Τέσσερα αντιπλημμυρικά έργα 180 εκατ. «σβήστηκαν» από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τέσσερα αντιπλημμυρικά έργα 180 εκατ. «σβήστηκαν» από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μετά την τηλεδιοίκηση των τρένων που διαγράφηκε κακήν κακώς από το Ταμείο Ανάκαμψης, αρχίζουν σιγά – σιγά και βγαίνουν στην επιφάνεια τα αντιπλημμυρικά έργα που απεντάχθηκαν από τον πακτωλό των ευρωπαϊκών κονδυλίων εξαιτίας της κυβερνητικής αδυναμίας να τηρήσει το απαιτούμενο χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του documentonews.gr, τέσσερα έργα πράσινης μετάβασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης σε Κρήτη, Αιτωλοακαρνανία, Κορινθία και Θεσσαλονίκη ύψους 182.485.000 ευρώ αφαιρέθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης τη στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη της κλιματικής κρίσης, με τη Θεσσαλία να μετρά καταστροφές δισεκατομμυρίων ευρώ, οδηγώντας αρκετούς κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν να εξετάζουν τη λύση της εσωτερικής μετανάστευσης.

Ειδικότερα, πρόκειται για τα εξής έργα:

1. Κατασκευή συμπληρωματικών έργων ταμιευτήρα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λυγιάς και φράγματος Μύρτου Π.Ε. Λασιθίου Κρήτης με προϋπολογισμό 60.123.000 ευρώ.

2. Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου Ν. Αιτωλοακαρνανίας ύψους 79.010.000 ευρώ.

3. Έργο αντιπλημμυρικής προστασίας του δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων ύψους 25.500.000 ευρώ.

4. Έργα διευθέτησης ρεμάτων περιοχής Ωραιοκάστρου και κατασκευή απαραίτητων δικτύων ομβρίων ύψους 17.850.000 ευρώ.

Ως προς το γιατί απεντάχθηκαν τα συγκεκριμένα έργα, πρόκειται ακριβώς για τους ίδιους λόγους που «έσβησαν» από το Ταμείο Ανάκαμψης μία σειρά από έργα υποδομών ύψους 800 εκατ. ευρώ, αφού η κυβερνητική ανεπάρκεια δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση των έργων εντός χρονοδιαγράμματος.

 

Ανακοίνωση Παππά – Μαμουλάκη

Μετά την κοινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής για την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης, στην οποία ο Νίκος Παπαθανάσης παραδέχτηκε ότι οι μικρομεσαίοι θα λάβουν «ψίχουλα», ο Νίκος Παππάς και ο Χάρης Μαμουλάκης εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά επικίνδυνα ανεπαρκής.

Το νέο της «κατόρθωμα» αφορά την απένταξη πολλών και εξαιρετικά σημαντικών έργων, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Μεταξύ αυτών και όλα τα αντιπλημμυρικά έργα, η αναγκαιότητα των οποίων -ειδικά σε περιβάλλον κλιματικής κρίσης- είναι κάτι περισσότερο από αυταπόδεικτη.

Περιμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις για τους λόγους των απεντάξεων, για το μέλλον αυτών των σημαντικών έργων, αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που κινδυνεύουν να χαθούν αφού δεν προβλέπεται καμία παράταση, τα έργα πρέπει να υλοποιηθούν και οι πόροι να απορροφηθούν μέχρι τα τέλη του 2025.

Όσο και αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να κρατήσει στο σκοτάδι αυτή την «επιτυχία» του, θα αναγκαστεί να δώσει εξηγήσεις».

Διαβάστε επίσης: Πλημμύρες Θεσσαλία: «Η κυβέρνηση της ΝΔ ομολογεί επίσημα ότι αφαίρεσε αντιπλημμυρικά από το Ταμείο Ανάκαμψης»

Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Επιβεβαίωσε το Documento για την απένταξη αντιπλημμυρικών από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter