Τελιγιορίδου για Θεσσαλία: Η αλήθεια είναι πως η διαχείριση των νεκρών ζώων είναι αρμοδιότητα των Περιφερειών

Τελιγιορίδου για Θεσσαλία: Η αλήθεια είναι πως η διαχείριση των νεκρών ζώων είναι αρμοδιότητα των Περιφερειών

Θέση για το ζήτημα της περισυλλογής των νεκρών ζώων, το επιτελικό αλαλούμ και το «πινγκ-πονγκ» ευθυνών μεταξύ του πρώτου, του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης αλλά και της κεντρικής κυβέρνησης, παίρνει η Ολυμπία Τελιγιορίδου, ασκώντας σκληρή κριτική για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες.

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνει ότι: «Εδώ και μέρες υπάρχει μία έντεχνη προσπάθεια, ακόμη και από τον υπουργό ΥΠΑΑΤ, διάχυσης ευθυνών από την Περιφέρεια προς τους Δήμους για τη διαχείριση των νεκρών ζώων. Η αλήθεια είναι πως την ευθύνη για τη διαχείριση των νεκρών ζώων την έχουν οι κατά τόπους περιφέρειες».

Μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι: «Οι Περιφέρειες με Ανοικτούς Διεθνείς Διαγωνισμούς, αναδεικνύουν τον φορέα υλοποίησης του προγράμματος συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων στην Περιφέρειά τους. Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας εγκρίθηκε το ποσό 2.000.000 € με την απόφαση 33121/20-03-2019 του Υπ. Οικονομικών. Το ποσό αυτό είναι από το ΠΔΕ και το ύψος του είναι αυτό που ζητήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας».

Και καταλήγει: «Άμεσα η περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ οφείλουν να προχωρήσουν στην υγειονομική ταφή ή την καύση των ζώων. Δεν επιτρέπεται καμία καθυστέρηση γιατί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι τεράστιος όπως τεράστια είναι και η ευθύνη της κυβέρνησης για τη διαφύλαξή της. Η υγειονομική ασφάλεια των πολιτών δεν είναι ζήτημα επικοινωνίας αλλά ζήτημα ζωής».

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Εδώ και μέρες υπάρχει μία έντεχνη προσπάθεια, ακόμη και από τον υπουργό ΥΠΑΑΤ, διάχυσης ευθυνών από την Περιφέρεια προς τους Δήμους για τη διαχείριση των νεκρών ζώων.

Η αλήθεια είναι πως την ευθύνη για τη διαχείριση των νεκρών ζώων την έχουν οι κατά τόπους περιφέρειες.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής και Διαχείρισης νεκρών ζώων (ΕΠΣΥΔ).

θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4351/2015 άρθρο 15 (ΦΕΚ 164/Α΄/ 4.12.2015) και η υλοποίησή του ανατέθηκε στις Περιφέρειες.

Οι Περιφέρειες με Ανοικτούς Διεθνείς Διαγωνισμούς, αναδεικνύουν τον φορέα υλοποίησης του προγράμματος συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων στην Περιφέρειά τους.

Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας εγκρίθηκε το ποσό 2.000.000 € με την απόφαση 33121/20-03-2019 του Υπ. Οικονομικών. Το ποσό αυτό είναι από το ΠΔΕ και το ύψος του είναι αυτό που ζητήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υποτίθεται ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος αυτού τον Νοέμβριο του 2021. Η ευθύνη επιβεβαιώνεται ως αποκλειστική αρμοδιότητα των Περιφερειών και από τον μετέπειτα νόμο 4691 ΦΕΚ Α 108/9.6.2020 άρθρο 16. Από την έγκριση του προγράμματος όλο αυτό το διάστημα η περιφέρεια συνεργάστηκε με τους Δήμους για την υλοποίηση του προγράμματος; Από ότι φαίνεται στις μέχρι τώρα δηλώσεις εκατέρωθεν αυτή η συνεργασία δεν υπήρξε!

Το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έλεγξε αν προχωράει το πρόγραμμα και σε ποιο επίπεδο έχει φτάσει;

Οι Δήμοι όπως και όλοι οι κρατικοί φορείς οφείλουν βέβαια να συνδράμουν, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Άμεσα η περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ οφείλουν να προχωρήσουν στην υγειονομική ταφή ή την καύση των ζώων. Δεν επιτρέπεται καμία καθυστέρηση γιατί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι τεράστιος όπως τεράστια είναι και η ευθύνη της κυβέρνησης για τη διαφύλαξή της. Η υγειονομική ασφάλεια των πολιτών δεν είναι ζήτημα επικοινωνίας αλλά ζήτημα ζωής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter