Αντιδράσεις των υγειονομικών για το ‘Αγία Σοφία’: «Ουσιαστικά ιδιωτικοποιείται η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου»

Αντιδράσεις των υγειονομικών για το ‘Αγία Σοφία’: «Ουσιαστικά ιδιωτικοποιείται η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου»

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις αλλά και τα ερωτήματα από τους υγειονομικούς για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για «Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ». Πρόκειται για το νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση ο υπουργός υγείας στις 21:00 το βράδυ της Παρασκευής και έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους εργαζόμενους του Αγία Σοφία.

Δείτε επίσης: Πλεύρης: Ολοταχώς προς ιδιωτικοποίηση ογκολογικής μονάδας παίδων

Για «Νομικά Πρόσωπα Νεομητσοτακικού Δικαίου» κάνει λόγο τον Μέτωπο Νοσοκομειακών γιατρών λέγοντας πως είναι η πολλοστή φορά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη σαν τον κλέφτη, νύχτα και από την πίσω πόρτα, προσπαθεί να καταργήσει τον δημόσιο κρατικό χαρακτήρα του ΕΣΥ και των νοσοκομείων του.

«Με νομοσχέδιο, που κατέθεσε άρον άρον, χωρίς καμία πρότερη διαβούλευση με γιατρούς, εργαζόμενους, ή ασθενείς, μετατρέπει την Ειδική Ογκολογική Μονάδα Παίδων του Αγία Σοφία σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Έτσι, το υπάρχον προσωπικό των δύο Νοσοκομείων Παίδων που μεταφέρεται στο νέο ΝΠΙΔ αλλάζει πλήρως εργασιακό καθεστώς απασχόλησης (μετατρεπόμενο σε ιδιωτικού δικαίου), οι νέες προσλήψεις είναι άγνωστο πώς θα γίνονται (με τις κείμενες κάθε φορά διατάξεις, λέει το νομοσχέδιο), τα νοσοκομεία από τα οποία αποχωρούν οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να αναπτύξουν νέες αντίστοιχες μονάδες αφού οι θέσεις των εργαζομένων θα μένουν δεσμευμένες (αλλά ούτως ή άλλως είναι φανερό πού θα κατευθύνονται όλοι οι πόροι), ενώ στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου ΝΠΙΔ δεν θα εκπροσωπούνται γιατροί και εργαζόμενοι, παρά μόνο διορισμένα μέλη από το Υπουργείο και το Ίδρυμα-δωρητή. Είναι γνωστή διαχρονικά η απέχθεια της οικογένειας Μητσοτάκη σε οτιδήποτε δημόσιο. Αλήθεια όμως, την παρούσα αλλαγή ποιος τους τη ζήτησε, σε ποιον κάνουν εκδούλευση λίγο πριν τις εκλογές και με συνοπτικές διαδικασίες; Τη ζήτησαν οι γιατροί, οι εργαζόμενοι, το προσωπικό, οι σύλλογοι ασθενών; Μήπως το Ίδρυμα Μαριάννας Βαρδινογιάννη; Ή μήπως «υψηλοί» καθηγητάδες του” αναφέρει το Μέτωπο νοσοκομειακών γιατρών.

ΠΟΕΔΗΝ: Ουσιαστικά ιδιωτικοποιείται η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου

Για μια πρωτοφανή διαδικασία κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος αναφορικά με την μετατροπής του ογκολογικού του Παίδων Αγία Σοφία. «Με νομοσχέδιο που βρίσκεται στη διαβούλευση ιδιωτικοποιείται το ογκολογικό κέντρο του νοσοκομείου που είναι πρότυπο σε όλη την Ευρώπη. Είναι η πρώτη φορά που διασπώνται υπηρεσίες νοσοκομείου του ΕΣΥ και ιδιωτικοποιούνται. Ουσιαστικά ιδιωτικοποιείται η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας αφού σε αυτό το κέντρο βρίσκεται το μόνο ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών για το παιδικό καρκίνο. Γιατί συμβαίνει αυτό;» αναρωτιέται.

Ο ίδιος εξηγεί ότι οι οικογένειες που έχουν παιδιά με καρκίνο σταδιακά θα επιβαρυνθούν οικονομικά από αυτή την εξέλιξη και ότι ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων του κέντρου που τώρα είναι υπάλληλοι του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και αν παραμείνουν στο κέντρο θα είναι υπάλληλοι του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου.

Μάλιστα βάζει και ένα πολύ βασικό ερώτημα σχετικά με την στελέχωση του ογκολογικού «Εάν οι εργαζόμενοι σήμερα στο ογκολογικό κέντρο επιλέξουν να μην εργαστούν στο κέντρο μετά την μετατροπή του σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ζητήσουν να παραμείνουν στις υπηρεσίες του ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ πως θα λειτουργήσει το κέντρο;»

Γιατί γίνεται αυτή η μετατροπή;

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί να γίνει αυτή η μετατροπή» αναρωτιούνται εργαζόμενοι του νοσοκομείου «δεν έχει προκύψει έως τώρα η ανάγκη τα υφιστάμενα μοναδικά στην Ελλάδα δημόσια τμήματα να αποσπαστούν από το νοσοκομείο κορμός και να έχουν αυτοτέλεια μόνο οικονομική και διοικητική ενώ η λειτουργική θα είναι πλήρως εξαρτημένη το νοσοκομείο» σχολιάζει στο documentonews.gr το μέλος της 5μελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου Αγία Σοφία, Αγγελική Κρικρή, αναφορικά με το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Όσον αφορά στην λειτουργική αυτοτέλεια της Μονάδας η ίδια εξηγεί: Καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ η πρώτη κίνηση όλων των τμημάτων του νοσοκομείου είναι να συνεισφέρουν με προτεραιότητα στα ογκολογικά παιδιά όποτε είναι απορία άξιο για ποιο λόγο να γίνει αυτή η μετατροπή.

Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι

Oι εργαζόμενοι του νοσοκομείου με ανακοίνωση τους εξηγούν τι μπορεί να σημαίνει η αυτοτέλεια και η ευελιξία που υπόσχεται να προσφέρει στο ογκολογικό ο συγκεκριμένος νόμος το υπουργείο Υγείας.

Τι σημαίνει άραγε:

 Η αυτοτέλεια που θα φέρει η ιδιωτικοποίηση;

Πως θα αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των παιδιών που νοσηλεύονται σε αυτά τα τμήματα; Τι θα συμβαίνει με όσα παιδιά χρειάζονται να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις , συχνά πολύπλοκες που χρόνια τώρα οι γιατροί του Αγία Σοφία και του Αγλαΐα Κυριακού πραγματοποιούσαν; Μήπως αυτή η αυτοτέλεια περιλαμβάνει την παραπομπή αυτών των περιστατικών σε άλλες ιδιωτικές κλινικές για να εξασφαλίζει και άλλα κέρδη ο ιδιωτικός τομέας; Εξάλλου είναι αντιληπτό ότι δεν γίνεται να εξασφαλιστούν οι ανάγκες αυτών των παιδιών ανεξάρτητα από το παιδιατρικό νοσοκομείο και τα τμήματα του ! Τι θα γίνει για παράδειγμα αν ένας ογκολογικός ασθενής χρειαστεί νοσηλεία στην Μονάδα Παίδων; Τι εξυπηρετεί συνεπώς η μετατροπή του σε ΝΠΙΔ; Μήπως εξυπηρετεί εν τέλει την οικονομική αυτοτέλεια του , οπότε απευθείας κέρδη και διαχείριση των από τους νέους ιδιοκτήτες και λοιπούς εμπλεκόμενους;

 Η ευελιξία που υπόσχονται;

Σημαίνει πρακτικά ευέλικτοι εργαζόμενοι , με κάθε πιθανή σύμβαση και σχέση εργασίας με την παραπάνω δομή! Εργαζόμενοι όχι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με πείρα και εξειδίκευση στο αντικείμενο τους , αλλά εργαζόμενοι που θα απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Εργαζόμενοι πρακτικά που θα δουλεύουν όπως και για όσο επιβάλλουν τα οικονομικά και επιχειρηματικά σχέδια της ιδιωτικής πια ογκολογικής μονάδας.
Η 5μελής επιτροπής της ΕΙΝΑΠ με ανακοίνωση της καταγγέλλει επίσης ότι :

Η διοίκηση στην τελευταία συνάντηση με την 5μελη επιτροπή τον Δεκέμβρη απάντησε πως δεν είναι ενήμερη και δεν γνωρίζει και πως θα πάρει θέση εάν προκύψει επίσημο θέμα, όμως επί της αρχής είναι σύμφωνη. Κάτι που το επιβεβαιώνει η στάση της… Εξυπηρετεί μαζί με την κυβέρνηση συμφέροντα επιχειρηματιών και μεγαλογιατρών! Δεν δέχεται να μας συναντήσει και να μας ενημερώσει με τρόπο προκλητικό και απαξιωτικό!
Το νοσοκομείο ανήκει στο δημόσιο σύστημα υγείας και τα ογκολογικά τμήματα του νοσοκομείου μας λειτουργούν άριστα χρόνια τώρα με τη συμβολή των εργαζομένων που υπερβαίνουμε εαυτό μέρα και νύχτα.

Το οικόπεδο που ανεγέρθη το οίκημα και φιλοξενεί τα τμήματα των δυο νοσοκομείων είναι δωρεά με αυστηρούς όρους στο ελληνικό δημόσιο και στο Αγία Σοφία.
Οι εργαζόμενοι στα τμήματα αυτά που παλεύουν καθημερινά να σώσουν παιδιά , που ζουν από πρώτο χέρι τις αγωνίες και τα προβλήματα των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο αλλά και των οικογενειών τους δηλώνουν αποφασισμένοι να σταθούν απέναντι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και καλούν σε ξεσηκωμό

Καλούμε:

1) συνέλευση εργαζομένων την Τρίτη 21/02 13.00 στο κεντρικό αμφιθέατρο .Να αποφασίσουμε συνολικά για τις ελλείψεις στο νοσοκομείο μας σε μια σειρά από τμήματα.
2) συμμετοχή στην στάση εργασίας που έχει καλέσει η ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 22/02 μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους με συγκέντρωση 8.00 η ώρα στην πύλη του νοσοκομείου και συμμετοχή στην πορεία προς το Υπουργείο Υγείας.
3) σωματεία, συλλογικούς φορείς, συλλόγους γονέων να συνταχθούν και να παλέψουμε μαζί ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού.
4) συλλογή υπογραφών καταδίκης του σχεδίου νόμου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter