Το Μαξίμου καλύπτει τον ΕΟΔΥ για τη στροφή στη δίκη της «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ»

Το Μαξίμου καλύπτει τον ΕΟΔΥ για τη στροφή στη δίκη της «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ»
Αδωνης Γεωργιάδης και Σταμάτης Πουλής

Σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του ΕΟΔΥ βρίσκεται το Μαξίμου, σε ότι αφορά την ξαφνική στροφή 180 μοιρών που έκανε η διοίκηση του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), σε σχέση με τη δίκη της αποκαλούμενης και ως «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ» (Πουλής, Θεοφιλάτου, Πολύζου, Παπαδημητρίου), αναφορικά με τις δεκάδες παράνομες προσλήψεις ημετέρων που ζημίωσαν τον Οργανισμό επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη.

Σημειώνεται ότι ενώ αρχικά η διοίκηση του ΕΟΔΥ, με επικεφαλής τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χριστάκη Χατζηχριστοδούλου, είχε αποφασίσει να υποβάλλει δήλωση για την υποστήριξη της κατηγορίας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, τελικά μόλις λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της δίκης, «ανέκρουσε πρύμναν». Όλα αυτά, λίγες μόνο μέρες αφότου ο Άδωνης Γεωργιάδης, προσωπικός φίλος και συνεργάτης με μέλη της «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ» ανέλαβε τη θέση του υπουργού Υγείας, ενώ υπήρξε και συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΟΔΥ.

Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε για την απόφαση του ΔΣ του ΕΟΔΥ σχετικά με δίκη της «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ» ότι «ελήφθη αυτή η απόφαση μετά από εισήγηση νομικών συμβούλων του ΕΟΔΥ, όπου εκρίθη ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση για τον οργανισμό και αυτό το οποίο μας επισημάνθηκε είναι ότι δεν χάνει κανένα δικαίωμα ο ΕΟΔΥ, σε περίπτωση καταδίκης των κατηγορούμενων για αποζημίωση, αντιθέτως, σε περίπτωση απαλλαγής τους, οι κατηγορούμενοι με τη νέα απόφαση του ΔΣ του ΕΔΟΥ, θα μπορούν να στραφούν κατά του ΕΟΔΥ για να λάβουν αυτοί αποζημίωση».

Υπενθυμίζεται ότι σε ερώτηση που έκανε το Documentonews για την ενδεχόμενη εμπλοκή του Άδωνη Γεωργιάδη (18/01), ο Παύλος Μαρινάκης είχε αναφέρει ότι «δεν επιβεβαιώνουμε ότι όλα αυτά έγιναν υπό παρακίνηση του Υπουργού ή σχετίζονται με μια συνάντηση θεσμική, που φαντάζομαι ότι έχει κάνει και κάνει συνεχώς και με τους διοικητές των νοσοκομείων και τους ΥΠΕάρχες, όπως οφείλει ο κάθε υπουργός υγείας και κάνει ο νέος Υπουργός Υγείας, ο κ. Γεωργιάδης».

Η δίκη

Στις 25 Ιανουαρίου αναμένεται να συνεχιστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, η δίκη του πολιτευτή της ΝΔ, Σταμάτη Πουλή και προσωπικού φίλου του Άδωνη Γεωργιάδη, της συζύγου του Ανδρονίκης Θεοφιλάτου (συνεργάτης του κ. Γεωργιάδη), της πρώην οικονομικής διευθύντριας του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αικατερίνης Πολύζου και του πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρου Παπαδημητρίου, σχετικά με τις 22 παράνομες προσλήψεις που είχαν γίνει στο ΚΕΕΛΠΝΟ, επί θητείας Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας.

Η δίκη ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου αλλά διεκόπη λόγω ωραρίου, καθώς επίσης και προκειμένου το Δικαστήριο να αποφανθεί επί αιτήματος που υπέβαλλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν κατά περίπτωση στις κακουργηματικές πράξεις της απιστίας κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακή πράξη άνω των 120.000 ευρώ και της συνέργειας στην ως άνω πράξη. Οι προσλήψεις έγιναν την περίοδο 2013 – 2014 και ζημιώθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά 251.629 ευρώ.

Η διοίκηση του ΕΟΔΥ «ανέκρουσε πρύμναν»

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στις 18 Δεκεμβρίου, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΔΥ. Μεταξύ των ζητημάτων που εξετάστηκαν ήταν και η υποβολή δήλωσης από την πλευρά του ΕΟΔΥ για την υποστήριξη της κατηγορίας στη συγκεκριμένη δίκη. Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε ομόφωνα να υποβάλλει δήλωση για την υποστήριξη της κατηγορίας.

Εννιά ημέρες μετά, το ΔΣ του ΕΟΔΥ συνεδρίασε και πάλι. Κατά τη συνεδρίαση αποφάσισαν να αναθέσουν στον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΚΠΑ, Γιώργου Τριανταφύλλου να συντάξει γνωμοδότηση και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εκπροσώπηση του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμιζόταν στη σχετική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του ΕΟΔΥ και του καθηγητή Τριανταφύλλου «το αντικείμενο της παρούσας συμφωνίας παροχής δικηγορικών υπηρεσιών είναι σύνθετο και περιλαμβάνεται σε αυτό ουχί περιοριστικά πλην όμως κατά κύριο λόγο η έγκαιρη παραλαβή από την κεντρική υπηρεσία του ΕΟΔΥ και μελέτη δικογραφίας, έκδοση αντιγράφων δικογραφίας, σύνταξη γνωμοδοτήσεων, παράσταση και προσήκουσα εκπροσώπηση του φορέα κατά τη συζήτηση για την υποστήριξη της κατηγορίας..»

Επίσης στην ίδια σύμβαση αναφέρονταν ρητά πως «ο ΕΟΔΥ διά της παρούσας χορηγεί την απαιτούμενη εντολή στο δικηγόρο… όπως προβαίνει σε όλες τις τυχόν απαραίτητες ενέργειες προς την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΕΟΔΥ οποιασδήποτε μορφής, ακόμη και εάν δεν αναφέρεται αυτό ρητά στην παρούσα εντολή».

Πράγματι ο αναπληρωτής καθηγητής ολοκλήρωσε τη γνωμοδότηση την οποία και παρέδωσε στον ΕΟΔΥ. Σε αυτή, κατέληξε στο συμπέρασμα «ότι η παράλειψη υποστήριξης της κατηγορίας κατά κατηγορουμένων δεν οδηγεί στην απόσβεση των αξιώσεων του». Επίσης, όπως επισήμανε ακόμη και να αθωωθούν οι κατηγορούμενοι «δεν συνεπάγεται αυτόματα την απαλλαγή τους από την αστική τους ευθύνη».

Στις 12 Ιανουαρίου το ΔΣ του ΕΟΔΥ συνεδρίασε και πάλι. Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν προς συζήτηση ήταν και η νομική εκπροσώπηση του ΕΟΔΥ στη δίκη της 15ης Ιανουαρίου. Για το ζήτημα αυτό παρουσιάστηκε εισήγηση της προϊσταμένης του Νομικού Τμήματος του ΕΟΔΥ. Η εισήγηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, ήταν αρνητική ως προς τη δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας από την πλευρά του ΕΟΔΥ, με το σκεπτικό ότι μπορεί να επιφέρει «ποινικές και αστικές ενέργειες» κατά εκπροσώπων του.

Σύμφωνα με τις ίδιες «πηγές» πράγματι το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε να μην προχωρήσει σε δήλωση παράστασης προς υποστήριξης της κατηγορίας. Είναι εντυπωσιακή η στροφή 180 μοιρών της διοίκησης του ΕΟΔΥ λίγα 24ωρα πριν τη δίκη.

Σημειώνεται ότι κατά τη πρώτη μέρα της εκδίκασης της υπόθεσης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων υποστήριξαν ότι και οι ίδιοι επικοινώνησαν με τον ΕΟΔΥ προκειμένου να παραστούν εκπρόσωποί του στη δίκη ως «μάρτυρες». Επίσης, επικαλέστηκαν «προϋπάρχουσες γνωμοδοτήσεις», σύμφωνα με τις οποίες δεν προκύπτει ζημία του Δημοσίου από τις προσλήψεις.

Η συνάντηση με Άδωνη Γεωργιάδη

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι τι ήταν αυτό που έκανε τη διοίκηση του ΕΟΔΥ να κάνει στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την απόφαση του Δεκεμβρίου, λίγα 24ωρα πριν την εκδίκαση της πρώτης εκ των δύο υποθέσεων. Μάλιστα είναι τόσο ξαφνική η «κωλοτούμπα» της διοίκησης σε σημείο που εύλογα μπορεί κανείς να ερωτηθεί εάν συνδέεται με την ανάληψη του υπουργείου Υγείας από τον Άδωνη Γεωργιάδη.

Ο κ. Γεωργιάδης εξ αρχής άλλωστε είχε υποστηρίξει ουκ ολίγες φορές δημόσια την «παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ» από τη στιγμή που απασχόλησε τη δημοσιότητα αλλά και τις ελεγκτικές αρχές λέγοντας ότι πρόκειται για σκευωρία. Άλλωστε οι παράνομες προσλήψεις έγιναν την περίοδο που ήταν ο ίδιος υπουργός Υγείας επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, αλλά οι δικές του ποινικές ευθύνες είχαν παραγραφεί. Επιπλέον ο Σταμάτης Πουλής ήταν συνεργάτης του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Εργασίας, έχοντας αναλάβει καθήκοντα συντονισμού του έργου για την επίτευξη στόχων σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μάλιστα στην τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Υγείας ήταν συνεχώς δίπλα στον κ. Γεωργιάδη, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento.

Να σημειωθεί ότι λίγο μετά την ανάληψη της θέσης του υπουργού Υγείας, ο κ. Γεωργιάδης συναντήθηκε στις 8 Ιανουαρίου, με τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, Χριστάκη Χατζηχριστοδούλου και Στέλιο Ορφανό, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη. Σύμφωνα με tweet του κ. Γεωργιάδη η συνάντηση είχε να κάνει με τα νέα δεδομένα για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Η δεύτερη δίκη στις 9 Φεβρουαρίου

Στις 9 Φεβρουαρίου του 2024 έχει προσδιοριστεί η διεξαγωγή και της δεύτερης δίκης της «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ» που αφορά σε ακόμη 74 παράνομες προσλήψεις την περίοδο 2011-14 από τις οποίες ζημιώθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά 1,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για «προσλήψεις – συνεργασίες» διάφορων ειδικοτήτων, είτε διοικητικών υπαλλήλων είτε γιατρών.

Όπως αναφέρονταν στην εισαγγελική πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο που είχε αποκαλύψει το Documento, οι προσλήψεις είχαν γίνει στο «πλαίσιο ικανοποίησης αιτημάτων από πολιτικά γραφεία και ιδιώτες». Πολιτικά ρουσφέτια δηλαδή προς ικανοποίηση της εκλογικής τους πελατείας, σε βάρος όμως του κρατικού κορβανά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter