Τέμπη: Υπουργούς του Μητσοτάκη «δίνει» ο Αγοραστός για το άρον – άρον «μπάζωμα» στον τόπο της τραγωδίας

Τέμπη: Υπουργούς του Μητσοτάκη «δίνει» ο Αγοραστός για το άρον – άρον «μπάζωμα» στον τόπο της τραγωδίας

Υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, αλλά και στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών κατονομάζει ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός ως υπεύθυνους σχετικά με το πρώιμο «μπάζωμα» του χώρου του δυστυχήματος, σε απάντηση του προς την πρόεδρο του «Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τέμπη 2023», Μαρία Καρυστιάνου, έπειτα από εξώδικο που του απέστειλε τον περασμένο Αύγουστο.

Δείτε επίσης: Τέμπη: Εξώδικο στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας από συγγενείς των θυμάτων – «Μπάζωσαν τον χώρο της τραγωδίας»

Πρόκειται για πρόσωπα όπως ο τότε υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο τότε υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου και μια σειρά από στελέχη υπηρεσιών όπως η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία κτλ. τα οποία συμμετείχαν στις έκτακτες συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για «τη διαχείριση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών». Με απλά λόγια ο πρώην Περιφερειάρχης υποστηρίζει ότι «εκτελούσε εντολές» δείχνοντας υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη για όσα αποφασίστηκαν σε μια προσπάθεια αποποίησης των δικών του ευθυνών.

Υπενθυμίζεται ότι για τις ενέργειες αυτές εκπρόσωποι συγγενών των θυμάτων κατέθεσαν τον περασμένο Αύγουστο «μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου» κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή αλλοίωση του χώρου του πολύνεκρου δυστυχήματος» και διενεργείται προκαταρκτική εξέταση.

Η Μαρία Καρυστιάνου απέστειλε εξώδικο προς τον τότε Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Αγοραστό στις αρχές του περασμένου Αυγούστου. Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούσαν από τον τότε Περιφερειάρχη Θεσσαλίας να απαντήσει ποιοι έδωσαν την εντολή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας να γίνουν «εκτεταμένες παρεμβάσεις» στο χώρο του δυστυχήματος. Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζεται στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν οι συγγενείς των θυμάτων στις 10 Αυγούστου του 2023, «ειδικά συνεργεία με τη χρήση βαρέων μηχανημάτων, φορτηγών και μεγάλου αριθμού εργαζομένων προέβησαν στην αφαίρεση χωμάτινων όγκων από το σημείο του δυστυχήματος, τα οποία μεταφέρθηκαν σε άγνωστο μέρος, ενώ στη συνέχεια προέβησαν στην επικάλυψη του χώρου με την επίστρωση με υλικά που μεταφέρθηκαν από αλλού και συγκεκριμένα από χιλιάδες τόνους χαλικιού, ασφάλτου και αγνώστου σύστασης λευκού κονιάματος, καλύπτοντας ολόκληρη την έκταση που είχε καταλήξει φλεγόμενη η επιβατική αμαξοστοιχία μετά τη σύγκρουση».

Υπουργοί και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

Λίγες μέρες μετά ο Κ. Αγοραστός απάντησε στο εξώδικο της κας Καρυστιάνου. Σε αυτό ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ουσιαστικά κατονόμασε ως υπεύθυνους μία σειρά από κυβερνητικούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι λοιπές συναρμόδιες αρχές συμμορφούμενες με την ισχύουσα νομοθεσία ακολούθησαν τα όσα καθορίζονται από τις διατάξεις των νόμων και την 4η Έκδοση Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών (ΣΔΑΑ) – στο οποίο και σας παραπέμπω – υπό την καθόλα νόμιμη καθοδήγηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος και προϊσταται (ήταν άλλωστε παρών κατά την κρίση τραγωδία) σύμφωνα με τα ισχύοντα» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Εκτός από το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Αγοραστός κατονομάζει και μία σειρά από κυβερνητικά αλλά και υπηρεσιακά στελέχη της περιόδου εκείνης. Μεταξύ αυτών ο τότε υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο τότε υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ κτλ.

Συγκεκριμένα αναφέρει στην απάντηση του ο κ. Αγοραστός:

«Οι όλες ενέργειες και ρόλος της Περιφέρειας, εξάλλου σύμφωνα με τα παραπάνω καθοριζόμενα από το Ειδικό Σχέδιο και σε εφαρμογή του είναι υποστηρικτικός και αφορά τη συνδρομή τους σε μέσα και υποδομές, όπως και πράγματι εξαντλήθηκε στην υποστήριξη των όσων νόμιμα αποφασίστηκαν κατά τις δύο έκτακτες συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) που συγκλήθηκαν ύστερα από αίτημα του κ. Συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας.

Κατά τις συνεδριάσεις αυτές παρίσταντο και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς (ήτοι και ο υπουργός Υγείας (την περίοδο εκείνη Θάνος Πλεύρης), Υφυπουργός Μεταφορών (την περίοδο εκείνη Μιχάλης Παπαδόπουλος), Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Αρχηγός ΑΤΑ, υποδιοικητής 1ης Στρατιάς, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ΕΛ.ΑΣ, Πρόεδρος ΕΚΑΒ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕ, εκπρόσωπος ΟΣΕ, αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λάρισας, Περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Δυνάμεων Θεσσαλίας, εκπρόσωπος Αυτοκινητοδρόμων Αιγαίου) και αποφασίστηκαν και υλοποιήθηκαν τα δέοντα μέτρα και ενέργειες».

Η μηνυτήρια αναφορά των συγγενών

Υπενθυμίζεται ότι οι συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στις 10 Αυγούστου 2023. Στη μηνυτήρια αναφορά οι συγγενείς των θυμάτων έκαναν λόγο μεταξύ άλλων για «πρωτοφανή αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος, υπό την ανοχή ή ολιγωρία ή παράλειψη, όσων είχαν την ευθύνη να φυλάσσουν το σημείο και να ενεργούν οτιδήποτε είναι αναγκαίο για τη συλλογή και τη διατήρηση των αποδείξεων, καθώς και για την εξασφάλιση των ιχνών του εγκλήματος».

Όπως υπογράμμιζαν «η πρωτοφανής αλλοίωση του χώρου του πολύνεκρου δυστυχήματος, συνιστά αναμφίβολα παράνομη πράξη η οποία τελέστηκε πριν ακόμη επισκεφθούν το χώρο κλιμάκιο της Χημικής Υπηρεσίας Λάρισας για να προβεί σε δειγματοληψία υλικών, που έλαβε χώρα στις 29 Μαρτίου 2023, πριν διοριστούν και προβούν σε αυτοψία οι πρώτοι χρονικά τεχνικοί σύμβουλοι οικογενειών των θυμάτων, που επίσης έκαναν αυτοψία στις 29-3-2023 και δίχως να συντρέχει καμία περίπτωση κινδύνου για τη δημόσια υγεία ή το περιβάλλον, σύμφωνα και με το σχετικό έγγραφο της Β’ Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους».

Δείτε επίσης: Τέμπη: Μηνυτήρια αναφορά για τις παρεμβάσεις στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

Να σημειωθεί ότι σε σημερινή του ανακοίνωση ο γνωστός δικηγόρος Αλέξης Κούγιας που εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, ανακοίνωσε πως είναι πολύ πιθανό να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου σχετικά με το βιαστικό μπάζωμα στον τόπο του δυστυχήματος, μόλις δύο μέρες μετά την τραγωδία.

Δείτε επίσης: Αλέξης Κούγιας: Να διαταχθεί αμέσως έρευνα για το βιαστικό μπάζωμα στα Τέμπη

Τέμπη: Ανθρώπινο μέλος και υπολείμματα οστών εντοπίστηκαν στα συντρίμμια της τραγωδίας – Είχαν αρνηθεί την έρευνα ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter