Τα Greek statistics είναι εδώ!

Τα Greek statistics είναι εδώ!

Μοιάζει με το παιχνίδι του καλού και του κακού αστυνομικού. Από τη μια τα πανηγυρίζοντα συστημικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για υπέρβαση εσόδων στο επτάμηνο του 2023, τα οποία η… ευαίσθητη κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κατευθύνει με νέο πακέτο μέτρων στους ευάλωτους που λιμοκτονούν εξαιτίας της ακρίβειας. Το κλίμα δημιουργείται. Η υπερδανεισμένη και φορομπηχτική σταθερότητα Μητσοτάκη δημιουργεί ανάπτυξη. Από την άλλη έρχονται οι κύκλοι του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη να διευκρινίσουν ότι η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων είναι σε ταμειακή και όχι σε δημοσιονομική βάση και συνεπώς τα δημοσιεύματα για νέες παροχές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί πάντοτε τα κοινωνικά προβλήματα, χωρίς να παραγνωρίζει όμως την ανάγκη μιας σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής που είναι το θεμέλιο της συνολικής οικονομικής πολιτικής» εξειδικεύουν οι κύκλοι για να πείσουν για τη δήθεν σοβαρότητα των κυβερνητικών αποφάσεων. Μάλιστα για να προσδώσουν ακόμη μεγαλύτερη επίφαση σοβαρότητας «ξεγυμνώνονται» αποκαλύπτοντας τα λογιστικά τερτίπια που εφαρμόζουν για να εμφανίσουν ανάπτυξη. Οπως μας πληροφορούν οι κύκλοι (ένας σοβαρός πολιτικός όπως ο Κ. Χατζηδάκης που σβήνει κεράκια σε τούρτα που τον απεικονίζει ως Σούπερμαν ουδέποτε εκτίθεται σε δηλώσεις που μπορούν να φανούν γελοίες έπειτα από 10-15 ημέρες), η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων στο επτάμηνο του 2023 οφείλονται σε ένα βαθμό και στη συλλογή εσόδων που αφορούσαν το προηγούμενο έτος (2022)! Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (Ιανουάριος – Ιούλιος 2023) προκύπτει:

• Τμήμα της αύξησης, ποσού 470 εκατ. ευρώ, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023 και προσμετρείται δημοσιονομικά στο έτος 2022.

• Το ποσό περίπου 367 εκατ. ευρώ αφορά την απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023 και προσμετρείται δημοσιονομικά στο έτος 2022.

• Οι επιστροφές εσόδων που μετρούν αρνητικά στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα εμφανίζονται αυξημένες κατά 636 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Αρα, υποστηρίζουν οι κύκλοι που δεν αφήνουν τον πάντα σοβαρό και μετρημένο Κ. Χατζηδάκη να εκτεθεί, «ναι μεν υπάρχει καλύτερη απόδοση των φορολογικών εσόδων έως τον Ιούλιο, όμως αυτή υπολογίζεται δημοσιονομικά σε 874 εκατ. ευρώ και όχι 2,34 δισ. ευρώ που είναι η ταμειακή υπεραπόδοση». Οπως εύκολα γίνεται κατανοητό, τα Greek statistics με τα οποία οι κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη και του Κώστα Καραμανλή μαγείρευαν τα στοιχεία «πουλώντας» ευημερία και ανάπτυξη τη δεκαετία 2000-10 είναι εδώ. Με τον ίδιο τρόπο μια άλλη κυβέρνηση ΝΔ, αυτή του Κυρ. Μητσοτάκη, πουλάει αντί για ευημερία σταθερότητα.

Τα αποτελέσματα αυτών των καταστάσεων όλοι τα ζήσαμε στο πετσί μας στη μνημονιακή εποχή… Ομως γιατί ομιλούν οι «κύκλοι» και όχι απευθείας ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ώστε να προσδώσει βαρύτητα; Εδώ εισέρχεται στη σκηνή της εικονικής πραγματικότητας που έχει στήσει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης ο «από μηχανής θεός». Ολοι αναμένουν τι θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ θα εμφανιστεί ως κοινωνικά ευαίσθητος, ενδεχομένως και ελαφρώς αξύριστος γιατί δεν θα δύναται να δώσει πολλά, θα διανείμει μέρισμα της φορομπηχτικής ανάπτυξης στους ευάλωτους με τη μορφή pass. Εκεί λοιπόν αναμένουν τη δικαίωσή τους τα συστημικά ΜΜΕ, τα οποία οι «κύκλοι» και όχι ο Κ. Χατζηδάκης καταγγέλλουν για αναξιοπιστία και για δημοσιεύματα εκτός πραγματικότητας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter