Θρύψαλα το κυβερνητικό παραμύθι των πολλών πυρκαγιών

Θρύψαλα το κυβερνητικό παραμύθι των πολλών πυρκαγιών
Φωτογραφία αρχείου

«Ο Ιούλιος ολοκληρώθηκε με 1.470 πυρκαγιές, από τις οποίες οι δέκα ήταν μεγάλες και τις αντιμετωπίσαμε με πολύ μεγάλη δυσκολία και πολύ μεγάλη προσπάθεια», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Ο τρόπος που το είπε ο υπουργός και εισπράχθηκε από πολλούς τηλεθεατές ήταν σαν ο αριθμός των πυρκαγιών να ήταν κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Ενα μοναδικό φαινόμενο που πρώτη φορά συνέβη στην Ελλάδα και για αυτό κάηκαν 500.000 στρέματα. Το τόνισαν με κάθε τρόπο τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ: «Πολλές πυρκαγιές!»

Ομως η αλήθεια είναι διαφορετική. 1.470 πυρκαγιές σε ένα μήνα είναι 47 πυρκαγιές την ημέρα. Αλλά τα τελευταία 15 χρόνια ο μέσος όρος πυρκαγιών την ημέρα είναι 60. Αρα είχαμε μικρότερο αριθμό πυρκαγιών και όχι μεγαλύτερο.

Αυτό το επισήμανε ένας από τους πλέον ειδικούς στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ο πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ο οποίος απευθυνόμενος στον Βασίλη Κικίλια μέσω του Twitter στις 28 Ιουλίου διέλυσε το κυβερνητικό αφήγημα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter