Τα όρια του μυαλού και οι νιοστές πραγματικότητες της σύγχρονης ζωής

Τα όρια του μυαλού και οι νιοστές πραγματικότητες της σύγχρονης ζωής

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Σωτάκη «Ο μεγάλος υπηρέτης» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Ένας επιχειρηματίας προσλαμβάνει για βοηθό του τον άντρα που φρόντιζε τον άρτι αποθανόντα θείο του. Αν και στην αρχή νιώθει άβολα με την παρουσία ενός στην ουσία ξένου ανθρώπου στο περιβάλλον του, σύντομα η σχέση μαζί του θα περάσει από το φιλικό στάδιο σε εκείνο του θύτη – θύματος, ενώ με τον καιρό η μια προσωπικότητα θα βυθιστεί στην άλλη σε τέτοιο βαθμό ώστε να χαθούν τα όρια της προσωπικής ταυτότητας.Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Σωτάκη («Η πράσινη πόρτα»,«Η ιστορία ενός σούπερ μάρκετ», «Ο κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο» κ.ά.) βασίζεται σε δύο ήρωες που ο ένας αποδεικνύεται το νεγκατίφ του άλλου.

«Ο μεγάλος υπηρέτης» αποτελεί μια καλομελετημένη ακροβασία ανάμεσα στα όρια εξουσίας – υποταγής, φιλίας – εχθρότητας, σταθερότητας – αστάθειας, χάους – τάξης, κυνηγιού της επιτυχίας – αυτοκαταστροφής, ψυχικής υγείας – παράνοιας. Ενα διαρκές παιχνίδι πάνω σε όσα ο σύγχρονος άνθρωπος θεωρεί κεκτημένα μέχρι να του τραβήξει το χαλί από τα πόδια ο ίδιος του ο εαυτός. Ενα μυθιστόρημα για τα όρια του μυαλού όταν δεν μπορεί να διαχειριστεί τους πολλαπλούς ρόλους που επιβάλλουν οι νιοστές πραγματικότητες της σύγχρονης ζωής.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ πώς συνέβη, όμως κάποια στιγμή της ζωής μου βρέθηκα μέσα σε έναν λαβύρινθο. Κανείς δεν με ανάγκασε να μπω, κανείς δεν με συμβούλευσε να το κάνω, ούτε με βοήθησαν να τον αποφύγω. Οτανπρωτοβρέθηκα μέσα του, δεν έκανα τίποτα άλλο απ’ το να τον παρατηρώ. Βάδιζα και κοιτούσα έκθαμβος, τα δαιδαλώδη τοιχώματά του, που υψώνονταν σε ένα ανάστημα που με εμπόδιζε να δω παραπέρα» λέει ο κεντρικός ήρωας και αφηγητής τη στιγμή της συνειδητοποίησης και πιθανόν της εσωτερικής του απελευθέρωσης.

INFO

Ο μεγάλος υπηρέτης

Δημήτρης Σωτάκης

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Κέδρος

ISBN: 978-960-04-5046-0

ΣΕΛ.: 352

ΤΙΜΗ: €14,40

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter