Πλημμύρες Θεσσαλία: «Η κυβέρνηση της ΝΔ ομολογεί επίσημα ότι αφαίρεσε αντιπλημμυρικά από το Ταμείο Ανάκαμψης»

Πλημμύρες Θεσσαλία: «Η κυβέρνηση της ΝΔ ομολογεί επίσημα ότι αφαίρεσε αντιπλημμυρικά από το Ταμείο Ανάκαμψης»

«Με τη Θεσσαλία να πλημμυρίζει για δεύτερη φορά μέσα σε 20 ημέρες, η κυβέρνηση της ΝΔ ομολογεί επίσημα ότι αφαίρεσε αντιπλημμυρικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης σε δήλωσή του δημοσιεύοντας το απαντητικό έγγραφο που έλαβε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 11 Σεπτεμβρίου.

Δείτε επίσης: Αφαίρεσαν αντιπλημμυρικά έργα €110 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Υπενθυμίζεται πως αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Documento είχε φέρει στο φως ότι αφαιρέθηκαν αντιπλημμυρικά έργα €110 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Την ώρα που η Θεσσαλία για δεύτερη φορά μέσα σε μόλις 20 ημέρες βρίσκεται αντιμέτωπη με τις καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών και οι πολίτες ψάχνουν απεγνωσμένα τη στήριξη της Πολιτείας, η κυβέρνηση της ΝΔ επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι αφαίρεσε κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του ο κ. Χαρίτσης, σημειώνει: «Απαντώντας στην κοινοβουλευτική μας ερώτηση (11/9/2023) με θέμα «Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα για την απένταξη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», το Υπουργείο Οικονομικών, παραλείποντας για ακόμα μία φορά κρίσιμα στοιχεία (λίστα ονοματισμένων έργων με τους προϋπολογισμούς τους), επιβεβαιώνει δυστυχώς πλήρως τα δημοσιεύματα του προηγούμενου διαστήματος: ομολογεί ότι από το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, που έχει υποβληθεί για έγκριση στην Κομισιόν, έχουν αφαιρεθεί μεταξύ άλλων κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα».

Και προσθέτει: «Για να δικαιολογήσει μάλιστα τα αδικαιολόγητα, η κυβέρνηση επικαλείται τις χρονοβόρες διαδικασίες των απαλλοτριώσεων (!). Αυτό συμβαίνει παρότι οι υπουργοί της κυβέρνησης γνωρίζουν πολύ καλά, ή θα έπρεπε πάντως να γνωρίζουν, ότι οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των απαλλοτριώσεων είναι γνωστά και λαμβάνονται εξαρχής υπόψη σε έναν στοιχειωδώς σοβαρό σχεδιασμό».

«Η κυβέρνηση τέλος σπεύδει να μας διαβεβαιώσει ότι τα έργα αυτά «θα υλοποιηθούν». Πότε θα υλοποιηθούν, πώς θα υλοποιηθούν, από που θα χρηματοδοτηθούν, είναι μάλλον περιττές λεπτομέρειες για τις οποίες δεν χρειάζεται να μας ενημερώσει. Μόλις πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ καθησύχαζε τους πολίτες των πληγεισών περιοχών για άμεσα μέτρα αποκατάστασης με τη βοήθεια της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα συμπεράσματα από την απάντηση στην κοινοβουλευτική μας ερώτηση, όμως, επιβεβαιώνουν το ακριβώς αντίθετο», σημειώνει.

«Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι με τους χειρισμούς και τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη κινδυνεύουμε να χάσουμε μια μεγάλη ευκαιρία αποτελεσματικής αξιοποίησης των πολύτιμων πόρων του Ταμείου. Δυστυχώς, κάθε μέρα οι ανησυχίες μας επιβεβαιώνονται. Όπως επιβεβαιώνεται και η διαχειριστική ανεπάρκεια μιας κυβέρνησης που αδυνατώντας να αντιμετωπίσει επί της ουσίας τα προβλήματα, επιδίδεται στην επικοινωνιακή εξαπάτηση των πολιτών», καταλήγει.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Επιβεβαίωσε το Documento για την απένταξη αντιπλημμυρικών από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter