Τι είπε ο Βαξεβάνης στην ανακρίτρια όταν τον πίεσε απειλητικά να τελειώσει την απολογία του

Τι είπε ο Βαξεβάνης στην ανακρίτρια όταν τον πίεσε απειλητικά να τελειώσει την απολογία του

Μετά την πρωτοφανή δήλωση της ανακρίτριας που απαιτούσε από τον Κώστα Βαξεβάνη να τελειώσει την απολογία του, ο δημοσιογράφος επέλεξε να κάνει μια σκληρή δήλωση με την οποία ουσιαστικά κατηγορούσε την ανακρίτρια όχι μόνο ότι έστησε το κατηγορητήριο για να ικανοποιήσει κάποιους, αλλά ότι προσπαθεί να σταματήσει τις αποκαλύψεις για το πώς στήθηκε η συνωμοσία συγκάλυψης του σκανδάλου Νovartis. Μόλις μπήκαν στο ανακριτικό γραφείο, η ανακρίτρια, αντιστρέφοντας το κλίμα όλων των προηγούμενων ημερών, είπε ότι θέλει να κάνει μία δήλωση. Εν αντιθέσει βέβαια με τις πιέσεις που ασκεί στον Κώστα Βαξεβάνη, δεν έχει καλέσει τον Μανιαδάκη ούτε έχει διαβιβάσει όσα έχουν αποκαλυφθεί για να γίνουν έρευνες.

Η δήλωσή της ανακρίτριας ήταν η εξής:

«Στο σημείο αυτό η ανακρίτρια επεσήμανε στον κατηγορούμενο και στους παριστάμενους δικηγόρους του, ότι είναι η Πέμπτη μέρα της απολογίας του, ήτοι χρόνος που υπερβαίνει κατά πολύ τον εύλογο τοιούτο ώστε να έχει περατωθεί η απολογία του. Επίσης προέβη στην επισήμανση στον κατηγορούμενο ότι απολογούμενος αφίσταται στη μέχρι τώρα συνεχιζόμενη μετά από διακοπές απολογία του των πραγματικών περιστατικών που συγκροτούν την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση των αδικημάτων που του αποδίδονται με το κατηγορητήριο, σε βαθμό που υπερβαίνει την ιδιότητά του ως κατηγορούμενο και μετατρέπεται σε μάρτυρα κατηγορίας για υποθέσεις ποινικές, άλλες των οποίων έχουν αρχειοθετηθεί και άλλες ακολουθούν διαφορετική δικαστική διαδρομή ενώπιον των αρμοδίων δικαστικών αρχών, καθώς και εντελώς άνιση υπέρ του μεταχείριση σε σχέση με τους λοιπούς κατηγορούμενους που περάτωσαν μέχρι τώρα την απολογία τους, χωρίς διακοπές, όσες συνεχείς ώρες και αν χρειαστεί να αναλωθούν. Κατόπιν όλων των παραπάνω συνεστήθη να περιοριστεί στις αποδιδόμενες κατηγορίες και να περατώσει την απολογία του εντός της ημέρας, διότι η υπερβολικά μακρό χρόνο παράταση αυτής μπορεί να θεωρηθεί ως καταχρηστική άσκηση του δικονομικού δικαιώματος της απολογίας του κατηγορούμενου, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να του χορηγηθεί για οποιοδήποτε λόγο άλλη παράταση χρόνου για συνέχιση αυτής. Στη συνέχεια κλήθηκε ο κατηγορούμενος να δηλώσει ευθέως αν θα ασκήσει το δικαίωμά του να ολοκληρώσει την απολογία του σήμερα, διαφορετικά η Ανακρίτρια θα την κηρύξει περαιωμένη δια της άρνησής του».

Ο Κώστας Βαξεβάνης έδωσε την απάντηση του οποία ζήτησε να καταγραφεί ως κομμάτι της απολογίας του:

«Περιέργως μετά την απόφασή μου να απευθυνθώ χθες στα όργανα της Δικαιοσύνης και του Αρείου Πάγου και ειδικά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαφυλαχθεί το νόμιμο δικαίωμά μου να είμαι γνώστης του υλικού της δικογραφία ενόσω απολογούμαι και να λάβω αντίγραφα της απολογίας της συγκατηγορούμενής μου εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, η οποία είχε απολογηθεί στις 11 Απριλίου 2022, κι ενώ συνεχιζόταν η απολογία μου, με καλείτε σήμερα με απαιτητική και οιονεί εκβιαστική δήλωση, να ολοκληρώσω την απολογία μου. Φαίνεται πως η άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων μου για κάποιον λόγο ενοχλεί και αντιμετωπίζεται από την ανάκριση ως ένα είδος ποινικού αδικήματος. Επαναλαμβάνετε έτσι την τακτική της ενοχοποίησής μου επειδή ασκώ δικαιώματα που μου δίνει ο νόμος. Θυμίζω ότι μου έχετε ασκήσει δίωξη, επειδή έχοντας νόμιμο δικαίωμα, κατέθεσα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά προκειμένου να ελεγχθεί η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη η οποία λειτούργησε παράνομα στην υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου με τον οποίο μάλιστα είχαμε αντιδικία. Παρουσιάσατε έτσι την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων μου ότι έχει υπαγορευθεί από τρίτους και ασκήσατε μέσω ενός νομικού παραλογισμού, δίωξη εναντίον μου. Σήμερα η άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων μου αφού δεν μπορεί να με φέρει ως απολογούμενο απέναντι σε μια νέα δίωξη, με φέρνει σε ένα ‘’αποφασίζουμε και διατάσσουμε το πέρας της απολογίας’’.

Δηλώσατε ότι έχω υπερβεί στην απολογία μου τον εύλογο χρόνο. Ο εύλογος χρόνος αποτελεί μια σχετική έννοια η οποία καθορίζεται από τον όγκο της δικογραφίας, τη σοβαρότητα των κατηγοριών, αλλά κυρίως την ποιότητα του κατηγορητηρίου. Όπως σας έχω πει στο ξεκίνημα της απολογίας μου, το σύνολο των κατηγοριών μου εναντίον μου, εκτός από ανυπόστατες και ουσιαστικά αβάσιμες, είναι και αόριστες. Σας ζήτησα μάλιστα να μου υποδείξετε, προκειμένου να είμαι σαφής και σύντομος, τα σημεία, παραδείγματος χάριν, της μάρτυρος ‘’Αικατερίνης Κελέση’’ στα οποία λέει, όσα εσείς τις αποδίδετε ότι λέει στην κατάθεσή της στις 4 Φεβρουαρίου 2018 και τα οποία εμφανίζετε ότι δημοσίευσα δύο μέρες πριν. Δεν μου τα υποδείξατε, διότι αυτά τα σημεία δεν υπάρχουν. Προκειμένου λοιπόν εγώ να απολογηθώ και να μην πάω ως πρόβατο επί σφαγή, αναγκάζομαι να αναφερθώ εκτεταμένα στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis, στα σημεία που αποκαλύπτουν ότι υπήρχε σκάνδαλο, υπήρχαν δράστες και ως εκ τούτου δεν αποτελεί σκευωρία κι εγώ δεν είμαι σκευωρός. Είμαι επίσης υποχρεωμένος να αναφερθώ εκτεταμένα στις πρακτικές των προσώπων που εμφανίζονται ως μάρτυρες κατηγορίας εναντίον μου, χωρίς να παρέχουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο, προκειμένου να αποδείξω ότι όλα αυτά τα πρόσωπα, στρέφονται εναντίον μου, επειδή η δημοσιογραφική έρευνα, η δική μου και των δημοσιογράφων του Documento, αποκάλυψε τον ρόλο τους. Η μεν κυρία Ράικου μετά τις αποκαλύψεις του Documento παραιτήθηκε, η δε Γεωργία Τσατάνη μετά τις αποκαλύψεις οδηγήθηκε στα πειθαρχικά όργανα του Αρείου Πάγου και καταδικάστηκε.

Μου κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση, όσα μου αποδίδετε σε σχέση με αναφορές μου σε διάφορες δικογραφίες που έχουν αρχειοθετηθεί και τη μετατροπή σε ‘’μάρτυρα κατηγορίας’’. Συμβαίνει πολλές φορές, όταν οι κατηγορίες είναι σαθρές και κατασκευασμένες κι έχουν σκοπό την εξόντωση αυτού στον οποίον απευθύνονται, κατά τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης, τα πράγματα να αντιστρέφονται. Έχω δικαίωμα την ώρα της απολογίας μου, να υποδεικνύω τα στοιχεία εκείνα τα οποία αποτελούν τις αποδείξεις του κατασκευασμένου των κατηγοριών. Κατά την απολογία μου παρείχα στοιχεία για ν’ ανοίξει η υπόθεση της Novartis εκ νέου, μετά την αναγκαστική κατάθεση σ’ εσάς συνομιλιών και μηνυμάτων που αποδεικνύουν ότι αφενός ο κύριος Μανιαδάκης ήταν πηγή μου από την οποία είχα την πληροφόρηση και αφετέρου ότι μάρτυρες απειλήθηκαν και εκβιάστηκαν προκειμένου να αλλάξουν στάση. Αντίστοιχα στοιχεία έχετε και από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων ‘’Αικατερίνης Κελέση’’ και Νίκου Μανία, οι οποίοι έχουν καταθέσει, η μεν πρώτη απειλές και σπάσιμο του αυτοκινήτου της, ο δε δεύτερος ξυλοδαρμό του. Υπάρχει πλέον όλο το πλαίσιο για να κινηθεί η Δικαιοσύνη, να κληθεί ο μάρτυρας Μανιαδάκης και να αρνηθεί ή να επιβεβαιώσει τις συνομιλίες μας και τα μηνύματά μας, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος σας ως λειτουργού της Δικαιοσύνης και όχι η απολογία ενός κατηγορούμενου σε εύλογο χρόνο, ‘’υπό την απειλή χρονομετρικού περιστρόφου’’. Μου κάνει λοιπόν ιδιαίτερη εντύπωση, για να χρησιμοποιήσω το λεκτικό του κατηγορητηρίου σας, η πίεση που ασκείται στον κατηγορούμενο προκειμένου να καταθέσει τα πράγματα που είναι επιθυμητά στους αυτουργούς της συνωμοσίας αυτής και να μην επεκταθεί στα πραγματικά περιστατικά και στις αποδείξεις που θα τους καταστήσουν απολογούμενους στη Δικαιοσύνη, αν δεν εμποδιστώ από εσάς να καταθέσω τα στοιχεία».

Δείτε επίσης:

Φοβούνται τις αποκαλύψεις και φιμώνουν τον Κώστα Βαξεβάνη

Τι κρύβει η σιωπή της Νέας Δημοκρατίας για τις αποκαλύψεις Βαξεβάνη για Στουρνάρα-Σαμαρά-Βενιζέλο;

Αντωνία Λεγάκη για Κώστα Βαξεβάνη: Τουλάχιστον περίεργο το να εμποδίζεται ο κατηγορούμενος να ολοκληρώσει την απολογία του

Βασίλης Χειρδάρης για Κώστα Βαξεβάνη: Η απολογία δεν μπορεί να παρεμποδίζεται από χρονικά ή και άλλα «καλούπια»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter