Ταραχές στη Λιβύη, φήμες για διαφυγή υπουργού στο εξωτερικό

Ταραχές στη Λιβύη, φήμες για διαφυγή υπουργού στο εξωτερικό

Μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στη Λιβύη, από πολίτες που διαμαρτύρονταν για την υποτιθέμενη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών, Νάιλα αλ Μανγκούς, με τον ισραηλινό ομόλογό της την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της Λιβύης ανακοίνωσε ότι η υπουργός Εξωτερικών προστέθηκε στη λίστα των ατόμων που απαγορεύτηκε να ταξιδέψουν και διέψευσε τις αναφορές ότι επέτρεψε ή διευκόλυνε την αναχώρησή της. Λίγες ώρες μετά τη διαδήλωση εκατοντάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πρωτεύουσα της Λιβύης και σε άλλες επαρχίες, άρχισαν να κυκλοφορούν αναφορές ότι η υπουργός εγκατέλειψε τη χώρα. 

Ο πρωθυπουργός Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απέλυσε την αλ-Μανγκούς αντικαθιστώντας την με τον Φατάλα αλ-Ζανί, πρώην υπουργό νεολαίας. Πρόσθεσε ότι η αλ Μανγκούς θα περάσει από «διοικητική έρευνα».

Η ανακοίνωση εξόργισε τους Ισραηλινούς

Η πολιτική διαμάχη ξέσπασε την Κυριακή αφότου το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε μια συνάντηση που διοργάνωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Η είδηση ​​έγινε δεκτή με την ίδια δυσανεξία και στο Ισραήλ, με τους σχολιαστές να παρατηρούν ότι η συμπεριφορά του Κοέν ήταν παραβίαση της αποδεκτής διπλωματικής πρακτικής.

Το κανάλι 12 του Ισραήλ σχολίασε ότι η ανακοίνωση του Κοέν είχε βλάψει σοβαρά την αξιοπιστία του Ισραήλ. Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης είπε ότι η αλ-Μανγκούς «αρνήθηκε να συναντηθεί με οποιοδήποτε πρόσωπο» που εκπροσωπούσε το Ισραήλ.

Άρνηση από τους Λίβυους

«Αυτό που συνέβη στη Ρώμη ήταν μια τυχαία και ανεπίσημη συνάντηση, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ιταλό ομόλογό της, η οποία δεν περιελάμβανε καμία συζήτηση, συμφωνία ή διαβούλευση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι προσπαθεί να «παρουσιάσει αυτό το περιστατικό» ως «συνάντηση ή συνομιλίες».

Το υπουργείο υπογράμμισε ότι «απορρίπτει πλήρως και κατηγορηματικά την εξομάλυνση με τον Σιωνιστικό μόρφωμα» και επανέλαβε «με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τη θέση της Λιβύης σχετικά με την παλαιστινιακή υπόθεση».

Η βορειοαφρικανική χώρα δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ και δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με έναν λιβυκό νόμο του 1957, η συναλλαγή με το Ισραήλ τιμωρείται με φυλάκιση έως και εννέα ετών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter