιές
Πολλοί περίμεναν από τον Στέφανο Κασσελάκη να συνδεθεί διαδικτυακά στη σημερινή συνεδρίαση, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε επιστολή στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.
«Δεν έγινε συνεδρίαση για τα σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας και γίνεται για το ερωτηματολόγιο;» ανέφερε λίγο πολύ σε αυτή, και παρότρυνε τα μέλη του Οργάνου να μην «κυνηγούν χίμαιρες», και να «μην τροφοδοτούν σενάρια συνωμοσιολογίας» πως επιθυμεί να φτιάξει κόμμα Ι.Χ.
Διαβάστε επίσης: Επιστολή Κασσελάκη στην ΠΓ με αιχμές: «Δεν έγινε συνεδρίαση για τα σημαντικά προβλήματα και γίνεται για το ερωτηματολόγιο;»
Όπως αναμενόταν, η επιστολή αυτή έφερε αναταραχή. Η πρώτη αντίδραση των μελών ήταν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «αντιπολιτεύεται» την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος! Ακούστηκαν βαριές εκφράσεις, όπως ότι «η επιστολή επιστρέφεται πίσω ως απαράδεκτη».
Στην ανακοίνωση που βγήκε γύρω στις 18:30 αναφέρεται πως το κόμμα «δεν είναι αρχηγικό» και πως βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των αγροτών και των φοιτητών. Σε άλλο σημείο τονίζεται πως «οι χίμαιρες και τα σενάρια συνωμοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανέναν στον ΣΥΡΙΖΑ». Και οι τρεις αυτές αναφορές εκλαμβάνονται ως απάντηση στην επιστολή Κασσελάκη.
Πάντως, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «ο διάλογος μέσα στον προοδευτικό χώρο είναι αναγκαίος» και πως δεν υπάρχουν «απαγορευμένες ερωτήσεις». Προφανώς μία προσπάθεια να αμβληθούν οι διαφωνίες και να πέσουν οι τόνοι που ανέβηκαν λόγω του ερωτηματολογίου που έθεσε ο Στέφανος Κασσελακης στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο ζητά να πάρουν θέση για ταυτοτικά ζητήματα του κόμματος, όπως η πολιτική κατεύθυνση, το όνομα, το λογότυπο, αλλά και η άδεια να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές.
Διαβάστε επίσης: Συνεδριάζει το πρωί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Στο επίκεντρο το ερωτηματολόγιο
Αύριο νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας
Μέσα σε όλα αυτά, αποφασίστηκε νέα συνεδρίαση του Οργάνου αύριο το απόγευμα, με τη φυσική παρουσία Κασσελάκη. Όπως μαθαίνει το documentonews.gr, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας θα ζητήσουν από τον πρόεδρο να …μαζέψει κάπως τα όσα υποστήριξε στην επιστολή του και να δεσμευθεί πως δεν θα υπάρξουν άλλες …εκπλήξεις.
Όσον αφορά το ερωτηματολόγιο, αποφασίστηκε πως αυτό δεν μπορεί να παρθεί πίσω, αφού έχει ήδη δημοσιοποιηθεί. Είναι δεδομένο πως ο Στέφανος Κασσελάκης αύριο θα γίνει αποδέκτης κριτικής, πως τέτοιου είδους ερωτήματα τίθενται στον δημόσιο διάλογο έπειτα από ευρύτερη συνεννόηση με τα στελέχη του κόμματος.
Το θέμα εδώ είναι πως τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας δεν είναι αντίθετα στο να παίρνουν τα μέλη σημαντικές αποφάσεις. Αυτό, λένε, έχει κατοχυρωθεί καταστατικά από την εποχή του Αλέξη Τσίπρα (για τον οποίον ακούστηκαν σχεδόν αποθεωτικά λόγια στη σημερινή συνεδρίαση). Η αντίθεσή τους έγκειται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδρασε χωρίς να τους ενημερώσει από πριν.
Αν αύριο δεν βγει λευκός καπνός, τότε δεν αποκλείεται να πέσει ξανά η πρόταση για συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Τετάρτη, προκειμένου εκεί να συζητηθεί η σχέση προέδρου και Οργάνων. Και βεβαίως, αν συμβεί αυτό, τότε θα αναζωπυρωθούν τα σενάρια περί προσπάθειας για εύρεση 151 υπογραφών, ώστε να κατατεθεί πρόταση μομφής. Θεωρητικά πρόταση μομφής θα μπορούσε να κατατεθεί και στο Συνέδριο, όμως εκεί θα πρέπει να ψηφίσουν θετικά πάνω από 2.500 Σύνεδροι.
Ες αύριον τα σπουδαία λοιπόν. Σίγουρα θα επιχειρηθεί να πέσουν οι τόνοι και το κόμμα να οδηγηθεί στο Συνέδριο με όσο το δυνατόν καλύτερο κλίμα. Όμως όσοι γνωρίζουν τα όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου, είναι προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια.