Στέφανος Κασσελάκης: Άφησε λουλούδια στο μνημείο του Κώστα Γεωργάκη – Η ιστορία του φοιτητή που έδωσε τη ζωή του για την Ελευθερία

Στέφανος Κασσελάκης: Άφησε λουλούδια στο μνημείο του Κώστα Γεωργάκη – Η ιστορία του φοιτητή που έδωσε τη ζωή του για την Ελευθερία

«Ο Κώστας Γεωργάκης συγκαταλέγεται στους σύγχρονους ήρωες της πατρίδας μας. Σε αυτούς που δεν διδασκόμαστε στα σχολικά βιβλία γιατί για κάποιους η Ιστορία τελειώνει το 1940. Αυτοί οι άνθρωποι μας εξυψώνουν και μας δείχνουν τον δρόμο», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος άφησε μερικά λουλούδια στο σημείο, όπου βρίσκεται το μνημείο του στην Κέρκυρα.

Ποιος ήταν ο Κώστας Γεωργάκης

Ο Κώστας Γεωργάκης ήταν Έλληνας φοιτητής που στις 19 Σεπτεμβρίου 1970 αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικτατορία στην Ελλάδα.

Η κηδεία του έγινε στη Γένοβα στις 23 Σεπτεμβρίου. Η δικτατορία προσπάθησε να κουκουλώσει το περιστατικό, όμως αυτή η ενέργεια προκάλεσε έντονη αίσθηση στη διεθνή κοινότητα. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, λόγω εσκεμμένων κωλυσιεργιών της χούντας, και ενταφιάστηκε στο Α΄ Νεκροταφείο.

Στο σημείο που αυτοπυρπολήθηκε υπάρχει αναμνηστική πλάκα με την επιγραφή στα ιταλικά που μεταφράζεται ως εξής:

«Στον νεαρό Έλληνα Κωνσταντίνο Γεωργάκη που θυσίασε τα 22 χρόνια του για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία της πατρίδας του. Όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι σκιρτούν μπροστά στην ηρωική του χειρονομία. Η Ελεύθερη Ελλάδα θα τον θυμάται για πάντα».

Στη γενέτειρά του, στην Κέρκυρα υπάρχει πλατεία με το όνομά του και με τον ανδριάντα του, εκεί δηλαδή όπου βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανάρτηση Κασσελάκη

«Με βαθιά συγκίνηση άφησα μερικά λουλούδια στο μνημείο του Κώστα Γεωργάκη στην Κέρκυρα, μαζί με την αδερφή του την Κατερίνα.

Πριν από 54 χρόνια, φοιτητής στη Γένοβα, επέλεξε να δώσει τη ζωή του για να παλέψει για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία στην πατρίδα μας. Με τον αυτοπυρπολισμό του ανάγκασε τη δημοκρατική Ευρώπη να στρέψει το βλέμμα της προς την Ελλάδα που βρισκόταν για 3 χρόνια υπό το καθεστώς της Χούντας.

Η τελευταία πράξη της ζωής του ήταν πράξη ελεύθερου ατόμου, όπως έγραψε στην επιστολή του στον πατέρα του.

Ο Κώστας Γεωργάκης συγκαταλέγεται στους σύγχρονους ήρωες της πατρίδας μας. Σε αυτούς που δε διδασκόμαστε στα σχολικά βιβλία γιατί για κάποιους η Ιστορία τελειώνει το 1940.

Αυτοί οι άνθρωποι μας εξυψώνουν και μας δείχνουν τον δρόμο. Όπως έγραψε ο Νικηφόρος Βρεττάκος για τον Κώστα Γεωργάκη: «Είσαι στην ίδια λαμπάδα τη μια τ’ αναστάσιμο φως κι ο επιτάφιος θρήνος μας».

Διαβάστε επίσης:

Ακρόπολη: Τρέμουν οι Καρυάτιδες

Μονή της Χώρας: Μια ακόμη πρόκληση του Ερντογάν (Photos)

Ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει τη φρίκη στη Γάζα: Ομαδικοί τάφοι 400 ατόμων με γυναίκες και παιδιά – Κάποιοι «θάφτηκαν ζωντανοί»


Politico-Μάλτα: Ο πρώην πρωθυπουργός Μουσκάτ κατηγορείται για το σκάνδαλο πώλησης νοσοκομείων σε ιδιώτες


Ρωσία: Η 5η στέψη του Πούτιν με τη Δύση «διχασμένη»


Πρωτοφανής απειλή 12 γερουσιαστών των ΗΠΑ κατά Εισαγγελέα ΔΠΔ και της οικογένειάς του για να μην κινηθεί κατά Νετανιάχου (Έγγραφο)


Φράουλες και αίμα στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ


Στη Ρωσία ο πρόεδρος της Κούβας – Η ατζέντα της συνάντησης με τον Πούτιν


Μέση Ανατολή: Ανελέητο σφυροκόπημα στη Ράφα – Σε τεντωμένο σκοινί οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter