Τέμπη – Σύμβαση 717: Ο Μπαρδάκης είχε αρχειοθετήσει, η ευρωπαϊκή εισαγγελία άσκησε διώξεις

Τέμπη – Σύμβαση 717: Ο Μπαρδάκης είχε αρχειοθετήσει, η ευρωπαϊκή εισαγγελία άσκησε διώξεις

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σε βάρος 23 υπόπτων συμπεριλαμβανομένων 18 δημοσίων υπαλλήλων, για τη διαβόητη Σύμβαση 717, αναδεικνύει τις προβληματικές διαδικασίες με τις οποίες το θέμα διερευνήθηκε από τις ελληνικές δικαστικές αρχές, καθώς η ίδια υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο από τον οικονομικό εισαγγελέα Μπαρδάκη.

Διαβάστε επίσης: Έγκλημα στα Τέμπη: Ποινική δίωξη σε βάρος 23 ατόμων για τη σύμβαση 717 από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος 23 υπόπτων:

– 14 δημοσίων υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις. Δύο εξ αυτών κατηγορούνται, επίσης, για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον·

– 4 δημοσίων υπαλλήλων της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία κονδυλίων·

– 5 νομίμων εκπροσώπων και υπαλλήλων της Αναδόχου Κοινοπραξίας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Πρόκειται για την ίδια υπόθεση που λίγο μετά το δυστύχημα είχε αποκαλυφθεί ότι ερευνούσε ήδη η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, καθώς «είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ», όπως έχει αναφέρει στο Euractiv η ίδια η εισαγγελία.

Ωστόσο, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, η υπόθεση είχε διερευνηθεί αρχικά στην Ελλάδα από την Εισαγγελία Διαφθοράς και στη συνέχεια πέρασε στην Οικονομική Εισαγγελία, την αρχειοθέτησε υπό την εποπτεία το τότε προϊστάμενου Χρήστου Μπαρδάκη.

Μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης της σύμβασης 717 από την Οικονομική Εισαγγελία όμως, τον Νοέμβριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έθεσε στο δικό της μικροσκόπιο τη συγκεκριμένη σύμβαση, σχετικά με το κατά πόσο ζημιώθηκε ο προϋπολογισμός της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μάλιστα, φέρεται να είχε απευθύνει αίτημα στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές ζητώντας να μάθει εάν υπάρχει εκκρεμής δικογραφία. Τότε μάλιστα, η Οικονομική Εισαγγελία ανέσυρε την υπόθεση.

Πάντως, η αιτία της αρχειοθέτησης της επίμαχης υπόθεσης από την Οικονομική Εισαγγελία παραμένει… αδιευκρίνιστη.

Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία όμως, η συγκεκριμένη απόφαση φαίνεται ότι ίσως και να έχει αφήσει κάποια κενά στην έρευνά της.

Ποιος είναι ο Χρήστος Μπαρδάκης;

Ο Χρήστος Μπαρδάκης είναι πάντως γνωστός ως εισαγγελέας των «αδιευκρίνιστων» υποθέσεων, τηρώντας όπως φαίνεται και μια… συνέπεια. Εκτός από τη σύμβαση 717 που αρχειοθέτησε για… αδιευκρίνιστο λόγο.

Ηταν Φεβρουάριος του 2022 όταν η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος έθεσε στο αρχείο τις δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί για το σκάνδαλο Novartis και δύο πολιτικά πρόσωπα, τους Αδωνη Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο. Την περίοδο εκείνη ο Χρ. Μπαρδάκης ήταν προϊστάμενος της Οικονομικής Εισαγγελίας. Η αρχειοθέτηση που επικυρώθηκε από τον ίδιο έγινε από τον εισαγγελέα εφετών Παναγιώτη Καψιμάλη, διάδοχό του στο τιμόνι της Οικονομικής Εισαγγελίας, παρά το γεγονός ότι είχαν εντοπιστεί ποσά «αδιευκρίνιστης προέλευσης» και στους δύο υπουργούς.

Ειδικότερα στον Αδ. Γεωργιάδη είχαν εντοπιστεί 350.000 ευρώ και στον Δ. Αβραμόπουλο περί τις 908.165 ευρώ. Οι αρχειοθετήσεις προκάλεσαν σάλο. Η φράση «αδιευκρίνιστα» έμεινε στην Ιστορία, αλλά όχι με τρόπο που περιποιεί τιμή σε εισαγγελικό λειτουργό.

Ακόμη μία υπόθεση που χειρίστηκε προσωπικά ο εισαγγελέας Μπαρδάκης ήταν αυτή των δεκάδων απευθείας αναθέσεων της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής επί Σοφίας Νικολάου. Ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν σε πόρισμά τους ότι από αυτές τις αναθέσεις είχε προκύψει πιθανή ζημία του δημοσίου ύψους 2 εκατ. ευρώ. Το Documento είχε δημοσιοποιήσει το πόρισμα του ΣΔΟΕ, με αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να «αδειάσει» τη Σ. Νικολάου και να μην είναι τελικά υποψήφια με τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2021, παρότι το είχε ανακοινώσει ο ίδιος μήνες πριν.

Λίγο μετά η δικογραφία κατά Νικολάου τέθηκε στο αρχείο με απόφαση του Χρ. Μπαρδάκη. Μάλιστα στην πράξη αρχειοθέτησης γινόταν λόγος για «μη επιστημονικά αποδεκτό πόρισμα του ΣΔΟΕ».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χρήστος Μπαρδάκης είναι είναι ένα από τα τα 92 πρόσωπα που είχαν τεθεί σε παρακολούθηση από το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, κάτι που είχε αποκαλύψει το Documento μήνες πριν από την πανηγυρική επιβεβαίωσή του από την ΑΠΔΠΧ.

Ο Χρήστος Μπαρδάκης όμως, δεν έχει κάνει καμία ένέργεια ενώπιον της Δικαιοσύνης ώστε να βρεθεί ο φυσικός και ο ηθικός αυτουργός της παρακολούθησής του, αφήνοντάς τη και αυτή… «αδιευκρίνιστη».

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα των Τεμπών: «Θα δώσουμε όλο τον αγώνα για να μην ξεχαστεί» λέει ο Νίκος Παππάς και δακρύζει (Ηχητικό)

Εγκλημα στα Τέμπη: Συλλαλητήριο την Τρίτη στο Σύνταγμα για δικαιοσύνη

Εξεταστική για Τέμπη: Την εξαίρεση Πλεύρη – Ράπτη ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων – Το εξώδικο στον πρόεδρο της Βουλής

Τέμπη: Και συνεργάτη του Μητσοτάκη μήνυσαν για «αλλοίωση» του χώρου του δυστυχήματος – Καταγγέλλουν συγκάλυψη

Τέμπη: Οι συγγενείς των θυμάτων μηνύουν Πλεύρη, Αγοραστό, Παπαγεωργίου, Παπαδόπουλο και κρατικούς αξιωματούχους

Τέμπη: Οργή από τους συγγενείς των θυμάτων – Καταγγέλλουν «μεθοδεύσεις συγκάλυψης στην Εξεταστική Επιτροπή»

Τέμπη: Κάλεσαν τον πατέρα της αδικοχαμένης Ελπίδας να παραλάβει το πτυχίο τής κόρης του

Τέμπη: Πυρά Φάμελλου κατά ΝΔ – Συγκαλύπτει τις ευθύνες Καραμανλή, προσβάλλει το δίκαιο και την αλήθεια

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter