ΣΥΡΙΖΑ για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί: Ξεθωριασμένες οι κόκκινες γραμμές του Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί: Ξεθωριασμένες οι κόκκινες γραμμές του Μητσοτάκη

«Ξεθωριασμένες» και «ευέλικτες» χαρακτηρίζει τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στα εθνικά ζητήματα ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την κυβέρνηση να ασκήσει επιτέλους συγκροτημένη εθνική στρατηγική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο προτάσεων που έχουμε καταθέσει, αντί να τις διαχειρίζεται με μικροπολιτική, επικοινωνιακή λογική, βάζοντας το κομματικό πάνω από το εθνικό συμφέρον» τονίζουν από την Κουμουνδούρου, λίγες μέρες πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

«Κατώτερη των περιστάσεων…»

Υπενθυμίζεται ότι η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία χθες -με απόφαση Ερντογάν- μετατράπηκε σε τζαμί, είναι το σημαντικότερο μνημείο της εποχής των Παλαιολόγων και ένα από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά δημιουργήματα της βυζαντινής τέχνης.

«H απόφαση των Τουρκικών Αρχών για την έναρξη της λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους συνιστά πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα καθώς αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ανήκον στην ανθρωπότητα» ανέφεραν από το υπ. Εξωτερικών και συμπλήρωναν: «Η διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα μνημείων και η τήρηση των διεθνών προτύπων προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σαφή διεθνή υποχρέωση που δεσμεύει όλα τα κράτη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την παραπάνω αντίδραση ως «απολογητική, υποχωρητική» και «κατώτερη των περιστάσεων».

Aναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση των τουρκικών Αρχών για την έναρξη λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους.

Η απολογητική, υποχωρητική, κατώτερη των περιστάσεων αντίδραση / απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην νέα πρόκληση Ερντογάν, να μετατρέψει σε τζαμί, μετά από την Αγία Σοφία, τη Μονή της Χώρας, είναι αποκαλυπτική του είδους της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση έναντι της Τουρκίας.

Λίγες μόλις μέρες πριν από την επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού, η χαλαρή αντίδραση του ΥΠΕΞ απέναντι σε αυτή την τουρκική πρόκληση όχι μόνο έναντι της Ελλάδας αλλά έναντι του διεθνούς καθεστώτος των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, έναντι της διεθνούς κοινότητας, μαρτυρά πολλά για τον πώς εννοεί ο κ. Μητσοτάκης τις … “κόκκινες γραμμές”: ξεθωριασμένες και ευέλικτες έναντι των πάγιων τουρκικών προκλήσεων και επιθετικότητας, στο πλαίσιο της πάγιας υποβάθμισης που εξυπηρετεί το κυβερνητικό αφήγημα περί “θετικού κλίματος”.

Όμως δεν νοείται “θετικό κλίμα” στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας.

Η νέα τουρκική πρόκληση δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Επιβάλλει στην κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση και να καταστήσει σαφές στην γείτονα ότι τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παραβιάζουν το πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών και δημιουργούν επικίνδυνα για την χώρα μας τετελεσμένα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την κυβέρνηση να ασκήσει επιτέλους συγκροτημένη εθνική στρατηγική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο προτάσεων που έχουμε καταθέσει, αντί να τις διαχειρίζεται με μικροπολιτική, επικοινωνιακή λογική, βάζοντας το κομματικό πάνω από το εθνικό συμφέρον».

Διαβάστε επίσης:

Προκλητικός Λαζαρίδης: «Η κυβέρνηση έχει κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό να αντιμετωπίσει την ακρίβεια» (Video)

Ευρωεκλογές: Διπλός πονοκέφαλος για το Μαξίμου – Το ενδεχόμενο μεγάλης αποχής και οι απογοητευμένοι

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Τα αρχαία ψάχνουν σπίτι

Στέφανος Κασσελάκης: Άφησε λουλούδια στο μνημείο του Κώστα Γεωργάκη – Η ιστορία του φοιτητή που έδωσε τη ζωή του για την Ελευθερία

Ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει τη φρίκη στη Γάζα: Ομαδικοί τάφοι 400 ατόμων με γυναίκες και παιδιά – Κάποιοι «θάφτηκαν ζωντανοί»

Τέμπη: «Όχι» Μαξίμου σε προανακριτική για το μπάζωμα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter