Τα διαρκή ψέματα του Φλωρίδη και ο… δήθεν νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για τη δίκη στο Μάτι (Video)

Τα διαρκή ψέματα του Φλωρίδη και ο… δήθεν νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για τη δίκη στο Μάτι (Video)

Ούτε η πρώτη είναι, αλλά ούτε η τελευταία φορά, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα στελέχη της (εισαγόμενα ή όχι) πιάνονται να ψεύδονται. Προφανώς θα συνεχίσει αφού το αφήγημά της την οδηγεί σε «αναγκαία» ψέματα για να στήριξη την πολιτική της, τη διαστρέβλωση της αλήθειας και την προπαγάνδα.

Ένα από τα τελευταία της ψέματα είναι η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη πως οι εμπλεκόμενοι στο Μάτι δικάστηκαν με τις παλιές ευμενέστερες διατάξεις του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτοντας πως εάν ίσχυε ο πρόσφατος ποινικός κώδικας που ψηφίστηκε στη Βουλή η κάθειρξη θα ήταν από 10 έως 20 χρόνια.

Αυτό που ισχύει είναι ότι οι καταδικασμένοι στο Μάτι δεν είναι έξω γιατί δικάστηκαν με τον παλιό Ποινικό Κώδικα και τις ευμενέστερες διατάξεις όπως λέει ο Γιώργος Φλωρίδης αλλά γιατί τους επιβλήθηκε ποινή μόνο 2 χρόνια για κάθε θάνατο από το δικαστήριο που είναι μετατρέψιμη χρηματικά, ενώ είχαν επιλογή να τους επιβάλουν περισσότερα χρόνια.

Στόχος των ισχυρισμών του Γιώργου Φλωρίδη είναι να κατευνάσει τις αντιδράσεις αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να έρθει στην εξουσία καπηλεύτηκε πολιτικά την μεγάλη καταστροφή και τους τραγικούς θανάτους στο Μάτι.

Βασίλης Χειρδάρης, ποινικολόγος: Επέλεξαν τα δύο χρόνια φυλάκισης

Όπως αναφέρει και στο βίντεο που ακολουθεί ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης «για κάθε θάνατο επέβαλε το δικαστήριο μια ποινή-χάδι δύο χρόνια φυλάκισης. Αυτό σημαίνει πως ήταν υποχρεωμένος στη συνέχεια να μπορέσει να μετατρέψει την ποινή σε χρηματική. Εάν έβαζε πάνω από τρία χρόνια και πάνω, τότε “εδικαιούτο” να το κάνει και άρα θα μπορούσε να μην μετατρέψει την ποινή σε χρηματική.»

Για να προσθέσει: «Η ποινή είναι χάδι και είναι ουσιαστικά εικονική» συμπληρώνοντας «είναι απολύτως αναντίστοιχο και παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας».

Βασίλης Σωτηρόπουλος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω: Δεν άλλαξε ποτέ το άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα

Από την πλευρά του ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, σημειώνει σε ανάρτησή του που επισυνάπτεται:

«Το αληθές είναι ότι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για το ποινικό αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια τελούμενης κατά συρροή, δηλαδή για το άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα και για την σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ).

Το ίδιο άρθρο 302 όπως ίσχυε με τον Π.Κ. του 1950, ίσχυε το 2018 της πολύνεκρης πυρκαγιάς, χωρίς να αλλάξει το έτος 2019 με τον “νέο Ποινικό Κώδικα”: ίσχυε ακριβώς το ίδιο κι απαράλλαχτο όπως ισχύει και σήμερα.Το αληθές είναι ότι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για το ποινικό αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια τελούμενης κατά συρροή, δηλαδή για το άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα και για την σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ).

Το ίδιο άρθρο 302 όπως ίσχυε με τον Π.Κ. του 1950, ίσχυε το 2018 της πολύνεκρης πυρκαγιάς, χωρίς να αλλάξει το έτος 2019 με τον “νέο Ποινικό Κώδικα”: ίσχυε ακριβώς το ίδιο κι απαράλλαχτο όπως ισχύει και σήμερα.»

Και σημειώνει με μεγάλη σημασία:

«Το γράφει και το ίδιο το βούλευμα 866/2022 με το οποίο παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι κατηγορούμενοι στο φύλλο 24: “Η ισχύουσα διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα δεν τυγχάνει ευμενέστερη ή δυσμενέστερη της αντίστοιχης του προϊσχύοντος Π.Κ.”.»

 

Διαβάστε επίσης:

Μαρία Καρυστιανού: «Μαύρη ημέρα, oι αδικαίωτες ψυχές μιλούν μέσα μας»

Μέλπω Λεκατσά στο Documento: Αν έχω κάτι να προσφέρω, θα το κάνω από οποιαδήποτε θέση

Παπαδημητριάδης για Βαρτζόπουλο: Ύπουλη και επικίνδυνη άποψη – Αδιανόητο ότι καταφεύγει σε «βιολογικές δικαιολογίες»

Euroleague: Ώρα για μπάσκετ σε ΣΕΦ και Βελιγράδι – Πού θα δείτε τα ματς Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού

Καιρός: Πολλά τα μποφόρ και τη Μεγάλη Τρίτη – Πού θα βρέξει (LIVE)

Χοσέ Μουχίκα: Διαγνώστηκε με καρκίνο ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter