Τα «θα» Μητσοτάκη έβγαλαν ξανά τα τρακτέρ στον δρόμο

Τα «θα» Μητσοτάκη έβγαλαν ξανά τα τρακτέρ στον δρόμο

Το μπάχαλο με τη νέα ΚΑΠ, η κοροϊδία των πλημμυροπαθών, οι αποζημιώσεις και οι προκαταβολές που δεν δόθηκαν ξεχείλισαν το ποτήρι στον Κάμπο

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κοροϊδεύει τους αγρότες εδώ και καιρό: στα μικρά και τα μεγάλα, στα διαρκή και τα έκτακτα. Παραδείγματος χάρη, τον περασμένο Μάιο ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς εγκατέλειπε το υπουργείο του ενόψει εκλογών με μια ανακοίνωση που έλεγε ότι άνοιξε το gov.gr για να υποβάλουν οι αγρότες δωρεάν δηλώσεις καλλιέργειας για το 2023, τη στιγμή που το σύστημα παρέμενε κλειστό. Με τον τρόπο αυτό ο Γ. Γεωργαντάς επιδίωκε να συγκαλύψει το μπάχαλο που προκάλεσε η έλλειψη μέριμνας της κυβέρνησης της ΝΔ να φτιάξει εγκαίρως τη νέα ΚΑΠ 2023-27. Το κόλπο δούλεψε και οι αγρότες ψήφισαν ΝΔ.

Επίσης τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχόταν στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας αποζημιώσεις στο 80% της αξίας κάθε πλημμυρισμένου κτιρίου, στο 70% για τις επιχειρήσεις και στο 100% για το ζωικό κεφάλαιο και διαβεβαίωνε ότι οι προκαταβολές θα καταβληθούν πριν από τις γιορτές. Δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός ότι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών ήταν αδύνατο να τηρηθεί επειδή λείπουν προσωπικό στον ΕΛΓΑ για ελέγχους και υπάλληλοι στην περιφέρεια για διασταυρώσεις, ενώ υπάρχουν πολλά προβληματικά στοιχεία στο τι θα αποζημιωθεί ως ζωικό κεφάλαιο; Κι αν ήξερε, δεν τον ένοιαζε.

Οι υποσχέσεις Μητσοτάκη έχουν αποδειχτεί κενό γράμμα καθώς μόνο το 14% των δικαιούχων είχε λάβει προκαταβολές για τις αποζημιώσεις πρώτης αρωγής μέχρι σήμερα, έδειχναν όμως τότε ότι ο πρωθυπουργός κάτι έκανε και μάζευαν τις αντιδράσεις.

Τα κόλπα Αυγενάκη

Σε άλλη μία περίπτωση, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης θυσίασε τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Βαγγέλη Σημανδράκο, επιρρίπτοντάς του την αποκλειστική ευθύνη για το μπάχαλο με τις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις αγροτών και κτηνοτρόφων και να

συγκαλύψει την κύρια αιτία του προβλήματος, που ήταν η κυβερνητική ανεπάρκεια για την έγκαιρη προετοιμασία του συστήματος πληρωμών. Το κόλπο δούλεψε ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε ο Αυγενάκης, κρίνοντας από το ότι οι Ελληνες αγρότες δεν έβγαλαν τα τρακτέρ στους δρόμους – τουλάχιστον όχι ως τα μέσα Ιανουαρίου του 2024, όπως είχαν κάνει οι Γάλλοι και οι Γερμανοί.

Ετσι, όταν στα μέσα Γενάρη ο Αυγενάκης πήγε στη Λάρισα και ήρθε αντιμέτωπος με τις διαμαρτυρίες των πλημμυροπαθών του Θεσσαλικού κάμπου για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις Μητσοτάκη νόμιζε ότι μπορούσε να καθαρίσει ξανά το τοπίο με ψέματα, υπεκφυγές και ειρωνείες. Ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα έδωσε όλα για τους αγρότες την προηγούμενη τετραετία, ότι οι εταιρείες δεν κόβουν το ρεύμα στους πλημμυροπαθείς και προέτρεψε τους αγρότες να φύγουν από τα μπλόκα γιατί είναι «κομματικά υποκινούμενα».

Καθώς όμως ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι, τα τρακτέρ στον Κάμπο αυξήθηκαν αντί να μειωθούν κι από κοντά ακολούθησαν οι αγρότες στον Εβρο, στην κεντρική Μακεδονία, την Κρήτη και την Πελοπόννησο, τον Αυγενάκη έφτασε να «καρφώσει» ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, χαρακτηρίζοντας αστειότητες «τους εύκολους αφορισμούς για υποκινούμενες κινητοποιήσεις, που εξοργίζουν τους αγρότες του Κάμπου ακόμη περισσότερο» και τελικά οι αγρότες απεύθυναν τελεσίγραφο στο Μαξίμου.

Η αλλαγή του κλίματος

Κάπως έτσι μέσα σε ελάχιστα 24ωρα το κλίμα άλλαξε. Η κυβέρνηση άρχισε να συνειδητοποιεί –όταν ολόκληρη η αγροτική Ευρώπη είναι ξεσηκωμένη και τα τρακτέρ βρίσκονται έξω από το Παρίσι και στην Πύλη του Βρανδεμβούργου– ότι οι Ελληνες αγρότες έχουν κάθε λόγο να αρχίσουν τα μπλόκα, τη στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δώσει μια σειρά από υποσχέσεις που ποτέ δεν κράτησε. Οπότε έκανε μεταστροφή κι άρχισε να τους καλοπιάνει.

Ξαφνικά, π.χ., ανακαλύφθηκε ότι ψέματα έλεγε ο Αυγενάκης, όχι οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε πράγματι υποσχεθεί λύση για το ρεύμα αλλά ξεχάστηκε, οπότε σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ μέσα σε ένα μήνα είχε πράγματι κοπεί το ρεύμα σε 200 αγρότες και εκκρεμούσαν άλλες 800 αποκοπές. Κι έτσι μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα είδαμε:

Να έρχεται επιτέλους στη Βουλή η ξεχασμένη τροπολογία για περίοδο χάριτος μιας διετίας στο ρεύμα για τους πλημμυροπαθείς του Θεσσαλικού κάμπου. Να ανακοινώνεται η αύξηση των προκαταβολών της πρώτης αρωγής ως τις 10.000 ευρώ. Να θεσπίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και η έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τη ΔΕΗ κατά τη θερινή καλλιεργητική περίοδο. Να δίνονται νέες υποσχέσεις ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες πληρωμών για τις ζημιές στον Κάμπο.

Να εμφανίζεται ο Μητσοτάκης στο μπλόκο της Βόνιτσας σε ένδειξη «προσωπικής έγνοιας» για τους αγρότες.

Οι υποσχέσεις αυτές δεν βελτιώνουν ιδιαίτερα τα πράγματα για τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα, που έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλά κόστη σε ενέργεια, εφόδια, ζωοτροφές, άρδευση, ιδίως από τη στιγμή που έχουν λάβει και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μειωμένες και λανθασμένες πληρωμές επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ούτε αποτελούν καμιά μεγάλη βελτίωση για τους πλημμυροπαθείς αγρότες του Κάμπου (αφού το υψηλότερο ποσό προκαταβολής που τους υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης θα τους αφαιρεθεί από το τελικό ποσό της αποζημίωσης στη συνέχεια), οι οποίοι ζητούν αύξηση των αποζημιώσεων για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο, αγνοούν ακόμη τι θα πάρουν και πότε, ενώ βλέπουν την κυβέρνηση και να παραβιάζει διαρκώς τα χρονοδιαγράμματα πληρωμών που ανακοινώνει και να μη δίνει απαντήσεις για το πώς και πότε θα αποκατασταθούν οι υποδομές που καταστράφηκαν στον Κάμπο.

Για όλους αυτούς τους λόγους φαίνεται λίγο δύσκολο να ξεφουσκώσουν τα μπλόκα στις επαρχιακές οδούς με τις χάντρες και τα καθρεφτάκια Μητσοτάκη – τουλάχιστον με τα προς το παρόν υπεσχημένα.

Διαβάστε επίσης: Αγρότες: Δυναμώνουν τα μπλόκα ως απάντηση στον εμπαιγμό της κυβέρνησης – Ποια σημεία θα κλείσουν τις επόμενες ώρες

Εκνευρισμένος και φοβισμένος ο Μητσοτάκης με τους αγρότες, φοράει το «καλό του χαμόγελο»

Στο ευρωπαϊκό ψήφισμα καταδίκης του Μητσοτάκη και ο στημένος έλεγχος στο Documento (Έγγραφο)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter