Τα δημόσια σχολεία παγώνουν – Μαύρη τρύπα στις επιχορηγήσεις

Τα δημόσια σχολεία παγώνουν – Μαύρη τρύπα στις επιχορηγήσεις

Σοβαροί φόβοι εγείρονται με τη νέα σχολική χρονιά για τα υπέρογκα κόστη για ρεύμα και θέρμανση που θα κληθούν να πληρώσουν τα δημόσια σχολεία. Ήδη από πέρσι που η οδηγία του υπουργείου ήθελε τις σχολικές αίθουσες με ανοιχτά παράθυρα λόγω Covid, έχουν συγκεντρωθεί υπέρογκοι λογαριασμοί. Οι σχολικές επιτροπές αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν σχεδόν το σύνολο της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης, το οποίο κανονικά προορίζεται για το σύνολο των σχολικών αναγκών, στην εξόφληση προηγούμενων λογαριασμών θέρμανσης και ρεύματος. Οι σχολικές επιτροπές κάνουν έκκληση στο υπουργείο Εσωτερικών καθώς το ποσό που δίνεται φέτος στους παρόχους ενέργειας για να μην υπάρξουν κρύες αίθουσες κυμαίνεται μεταξύ 70% έως και 100% της ετήσιας επιχορήγησης!

Όπως δημοσιεύουν τα Νέα, σε αριθμούς, η περσινή ετήσια επιχορήγηση ήταν 2,7 εκατ. ευρώ, όπου μέρος της ήταν έκτακτη επιχορήγηση ύψους 300 χιλιάδες ευρώ, αλλά οι συνολικές ετήσιες δαπάνες ξεπέρασαν την ετήσια επιχορήγηση κατά 450 χιλιάδες ευρώ.

Πριν την ενεργειακή κρίση το ποσό που δινόταν για λογαριασμούς δεν ξεπερνούσε το 50% της ετήσιας επιχορήγησης, και το υπόλοιπο προορίζεται για ανάγκες όπως τζάμια, λάμπες, χαρτική ύλη, καθαριστικά. Όπως αναφέρουν οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών, κάνουν διακονονισμό μετά το διακανονισμό για το ρεύμα και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα φετινά τιμολόγια, αλλά προτεραιότητα παραμένει σαφώς η θέρμανση.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός για το 2022 προβλέπεται στα 112 εκατ. ευρώ και επιπλέον όλοι οι δήμοι έχουν ενισχυθεί με έκτακτο κονδύλι ύψους 218 εκατ. ευρώ και άλλα 28 εκατ. από τα οποία, τα μισά δόθηκαν το Μάρτιο και τα υπόλοιπα φέτος το Σεπτέμβρη. Τέλος, την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε έκτακτο κονδύλι 64 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 14 εκατ. προορίζονται μόνο για τη θέρμανση. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εσωτερικών, Βορίδης καθησυχάζει ότι άλλο ένα έκτακτο κονδύλι των 6 εκατ. ευρώ θα δοθεί μόνο για τις ανάγκες καθαριότητας. Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να μην μπορεί να αντιμετωπίσει το ενεργειακό κόστος με τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις και τα σχολεία αποκτούν μεγάλες οφειλές στους παρόχους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στα Νέα, διαχειρίστρια δύο σχολικών επιτροπών στη Θεσσαλονίκη, οι δαπάνες ξεπέρασαν το ποσό της ετήσιας επιχορήγησης, και η δαπάνη συνολικά άγγιξε τα 3,15 εκατ. ευρώ. Οι επιτροπές ακολουθούν την τακτική των διακανονισμών ώστε να εξοφλούν μεγάλο μέρος οφειλών αλλά και να μένουν χρήματα για τις υπόλοιπες ανάγκες. Ουσιαστικά, συνεχώς βρίσκονται σε αναμονή για να εγκριθούν έκτακτες επιχορηγήσεις.

Με άλλα λόγια, αντί να αυξηθεί η πάγια χρηματοδότηση προς την παιδεία καθώς υπάρχουν διαχρονικά ανεκπλήρωτες ανάγκες στα σχολεία, το επιτελικό κράτος κρίνει ότι είναι πιο αποδοτικό να στέλνει έκτακτες χρηματοδοτήσεις όποτε παρουσιάζεται πρόβλημα, αλλά ακόμα και τα έκτακτα κονδύλια προφανώς δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ελλείψεις.

Ταυτόχρονα, φοβούνται την αντίδραση των παρόχων ενέργειας στους οποίους έχουν οφειλές. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως δημοσιοποιεί στα Νέα, προ ημερών συνεργείο της ΔΕΗ έφτασε σε νηπιαγωγείο της Αθήνας με σκοπό να κόψει το ρεύμα καθώς υπήρχε ανεξόφλητο υπόλοιπο τετραμήνου με ποσό οφειλής κάτω των 1000 ευρώ. Το νηπιαγωγείο κατέβαλε προσπάθεια για να γλυτώσει από τη διακοπή ρεύματος και ο προϊστάμενος της ΔΕΗ αποφάνθηκε ότι δεν γνωρίζει καν ότι πρόκειται να κοπεί το ρεύμα σε δημόσιο σχολείο γιατί αυτό περνάει μέσα από κομπιούτερ και κατευθείαν πάνε με εντολή οι υπάλληλοι.

Διαβάστε επίσης

Νέα Σμύρνη: Οδηγία για περικοπές σε φωτισμό και θέρμανση στα σχολεία – Οργή από τους γονείς (Video)

Ο Δήμαρχος Αλίμου καταγγέλλει: Διευθυντής σχολείου αρνείτο να ανοίξει τη θέρμανση γιατί το θεωρούσε «προσβλητικό» (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter