Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Μακότο Σινκάι μας προσκαλεί σε ένα αλλιώτικο manga

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Μακότο Σινκάι μας προσκαλεί σε ένα αλλιώτικο manga

Το συναρπαστικό animation «Suzume» ήταν υποψήφιο για τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2022

Suzume (Suzume no tojimari) (***)

Animation ιαπωνικής παραγωγής 2022 (122)

Σκηνοθεσία: Μακότο Σινκάι Με τις φωνές των: Νανόκα Χάρα, Χοκούτο Ματσουμούρα, Ερι Φουκάτσου

Μετά από ένα δυνατό σεισμό που αναστατώνει τους κατοίκους μιας μικρής ιαπωνικής πόλης, η 17χρονη Σουζούμε διαπιστώνει πως μόνο εκείνη μπορεί να δει μια τεράστια κόκκινη σκιά να απλώνεται πάνω από τα κτίρια της πόλης.

Ο έμπειρος μετρ του manga Μακότο Σινκάι («The garden of words») παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο, πολύχρωμο σύμπαν όπου ο κόσμος των πνευμάτων συνυπάρχει με εκείνον των ανθρώπων. Τα συναρπαστικά και πλούσια ιδεών γραφικά του ιάπωνα animator στρέφονται γύρω από μια τυπική ιστορία ενηλικίωσης (η Σουζούμε σαν μια άλλη Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων ψάχνει το δικό της μονοπάτι αυτογνωσίας) που ο έμπειρος Σινκάι μετουσιώνει σε ένα ευφάνταστο παραμύθι τρόμου με πολιτικές νύξεις. Στην εντυπωσιακή εναρκτήρια σεκάνς ο φόβος του πυρηνικού ολέθρου ζωγραφίζεται με έντονα χρώματα και ο κεντρικός προβληματισμός του σεναρίου στρέφεται γύρω από τη σχέση ζωής και θανάτου, όπως αποκαλύπτει στην έκπληκτη ηρωίδα ο Κλειδοκράτορας. Το στυλ αφήγησης του Σινκάι πριμοδοτεί διαρκώς την ακροβασία μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, ενισχύοντας τον συναισθηματισμό των ηρώων με απαλές, ζεστές χειρονομίες όπου αποφεύγουν επιδέξια την αφελή συγκίνηση ή τον εύκολο διδακτισμό. Στο «Suzume» η φαντασία (καταπληκτικό εύρημα της μεταμόρφωσης των ηρώων σε ζώα και…. έπιπλα!) κουμπώνει άψογα με το υπαρξιακό δράμα, έχοντας ως κεντρικό θέμα τη συμφιλίωση με τα τραύματα του παρελθόντος. 

Συγγραφέας κατά λάθος (A little white lie) (***)

Κομεντί αμερικανικής παραγωγής 2023 (104)

Σκηνοθεσία: Μάικλ Μάρεν

Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Σάνον, Κέιτ Χάντσον, Ντον Τζόνσον, Ζακ Μπραφ

Ένας αποτυχημένος συγγραφέας υποδύεται έναν περιζήτητο (αλλά και εξαφανισμένο από τη δημοσιότητα) λογοτέχνη στο φεστιβάλ βιβλίου που διοργανώνει η πανεπιστημιακή κοινότητα της ασήμαντης αμερικανικής κωμόπολης Acheron. 

Στη δεύτερη μόλις ταινία του ο Μάικλ Μάρεν επιλέγει το μυθιστόρημα «Shriver» του Κρις Μπέλντεν για να μιλήσει για τη διασημότητα και το κόστος που απαιτείται για την κατάκτηση της. Γλυκιά και συγκινητική δραμεντί χτισμένη γύρω από την εκκεντρική συμπεριφορά ενός απατεωνίσκου (ο απολαυστικός Μάικλ Σάνον σε ένα διαφορετικό ρόλο από ότι μας έχει συνηθίσει ως τώρα) και δηκτικό σχολιασμό για την ευγενή πλην δήθεν (σύμφωνα με το σενάριο) κοινότητα των διανοούμενων της λογοτεχνίας. 

Ο μαγικός αυλός (The magic flute) (**)

Δράμα φαντασίας γερμανικής παραγωγής 2022 (115)

Σκηνοθεσία:  Φλόριαν Ζιγκλ Πρωταγωνιστούν: Τζακ Γουλφ, Ιγουαν Ρέον, Φ. Μάρεϊ Εϊμπραμ

Ο Τιμ ονειρεύεται να γίνει τραγουδιστής της όπερας ξεκινώντας τις σπουδές του από τη σχολή Mozart All Boys που χαρακτηρίζεται μεν από σκληρή πειθαρχεία αλλά μαθαίνει στους σπουδαστές της το μυστικό της επιτυχίας. Θα τα καταφέρει να γίνει δεκτός αλλά ότι βρει εκεί θα είναι μακριά από όσα φανταζόταν. 

Στοιχεία από «Χάρι Πότερ» και Χόγουαρντς (ο Τιμ ανακαλύπτει στη σχολή ένα μυστικό πέρασμα που τον οδηγεί σε έναν παράλληλο κόσμο) συνδέονται μηχανικά και ανέμπενευστα με τον κόσμο της όπερας σε ένα σύνολο άνισο και αδέξιο. Πιασάρικη η εμφάνιση του Φ. Μάρεϊ Εϊμπραμ (ο Σαλιέρι του «Αμαντέους») στο ρόλο του βλοσυρού διευθυντή.    

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter