Ταμπουρώνεται πίσω από το «σκιάχτρο» του Πούτιν ο Μητσοτάκης για την ακρίβεια

Ταμπουρώνεται πίσω από το «σκιάχτρο» του Πούτιν ο Μητσοτάκης για την ακρίβεια

Κρυπτόμενος πίσω από το «σκιάχτρο» του Πούτιν με την ελπίδα να κρύψει πίσω από τον Ρώσο και τα αποτελέσματα της ελλειμματικής πολιτικής της κυβέρνησής του στο πεδίο της ακρίβειας εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, ακολουθώντας την πεπατημένη του «εξωτερικού εχθρού» που εφαρμόζει και στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, αλλά και σε άλλα πεδία της διακυβέρνησης όπου χρησιμοποιεί αντίστοιχα και την προκλητική συμπεριφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε επίσης: Κρύβεται πίσω από τη «διεθνή διάσταση» της κρίσης ο Μητσοτάκης για την ακρίβεια

Με μία πρωτολογία αποποίησης ευθυνών και προσπάθειας να «στείλει τον λογαριασμό» στον Βλαντιμίρ Πούτιν, και με μία δευτερολογία όπου ασθμαίνοντας πάσχισε να πάρει θέση άμυνας στην «απειλή» του Αλέξη Τσίπρα για αναζήτηση ποινικών ευθυνών για την χειραγώγηση του χρηματιστηρίου μέσω επαναγοράς μετοχών της ΔΕΗ για την οποία τον κατηγόρησε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την επιμονή του στη συνταγή της επιδότησης των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος και των παρεμβάσεων υπέρ της προστασίας των συμφερόντων που εδώ και καιρό ακολουθεί.

Δείτε επίσης: «Παράθυρο» Μητσοτάκη για… επανεξέταση του diesel

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις έντονες ομιλίες που επιχείρησε, άφησε επανειλημμένως να πέσει το «γάντι» που του πέταξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο των υποκλοπών και άλλα σκάνδαλα που βαραίνουν την κυβέρνησή του, εστιάζοντας κυρίως στην προσπάθεια να αποσείσει τις ευθύνες του Μεγάρου Μαξίμου στη σοβούσα ενεργειακή και οικονομική κρίση.

Ενδεικτικό της συντονισμένης επιχείρησης συσκότισης της συζήτησης ήταν το γεγονός πως από την αρχή της ομιλίας του, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να εκτοξεύσει για μία ακόμα φορά νοσειρούς υπαινιγμούς για τη «ρωσοφιλία» της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα επειδή σε μία ομιλία που αφορά την ακρίβεια που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά δεν αναφέρθηκε στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τις ευθύνες του στην εντεινόμενη κρίση. Άλλωστε, επανέλαβε αρκετές φορές το επιχείρημα πως η κρίση είναι «εισαγώμενη», αγνοώντας επανειλημμένως τα στοιχεία που δείχνουν πως η κρίση χτύπησε την οικονομία της χώρας αρκετούς μήνες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Κατά τη συζήτηση, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε επιλεκτικά στοιχεία και κάποιους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, επιχειρώντας να απαντήσει στις κατηγορίες πως αδυνατεί να αντιληφθεί τον αντίκτυπο της κρίσης στα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς νωρίτερα είχε κατηγορηθεί πως «συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος, και κυβερνά σαν Θάτσερ». Υποστήριξε δε πως η κυβέρνηση έχει διαθέσει 13 δισ. ευρώ σε μέτρα στήριξης, χωρίς να εξηγήσει το που πήγαν αυτά τα χρήματα, ενώ απέκρουσε τις κατηγορίες για προστασία συμφερόντων με την επίκληση των 2,7 δισ. ευρώ που φέρεται η κυβέρνηση να έχει εισπράξει από τον μηχανισμό υπερεσόδων από τους προμηθευτές ενέργειας, στον οποίο σύρθηκε αφού η αντιπολίτευση του ζητούσε να παρέμβει από το ξέσπασμα της κρίσης τον περασμένο χειμώνα.

Για μία ακόμα φορά επέμεινε στην ωραιοποίηση της εικόνες της οικονομίας, παρουσιάζοντας, με χαρακτηριστική την αναφορά του για τον υψηλό πληθωρισμό της χώρας που τον δικαιολόγησε με τον… ακόμα υψηλότερο άλλων χωρών της Ευρώπης. Εκεί όμως φρόντισε και πάλι να χαμηλώσει τον πήχη των απαιτήσεων των πολιτών, μιλώντας για το «fuel pass» σε παρελθόντα χρόνο και αφήνοντας μία γενικόλογη αναφορά για επαναφορά του στο μέλλον και ειδικά για το diesel, δίχως κάποια δέσμευση. Έριξε και πάλι τις ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μία «ευρωπαϊκή λύση, χωρίς την οποία δεν μπορεί κανένας προϋπολογισμός να αντέξει», προϊδεάζοντας τους πολίτες να μην έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις από την κυβέρνηση.

«Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας θεωρώ ότι είναι μία επιτυχία μακροπρόθεσμη για την Ελλάδα. Δεν έχει δείξει ακόμη την πλήρη της δυναμική. Όμως σήμερα η Ελλάδα είναι πάνω από την Ιταλία και τη Γαλλία σε εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ» ανέφερε κατά το δεύτερο μέρος της ομιλίας του, εξίσου ενδεικτικά του στίγματος «κάντε υπομονή» και «υπάρχουν και χειρότερα» που διέτρεχαν τις σημερινές του τοποθετήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως απέναντι στα λεγόμενα του Αλ. Τσίπρα και τις αναφορές του σε πιθανή διερεύνηση σκανδάλου χειραγώγησης του χρηματιστηρίου από την επαναγορά μετοχών της ΔΕΗ, ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπάθησε να λάβει θέση άμυνας, υπεραμυνόμενος της ιδιωτικοποίησης της δημόσιες εταιρείας ηλεκτρισμού. Αναφερόμενος «στον μύθο της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ» απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «δεν χρήζει μπέιλαουτ το οποίο κάναμε εμείς όταν την παραλάβαμε από τη δική σας κυβέρνηση. Συσσωρευμένες ζημιές 1,7 δισ. ευρώ το 2019. Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ήταν 400 εκ. Αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίο διοικείται, εξυγιάνθηκε και η αξία της είναι πολλαπλάσια. Αν έμενε στα παλιά, δεν θα λεγόταν ΔΕΗ αλλά ΔΕΝ, γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρχει με τις δικές σας πολιτικές. Και φυσικά το κράτος εξακολουθεί να ελέγχει τη ΔΕΗ. Η κρατικοποίηση της ΔΕΗ, αν υπήρχε τρόπος να την κάνετε, θα στοίχιζε, το 34% αξίζει σήμερα 680 εκατ., δηλαδή τέσσερις φορές από ότι άξιζε το δικό σας 51% το 2019». Κατέληξε δε συνθηματολογικά να ρωτά «Τι ακριβώς μας ζητάτε; Να ζημιωθεί το δημόσιο; Να γυρίσει ο φίλος σας κ. Φωτόπουλος;».

Εξίσου καθαρό μήνυμα «παράδοσης» στην ακρίβεια επιφύλαξε ο πρωθυπουργός σε μία ακόμα αποστροφή του, όταν για μία ακόμα φορά κατηγόρησε την αντιπολίτευση για το «που θα βρείτε τα λεφτά». «Η πολιτική της κυβέρνησης είναι στοχευμένων μέτρων εντός των αντοχών του εθνικού προϋπολογισμού» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «οι προτάσεις σας κ. Τσίπρα θα στοίχιζαν πάνω από 5 δισ. ευρώ. Να πείτε ποιους θα φορολογήσετε για να βρείτε αυτά τα χρήματα και να καλύψετε αυτή τη μαύρη τρύπα». Μάλιστα, στο σημείο αυτό επέλεξε και να αστειευτεί για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αποσείσει τις κατηγορίες στο πρόσωπό του, αναφέροντας πως «αυξήθηκαν τα επιτόκια είπατε. Σώπα. Σε όλο τον κόσμο αυξάνονται. Και για αυτό ο Μητσοτάκης φταίει ε; Όχι οι κεντρικές τράπεζες που κάνουν το ίδιο;».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter