Τα «κόκκινα» δάνεια στην κορυφή της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

Τα «κόκκινα» δάνεια στην κορυφή της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

Στην αιχμή του δόρατος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα βρεθεί το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και των πλειστηριασμών, με την Κουμουνδούρου να ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη παρουσίαση των προγραμματικών δεσμεύσεων από τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του documentonews.gr, η συνολική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αναμένεται να θέτει στο επίκεντρο την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά και τη ρύθμιση του υπέρογκου ιδιωτικού χρέους.

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν γίνεται να ισχύει ο «νόμος» Πάτση για τους πολίτες και ο «νόμος» Παπαθανάση για τα κυβερνητικά στελέχη του κυρίου Μητσοτάκη, ενώ ταυτόχρονα θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση ώστε να μη χρεοκοπήσουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ενδεικτική ήταν και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της χθεσινής (28/03) παρέμβασής του στο STAR FORUM: «Αν το δημόσιο χρέος ήταν το μεγάλο ζητούμενο της προηγούμενης δεκαετίας που οδήγησε σε μια μεγάλη κρίση, το ιδιωτικό χρέος είναι το μεγάλο θέμα της επόμενης περιόδου, το οποίο έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια. Και πρέπει να βρεθούν λύσεις, διότι οι τράπεζες πράγματι σήμερα δεν κινδυνεύουν με χρεοκοπία, αλλά κινδυνεύουν με χρεοκοπία τα νοικοκυριά. Και μια χρεοκοπημένη κοινωνία με τράπεζες όρθιες αλλά κουφάρια, να μη μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία για να τη ζωντανέψουν, δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά αυτή η εικόνα. Χρειάζεται λοιπόν να στηρίξουμε ουσιαστικά αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη, να στηρίξουμε τον δανειολήπτη, να διαμορφώσουμε όρους δικαιοσύνης για να κινηθεί η οικονομία και να στηριχθεί η κοινωνία».

Βασικοί άξονες της πρότασης

Το νέο πακέτο προτάσεων που αναμένεται να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να επαναφέρει το καθεστώς για την πλήρη προστασία της 1ης κατοικίας, να περιλαμβάνει πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις και να δίνει τη δυνατότητα δικαστικής προσφυγής για ρύθμιση χρεών, εφόσον η ρύθμιση μεταξύ τραπεζών ή funds και δανειολήπτη δεν θεωρείται βιώσιμη οικονομικά.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. θα επαναφέρει τη νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης αλλά και της αγροτικής γης, μέσω της ρύθμισης των οφειλών. Το βασικό σκεπτικό πίσω από την εν λόγω πρόταση που κατ’ ουσίαν έρχεται να καταργήσει τον Πτωχευτικό Κώδικα που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, είναι η προστασία των περιουσιών και όχι η ρευστοποίησή τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αναμένεται να προτείνει την κατάργηση του εξωδικαστικού μηχανισμού όπως αυτός ισχύει σήμερα, προτείνοντας μια εξολοκλήρου διαφορετική πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να να εισέρχονται για να κάνουν αίτηση οι πολίτες.

Τέλος, μια ακόμη «καινοτομία» που θα εισάγει το νέο πακέτο προτάσεων θα αφορά στην υποχρέωση των πιστωτών να «κάτσουν στο ίδιο τραπέζι» με τους δανειολήπτες, γεγονός που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ο τρόπος και ο τόπος της παρέμβασης για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν στην Κουμουνδούρου στον χρόνο αλλά και στο συνολικό πλαίσιο διεξαγωγής της παρουσίασης, δεδομένου ότι οι προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια θα αποτελέσουν το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.. Να σημειωθεί ότι πιθανόν η παρουσίαση του προγράμματος για το ιδιωτικό χρέος να προηγηθεί της παρουσίασης του προγράμματος για την ανασυγκρότηση του κράτους και των σιδηροδρομικών δικτύων της χώρας

Παρότι στη Κουμουνδούρου διατηρούν ως επτασφράγιστο μυστικό την απάντηση στο «πότε;» καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το παρών στην παρουσίαση των προγραμματικών δεσμεύσεων αναμένεται να δώσουν κοινωνικοί φορείς αλλά και πολιτικά στελέχη που η παρουσία τους στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας, έχει ταυτιστεί με τη μάχη για την προστασία των δανειοληπτών, της πρώτης κατοικίας αλλά και την καλή δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Βέβαια, να σημειωθεί ότι περισσότερες πληροφορίες επί του ζητήματος πιθανό να προκύψουν ακόμη και σήμερα καθότι συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα με ατζέντα τα κόκκινα δάνεια αλλά και την ανασυγκρότηση του κράτους.

Διαβάστε επίσης

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης να αφήσει συνθήματα και διχαστικές κορώνες – Να έρθει σε debate (Video)

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: «Σε 55 ημέρες βάζουμε τέλος στον κατήφορο – 21 Μαΐου πάμε κάλπη»

Τσίπρας: Στις 21 Μαΐου οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη τον λογαριασμό

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter