ΣΥΡΙΖΑ: Προσδοκίες για φθινοπωρινή αντεπίθεση – Προσδοκά κέρδη από τη φθορά της κυβέρνησης

ΣΥΡΙΖΑ: Προσδοκίες για φθινοπωρινή αντεπίθεση – Προσδοκά κέρδη από τη φθορά της κυβέρνησης

Σε ετοιμότητα έχει θέσει το κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμώντας ότι το ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι καυτό πολιτικά λόγω της ραγδαίας κυβερνητικής φθοράς και της κοινωνικής αναστάτωσης που προκαλούν μια σειρά από κυβερνητικά νομοσχέδια. Παράλληλα οι συνεργάτες του απαντούν και σε όσα γράφτηκαν και γράφονται για δημοσκοπική στασιμότητα και αδυναμία απορρόφησης της δυσαρέσκειας που προκαλεί στον κόσμο η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μάλιστα στην Κουμουνδούρου αποδίδουν τη στασιμότητα στη μακρά περίοδο καραντίνας λόγω πανδημίας λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που δεν έχει καλή σχέση με τα συστημικά ΜΜΕ και ζει από τη διά ζώσης και άμεση επαφή με τους πολίτες, κάτι που ήταν αδύνατον να συμβεί λόγω περιοριστικών μέτρων.

Αλλα υποσχέθηκε

Αυτό που λένε στην Κουμουνδούρου είναι ότι το βασικό τρίπτυχο με το οποίο εκλέχθηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης «διαψεύδεται παταγωδώς». Υποσχέθηκε πολλές και καλές δουλειές και έφερε κατάργηση του οκταώρου, απλήρωτες υπερωρίες και εργασιακή ζούγκλα. Υποσχέθηκε λιγότερους φόρους και έφερε ελαφρύνσεις αλλά μόνο στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και επικείμενες αυξήσεις για τη μεγάλη κοινωνική πλειονότητα, όπως για παράδειγμα οι νέες αντικειμενικές αξίες και κυρίως η δέσμευση για πλεόνασμα 2% το 2023 από έλλειμμα 7% που έχουμε σήμερα, κάτι που σημαίνει εξοικονόμηση 16 δισ. ευρώ και βαριά δημοσιονομική λιτότητα. Υποσχέθηκε ασφάλεια και κάθε λίγο και λιγάκι βλέπουμε μαφιόζικα ξεκαθαρίσματα μέρα μεσημέρι. Ολα τα παραπάνω, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν περνούν κάτω από το ραντάρ των συστημικών ΜΜΕ αφήνουν αποτύπωμα στην κοινωνία.

Επιπροσθέτως μια σειρά από νομοσχέδια αλλάζουν επί τα χείρω την καθημερινότητα πολλών εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, ειδικά των λιγότερο προνομιούχων στρωμάτων. Για παράδειγμα το νομοσχέδιο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον αποκλεισμό περίπου 30.000 υποψηφίων από τα ΑΕΙ που σερβίρονται ως πελατεία για τους κολεγιάρχες χορηγούς της ΝΔ. Είναι ζήτημα το οποίο και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε κυνικά ότι θα έχει πολιτικό κόστος, επιτιθέμενος στους μαθητές και στις οικογένειές τους. Την ίδια ώρα η εφαρμογή του πτωχευτικού για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, το εργασιακό με την περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και τις απολύσεις, η αδυναμία διαχείρισης και το τέταρτο κύμα πανδημίας, οι χαμηλές πτήσεις στον τουρισμό στην καρδιά της σεζόν συνιστούν βαθιά αντικοινωνική πολιτική, που δεν μπορεί παρά να έχει κοινωνικό αποτύπωμα.

Στη μακρά περίοδο της καραντίνας αποδίδει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη δημοσκοπική στασιμότητά του και την αδυναμία του να απορροφήσει τους δυσαρεστημένους

Αντικυβερνητικό μέτωπο

Ολα τα παραπάνω, εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, προκαλούν «σαφές αντικυβερνητικό μέτωπο», την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί μάταια να νεκραναστήσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που την ώθησε στην εξουσία. Η εικόνα αυτή, λένε, επιβεβαιώνει την προ είκοσι ημερών μέτρηση της MRB (τάσεις), που αποτύπωνε με χαρακτηριστικό τρόπο τη διογκούμενη δυσαρέσκεια για την πολιτική Μητσοτάκη και τη δημοσκοπική υποχώρησή της από τα φαραωνικά ποσοστά που επιμένουν κάποιες εταιρείες να παρουσιάζουν.

Ο πρόεδρος του κόμματος αλλά και οι συνεργάτες του είδαν όλα τα παραπάνω και στην πράξη στις επισκέψεις του Αλ. Τσίπρα σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Λέσβο, ακόμη και στην «εχθρική» Μύκονο, όπου εξεπλάγησαν θετικά από την υποδοχή του κόσμου δείχνοντας ότι το κλίμα αλλάζει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στο Ηράκλειο ο Αλ. Τσίπρας, στο τέλος των συγκεντρώσεων, μίλησε για την πραγματική σφυγμομέτρηση που είναι η συμμετοχή και ο ενθουσιασμός του κόσμου στις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν ένα κόμμα σε δημοσκοπική στασιμότητα αλλά ένα κόμμα που επανασυσπειρώνει τους ψηφοφόρους του και δείχνει ετοιμοπόλεμο. Ενα κόμμα που η βάση του συσπειρώνεται (το μαρτυρούν οι πολύ μεγάλες προσελεύσεις Ιούλιο μήνα και εν μέσω πανδημίας σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Λασίθι, Μυτιλήνη), ενώ την ίδια ώρα παρατηρείται όξυνση των κοινωνικών αντιδράσεων για τις ασκούμενες πολιτικές ακόμη και από ψηφοφόρους της ΝΔ, είτε αυτές αφορούν πολιτικές πρωτοβουλίες είτε την υγειονομική και οικονομική διαχείριση της πανδημίας.

Ευφυής ο εκλογικός συναγερμός

Στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι αυτή η μεταστροφή, πέραν των κυβερνητικών αστοχιών, οφείλεται και στον εκλογικό συναγερμό που έθεσε το κόμμα ο Αλ. Τσίπρας στην πρόσφατη προγραμματική συνδιάσκεψη, ανεξαρτήτως του αν θα επιλέξει τελικά ή όχι εκλογές ο πρωθυπουργός, διότι συσπείρωσε το κόμμα και έδωσε δυναμική εξωστρέφειας.

Την ίδια ώρα κρατούν πολύ ψηλά τις αποκαλύψεις του Documento για το διάτρητο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού και ρωτούν τι κρύβει η γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures και δεν τη δηλώνει. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, λένε, «η αποκάλυψη της παρανομίας από τον πρωθυπουργό θα ήταν πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων. Στο καθεστώς του κ. Μητσοτάκη αρκούν τα τηλεφωνήματα στα κανάλια, αφού από όλα τα πανελλαδικής εμβέλειας μόνο το Open είχε ρεπορτάζ για τις αποκαλύψεις και την τραγελαφική προσπάθεια συγκάλυψης στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου Περιουσιακής Κατάστασης. Ούτε καν η δημόσια τηλεόραση, η οποία για ακόμη μία φορά λογόκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για χάρη του “αυτοκράτορα”».

Και καταλήγουν: «Ο κ. Μητσοτάκης, όσο και να προσπαθεί να μετατρέψει την Ελλάδα από ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα σε κακέκτυπο απολυταρχικών καθεστώτων, να ξέρει ότι δεν θα μείνει τίποτα κρυφό. Η αλήθεια θα λάμψει και ο ίδιος, όση προστασία και αν έχει από τα Μέσα, θα κληθεί να λογοδοτήσει».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter