Τέμπη: Νέα μήνυση κατά πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων μετά από την ταυτοποίηση οστού θύματος

Τέμπη: Νέα μήνυση κατά πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων μετά από την ταυτοποίηση οστού θύματος

Νέα μήνυση που στρέφεται κατά πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων κατατέθηκε σήμερα στην εισαγγελία Λάρισας από συγγενείς θύματος των Τεμπών, του οποίου το γενετικό υλικό ταυτοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, από ευρήματα που εντοπίστηκαν στη θέση Πηγάδια Λάρισας, σε ιδιόκτητο οικόπεδο.

Πρόκειται για την οικογένεια του 66χρονου Γιώργου Κυριακίδη, ενός εκ των 57 θυμάτων των Τεμπών, οστό του οποίου βρέθηκε στο ιδιόκτητο οικόπεδο εργολάβου στη Λάρισα, όπου από τις πρώτες ώρες της τραγωδίας μεταφέρθηκαν παράτυπα και παράνομα τουλάχιστον 25 φορτηγά με αδρανή υλικά, που όπως αποδείχτηκε περιείχαν συντρίμμια τρένου καθώς και γενετικό υλικό θυμάτων.

Δείτε επίσης: Τέμπη: Συγγενής θύματος ξεσπά για το οστό: «Μας σκοτώνουν κάθε μέρα, πλήρης αδιαφορία…»

Ποιοι μπαίνουν στο κάδρο

Η μήνυση που κατατέθηκε σήμερα διά της πληρεξουσίου δικηγόρου της οικογένειας, Μαρίας Χατζηκωνσταντίνου στρέφεται κατά του γενικού γραμματέα μεταφορών Iωάννη Ξιφαρά , εκπρόσωπων του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών (διοικητικοί υπάλληλοι), του πρώην περιφερειάρχη Κωνσταντίνου Αγοραστού, της ΡΑΣ, του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κατά πυροσβεστικών και αστυνομικών αρχών, κατά άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση των Τεμπών σε βάρος των οποίων έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις από άλλες μηνύσεις , κατά παντός υπευθύνου και τέλος κατά των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών που ως αρμόδιες δεν φρόντισαν να περιφρουρήσουν τον τόπο του δυστυχήματος με αποτέλεσμα να χαθούν και να αλλοιωθούν χρήσιμα στοιχεία και πειστήρια.

Η έγκληση αφορά μια σειρά αδικημάτων που σύμφωνα με τους μηνυτές τελέστηκαν από πρόθεση και συγκεκριμένα αυτά της παράβασης καθήκοντος, της κατάχρησης εξουσίας, της προσβολή μνήμης νεκρού αλλά και αδικήματα που σχετίζονται με τον ενταφιασμό και την εξαφάνιση τμημάτων σορού όπως αναφέρονται στα άρθρα 181 και 443 του ποινικού κώδικα.

Η οικογένεια έχει κινήσει διαδικασία εκταφής

Η συνήγορος Μαρία Χατζηκωνσταντίνου εξηγεί στο documentonews.gr πως η οικογένεια του αδικοχαμένου Γιώργου Κυριακίδη, επιβάτη του πρώτου βαγονιού του μοιραίου Ιntercity, έχει κινήσει ήδη τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να γίνει εκταφή της σορού ώστε να ταφεί και το τμήμα οστού που βρέθηκε στο ιδιόκτητο οικόπεδο.

«Η μήνυση που καταθέσαμε στρέφεται και κατά όλων όσων επενέβησαν παρανόμως κατά παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας και χωρίς να υπάρξει εισαγγελική εντολή και ευθύνονται αποκλειστικά για τη μη φρούρηση του τόπου του δυστυχήματος» σχολιάζει η κ. Χατζηκωνσταντίνου αναφερόμενη στο ανακριτικό υλικό που θα βοηθούσε τις αρχές και ενώ έπρεπε να έχει διαφυλαχτεί τελικά αλλοιώθηκε πλήρως.

Συνεχίζοντας εξηγεί πως «όλα αυτά είναι στοιχεία που έπρεπε να φυλαχτούν και να διαφυλαχθούν. Ο τρόπος που έδρασαν είναι απλά τραγικός. Η αλλοίωση στοιχείων δικογραφίας είναι ποινικό αδίκημα, που πρέπει να τιμωρηθεί. Κάποια στιγμή πρέπει οι υπεύθυνοι να απειληθούν με τις κακουργηματικές πράξεις που πέφτουν στο κεφάλι τρίτων. Ο εισαγγελέας και ο ανακριτής δεν έχουν ευθύνη; Οι εισαγγελείς εκείνων των ημερών δεν μπορεί να παραμείνουν στο απυρόβλητο. Η ασυλία τους πρέπει να αρθεί προς όφελος της δικαιοσύνης» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Χατζηκωνσταντίνου εξηγώντας γιατί μπαίνουν στο κάδρο οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές που είχαν αρχικά την εποπτεία και καταλήγει λέγοντας πως: «Δεν είναι θέμα πολιτικό, αλλά κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, στην οποία πρέπει να συμβάλουμε όλοι».

Πώς βρέθηκε το γενετικό υλικό

Υπενθυμίζεται πως το ύποπτο δείγμα βρέθηκε κατά την διαδικασία του κοσκινίσματος της διαλογής των χωμάτων από την ομάδα Anubis στο οικόπεδο ιδιοκτησίας «Πανδρεμμένου». Όταν εντοπίστηκε το ύποπτο δείγμα έγινε δευτερογενής έλεγχος και τα σκυλιά κατέδειξαν πως πρόκειται για ανθρώπινο δείγμα. Έπειτα παραδόθηκε στο Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο. Έπειτα μετά από ανάλυση DNA από την Υποδιεύθυνση Βιολογικών και Βιοχημικών Αναλύσεων επιβεβαιώθηκε πως στο τμήμα οστού προσδιορίστηκε γενετικός τύπος που ταυτίστηκε με τον γενετικό τύπο του 66χρονου Γιώργου Κυριακίδη, θύματος της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Δείτε επίσης: Έγκλημα Τέμπη: Πότε θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση για Προανακριτική

Ο Μητσοτάκης δεν έμαθε: Έχασε 1 εκατ. ψήφους και ούτε τον άγγιξαν 1,5 εκατ. υπογραφές για τα Τέμπη

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter