Τα πρακτικά της συγκάλυψης για την «παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ»

Τα πρακτικά της συγκάλυψης για την «παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ»

Πώς ο ΕΟΔΥ αποφάσισε να μην παραστεί στη δίκη για τις παράνομες προσλήψεις Πουλή μετά τη συνάντηση με Αδωνη

Τα πρακτικά των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) στο οποίο αποφασίστηκε η μη παράσταση νομικού εκπροσώπου του οργανισμού προς υποστήριξη της κατηγορίας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου δικάζεται η «παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ» (Σταμάτης Πουλής, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, Αικατερίνη Πολύζου, Θεόδωρος Παπαδημητρίου) για τις παράνομες προσλήψεις που ζημίωσαν τον οργανισμό παρέχοντας κάλυψη στους κατηγορούμενους αποκαλύπτει σήμερα το Documento. Πρόκειται για πρακτικά τριών συνεδριάσεων του ΔΣ, τα οποία αποδεικνύουν την ξαφνική αλλαγή στάσης της διοίκησης του ΕΟΔΥ λίγα 24ωρα πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης και ενώ αρχικά είχε κρίνει ως «αναγκαία» τη νομική εκπροσώπηση στη δίκη. Μάλιστα την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης με ερώτησή του στη Βουλή κάλεσε τη διοίκηση του ΕΟΔΥ να παρασταθεί στη δίκη, ενώ υποστήριξε ότι «η αλλαγή στάσης» χρήζει ποινικής διερεύνησης και συνέδεσε το γεγονός με την ανάληψη του υπουργείου Υγείας από τον Αδωνη Γεωργιάδη.

Διαβάστε επίσης: Πολάκης: «Τι συνέβη και ο ΕΟΔΥ έκανε στροφή 180 μοιρών μέσα σε λίγες μέρες;»

Η αρχική απόφαση της διοίκησης

Τα αποκαλυπτικά έγγραφα που δημοσιεύει το Documento δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Στις 18 Δεκεμβρίου 2023 το ΔΣ του ΕΟΔΥ αποφάσισε την υποβολή δήλωσης για την υποστήριξη της κατηγορίας στη δίκη για τις 22 παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 15 Ιανουαρίου 2024 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Κατηγορούμενοι είναι ο πολιτευτής της ΝΔ Σταμ. Πουλής, προσωπικός φίλος του Αδ. Γεωργιάδη και στενός συνεργάτης του κατά την πρόσφατη θητεία του στο υπουργείο Εργασίας, η σύζυγός του Ανδρ. Θεοφιλάτου (επίσης συνεργάτιδα του Αδ. Γεωργιάδη), η πρώην οικονομική διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ Αικ. Πολύζου και ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδ. Παπαδημητρίου.

Διαβάστε επίσης: Το Μαξίμου καλύπτει τον ΕΟΔΥ για τη στροφή στη δίκη της «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ»

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν κατά περίπτωση τις κακουργηματικές πράξεις της απιστίας κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακή πράξη άνω των 120.000 ευρώ και της συνέργειας στην ως άνω πράξη. Οι προσλήψεις έγιναν την περίοδο 2013-14 με ζημία του ΚΕΕΛΠΝΟ 251.629 ευρώ.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο σχετικό πρακτικό της συνεδρίασης της 18ης Δεκεμβρίου, ο ΕΟΔΥ «έχει έννομο συμφέρον να παρασταθεί προς υποστήριξη της κατηγορίας στην ως άνω ποινική υπόθεση ως νομιμοποιούμενος ενεργητικώς κατά τον αστικό κώδικα για την αποζημίωση και αποκατάσταση της βλάβης την οποία υπέστη ο οργανισμός από τις ως ανωτέρω περιγραφόμενες αξιόποινες πράξεις». Για τον λόγο αυτό κρίθηκε ως «αναγκαίο» να εκπροσωπηθεί «από δικηγόρο συνήγορο πολιτικής αγωγής προς υποστήριξη της κατηγορίας».

Η ανάθεση στον καθηγητή Τριανταφύλλου

Πράγματι λίγες μέρες μετά, στις 27 Δεκεμβρίου 2023, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέθεσε στον αναπληρωτή καθηγητή Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γιώργο Τριανταφύλλου να συντάξει γνωμοδότηση και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εκπροσώπηση του οργανισμού στη δίκη. Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμιζόταν στη σχετική σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του ΕΟΔΥ και του καθηγητή Τριανταφύλλου, «το αντικείμενο της παρούσας συμφωνίας παροχής δικηγορικών υπηρεσιών είναι… η έγκαιρη παραλαβή από την κεντρική υπηρεσία του ΕΟΔΥ και μελέτη δικογραφίας, έκδοση αντιγράφων δικογραφίας, σύνταξη γνωμοδοτήσεων, παράσταση και προσήκουσα εκπροσώπηση του φορέα κατά τη συζήτηση για την υποστήριξη της κατηγορίας».

Λίγες μέρες μετά ο καθηγητής Τριανταφύλλου παρέδωσε στον ΕΟΔΥ τη γνωμοδότησή του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η παράλειψη υποστήριξης της κατηγορίας κατά κατηγορουμένων δεν οδηγεί στην απόσβεση των αξιώσεων του ΕΟΔΥ».

Αλλαγή στάσης λίγο πριν από τη δίκη

Στις 12 Δεκεμβρίου 2023 το ΔΣ του ΕΟΔΥ συνεδρίασε πάλι σχετικά με τη νομική εκπροσώπηση στη δίκη. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, αυτήν τη φορά άλλαξε ρότα επικαλούμενο σχετική εισήγηση του νομικού τμήματος του ΕΟΔΥ.

«Το ΔΣ αποφασίζει κατά πλειοψηφία (6 υπέρ, 1 κατά) να μην προβεί ο ΕΟΔΥ σε δήλωση για την υποστήριξη της κατηγορίας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κατά τη δικάσιμο της 15/01/2024, ανακαλώντας την απόφαση της 51ης/18/12/2023 συνεδρίασης ΔΣ ΕΟΔΥ» αναφέρεται στη σχετική απόφαση.

Το ερώτημα βέβαια που εύλογα τίθεται είναι: Γιατί ξαφνικά η διοίκηση του ΕΟΔΥ άλλαξε στάση λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη της δίκης; Σε σημείο που εύλογα μπορεί κανείς να θέσει το ερώτημα εάν συνδέεται με την ανάληψη του υπουργείου Υγείας από τον Αδ. Γεωργιάδη.

Σημειώνεται ότι στις 8 Ιανουαρίου 2024 ο Αδ. Γεωργιάδης συναντήθηκε ως νέος υπουργός Υγείας με τους πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ Χριστάκη Χατζηχριστοδούλου και Στέλιο Ορφανό αντίστοιχα, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη δίκη με κατηγορούμενους τα συγκεκριμένα πρόσωπα, καθώς στις 9 Φεβρουαρίου 2024 αναμένεται να ξεκινήσει ακόμη μία που αφορά 74 παράνομες προσλήψεις την περίοδο 2011-14 από τις οποίες ζημιώθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά 1,4 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη δίκη, ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου και διακόπηκε λόγω ωραρίου για τις 25 Ιανουαρίου, με την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης να υποστηρίζει πως υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι από τις προσλήψεις δεν ζημιώθηκε το δημόσιο.

Τα πρακτικά των συνεδριάσεων 

Ενώ στις 18 Δεκεμβρίου 2023 ο ΕΟΔΥ αποφασίζει να παραστεί μέσω νομικού εκπροσώπου στη δίκη για τις παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 15 Ιανουαρίου 2024
και στις 27 Δεκεμβρίου αναθέτει στον αναπληρωτή καθηγητή Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γιώργο Τριανταφύλλου να τον εκπροσωπήσει
επικαλούμενος νομική εισήγηση.

Διαβάστε: Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν παρίσταται στη δίκη για τις παράνομες προσλήψεις για να καλύψει τον Πουλή

Μαξίμου: Καλύπτει Γεωργιάδη και την «παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ» για τις παράνομες προσλήψεις

Πολάκης για τις παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ: «Θα γίνει και μήνυση και θέμα στη Βουλή»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter