Θεσσαλία: Εικόνες καταστροφής και εγκατάλειψης καταγράφει το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων

Θεσσαλία: Εικόνες καταστροφής και εγκατάλειψης καταγράφει το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων

Την εικόνα απόλυτης καταστροφής και εγκατάλειψης από τις ελληνικές Αρχές που επικρατεί στην Θεσσαλία τρεις εβδομάδες μετά το πέρασμα της καταιγίδας Daniel και την ώρα που η περιοχή ετοιμάζεται για νέο κύμα κακοκαιρίας καταγράφει ανταπόκριση του AFP. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο οποίο καταγράφονται κυρίως οι προσπάθειες που κάνουν απολύτως μόνοι τους για την αποκατάσταση των ζημιών οι άνθρωποι της περιοχής στο χωριό Βλοχός επικρατεί απόγνωση.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ: «Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού το έχουν εγκαταλείψει. Οι μερικές δεκάδες που παρέμειναν, έχουν βρει καταφύγιο στην τοπική εκκλησία, η οποία έχει μικρότερο κίνδυνο να πλημμυρίσει γιατί είναι χτισμένη πάνω σε λόφο.

Η άνευ προηγουμένου καταιγίδα άφησε πίσω της 17 νεκρούς και κατέστρεψε την κεντρική περιφέρεια της Θεσσαλίας, την καρδιά της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας.

Η πλημμύρα έπνιξε δεκάδες χιλιάδες ζώα, ενώ παρέσυρε αποθήκες με λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, βενζίνη και άλλα χημικά, αφήνοντας πίσω της ένα τοξικό μίγμα νερού.

Σοροί από κατεστραμμένα έπιπλα, συσκευές και ρούχα είναι παρατημένα έξω από κάθε σπίτι καθώς η μπόχα από τα νεκρά ζώα και το μολυσμένο νερό γεμίζει τον αέρα.

Την ώρα που οι κάτοικοι του Βλοχού προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις ζημιές, μαύρα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται στον ουρανό από πάνω τους».

Λίγο παρακάτω το δημοσιεύματα στέκεται στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, αλλά και στην απουσία του κράτους από την αποκατάσταση των ζημιών. Όπως αναφέρει: «Αντιμέτωπη με ένα μπαράζ κριτικής εξαιτίας της πλήρους – όπως φαίνεται- αδυναμίας συντονισμού μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και της πολιτικής προστασίας τις ώρες μετά την καταστροφή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δώσει πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση».

Λίγο παρακάτω όμως το ρεπορτάζ αναφέρει: «Αλλά κάποιοι στον Βλοχό αναφέρουν πως το κράτος είναι εμφανέστατα απόν. «Κανείς δεν ήρθε να μας δει, να βοηθήσει. Μόνο κάποιες οργανώσεις εθελοντών μας στήριξαν», λέει ο Αποστόλης Μακρής, ένας 62χρονος αστυνομικός. «Το να μας στέλνουν εμφιαλωμένα νερά δεν είναι αρκετό», λέει εκνευρισμένος ο 68χρονος Δημήτρης Αθανασίου. «Είχαμε τα πάντα και τώρα δεν έχουμε τίποτα. Είναι εγκληματίες», λέει για την κυβέρνηση».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter