Τα σημαίνοντα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ

Τα σημαίνοντα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ

Η νέα κυβέρνηση που έχει από την Κυριακή το Ισραήλ είναι από τις πιο παράταιρες που έχουν υπάρξει στη χώρα. Η συγκολλητική ουσία που ενώνει τα οχτώ κόμματα που συνέπραξαν για τη δημιουργία της είναι η εκπαραθύρωση από την εξουσία του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο τοκετός της ήταν τόσο δύσκολος όσο και η κυοφορία της: η αρχική συμφωνία ήρθε μετά από δυόμιση μήνες από τις τελευταίες εκλογές – τις τέταρτες μέσα σε δύο χρόνια- και έπειτα από διαπραγματεύσεις, που κράτησαν μερικά λεπτά πριν από την λήξη της προθεσμίας. Η υπερψήφισή της την Κυριακή στην Κνεσέτ ήταν οριακή, με 60 ψήφους υπέρ, 59 κατά και μια αποχή.

Η συνοχή της είναι ένα στοίχημα που θα δοκιμαστεί από τον χρόνο, καθώς περιέχει κόμματα από την αριστερά, όπως το Μερέτζ και το Σοσιαλιστικό κόμμα έως την ακραία εθνικιστική δεξιά του Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος θα κρατήσει την πρωθυπουργία μέχρι το 2023 όταν και θα αναλάβει ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ, που μέχρι τότε θα εκτελεί χρέη υπουργού Εξωτερικών.

Οι συμφωνίες που συνήφθησαν την Παρασκευή 11 Ιουνίου είναι περισσότερο έκφραση ευσεβών πόθων παρά ένα συγκροτημένο πρόγραμμα. Ήδη έχουν διχαστεί για μια πρόταση που θα περιορίζει στις δύο θητείες τον εκάστοτε πρόεδρο, πράγμα που αυτόματα θα απέκλειε μια επανεκλογή του νετανιάχου. Τα δικαιώματα βέτο που έχουν παραχωρήσει το ένα κόμμα στο άλλο κινδυνεύουν να σαμποτάρουν την εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης ακόμα και για καθημερινά ζητήματα.

Πλουραλισμός στα ισχυρά πρόσωπα

Τα 27 μέλη της κυβέρνησης περιέχουν 9 γυναίκες και τουλάχιστον έναν άραβα, τον Ισάβι Φρεζ. Αυτοί θα συνυπάρχουν με πολιτικούς που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της κυβέρνησης.

Πρώτος από αυτούς ο Μπένυ Γκαντζ, ο πρώην εταίρος του Νετανιάχου, αποφάσισε να μην τον διαδεχθεί για να παραμείνει στο υπουργείο Άμυνας. Αποτελεί πόλο έλξης για διαφυγόντες δεξιούς ψηφοφόρους. Ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ο πιο έμπειρος από όλους, αναμένεται να είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών. Ο δυσκίνητος αυτός πολιτικός βρίσκεται σε έναν «κόντρα» ρόλο: πρέπει να διαπραγματευτεί σε τέσσερις μήνες έναν προϋπολογισμό 2 ετών.

Ο Λίμπερμαν, ένας υπερασπιστής της κοσμικότητας, θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει την πρόσβαση όλων των διαφορετικών πιστών στο Δυτικό Τείχος, την οποία ο Νετανιάχου έχει αποποιηθεί το 2017, δεχόμενος πιέσεις από τους υπερ-ορθόδοξους συμμάχους του. Μια τέτοια εξέλιξη θα του έδινε την δυνατότητα να ρίξει φως στην τραγωδία με τους 45 νεκρούς στις 30 Απριλίου στο όρος Μερόν, ένα μέρος προσκυνήματος για υπερορθόδοξους εβραίους. Δεν αναμένεται ωστόσο να θέσει οποιοδήποτε ζήτημα για το διαχωρισμό κράτους και θρησκευτικής σφαίρας.

Άλλο ένα πρόσωπο που αναμένεται να έχει μεγάλη επιρροή είναι ο Γκίντεον Σαρ. Έφυγε από το Λικούντ, το κόμμα του Νετανιάχου, το 2020. Αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Προτίθεται να χωρίσει τους ρόλους ανάμεσα στον γενικό εισαγγελέα και το νομικό σύμβουλο του κράτους. Η Αγελέτ Σακέντ, που είναι σύμμαχος του Μπένετ, αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, θα πρέπει να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης το 2023. Προτίθεται να συνεχίσει μια μάχη που κατέβαλλε από το 2015 μέχρι το 2019, για να θέσει την δικαστική εξουσία υπό τον έλεγχο της Βουλής.

Ο Μπένετ θα αναλάβει την ευθύνη των εποικισμών το 2023. Η κυβέρνησή του εξετάζει σχέδια να αναπτύξει νέες υποδομές στην Δυτική Όχθη, που άλλες είναι υπό μελέτη και άλλες υπό κατασκευή τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά για τις οποίες αναμένονται ακόμα δικαστικές αποφάσεις. Η πρώτη πρόκληση θα είναι η απόφαση για τον οικισμό Εβιατάρ, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει να χτίζονται εβραϊκοί οικισμοί σε παλαιστινιακό έδαφος.

Εναπόκειται επίσης στον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας, Ομέρ Μπαρλέβ, που ανήκει στο Εργατικό κόμμα, να εγκρίνει τη διαδρομή μιας «πορείας των σημαιών» στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 15 Ιουνίου. Αυτή η παρέλαση θα αντικαταστήσει την παραδοσιακή που γιορτάζει την παλαιστινιακή κατάκτηση της πόλης κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967, η οποία ακυρώθηκε σιωπηρά στις 10 Μαΐου. Η παρέλαση θα περάσει από τα σημεία όπου ξεκίνησαν τα προεόρτια για τις πρόσφατες εχθροπραξίες.

Για να σφραγίσει ο συνασπισμός, δόθηκε η υπόσχεση στον Μανσούρ Αμπάς, τον ηγέτη του κόμματος της Ισλαμο-συντηρητικής Ενωμένης Αραβικής Λίστας, για το «πάγωμα» μέχρι το 2024 ενός νόμου που διευκολύνει την καταστροφή παράνομων κτιρίων στις αραβικές πόλεις της χώρας.

Για εννέα μήνες, καμία κατεδάφιση δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μη αναγνωρισμένα βεδουινικά χωριά στο νότο. Αυτό το σημείο προκαλεί ήδη οργή στο Λικούντ, το οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε την έρημο Νεγκέβ.

Ο Αμπάς, ο πρώτος εκπρόσωπος ενός αραβικού κόμματος στο Ισραήλ που προσχώρησε σε έναν εθνικιστικό ισραηλινό συνασπισμό, πρέπει γρήγορα να αποφέρει συγκεκριμένα κέρδη στην περιθωριοποιημένη κοινότητά του. Επιδιώκει επενδυτικό σχέδιο ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ για αρκετά χρόνια. Τέλος, το αριστερό κόμμα Μερέτζ επιστρέφει στην κυβέρνηση για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter