Τη γάτα με το ποντίκι παίζει ο Μητσοτάκης με τον Κικίλια

Τη γάτα με το ποντίκι παίζει ο Μητσοτάκης με τον Κικίλια

Την ανάγκη… φιλοτιμία κάνει το Μέγαρο Μαξίμου, που αφού επί δύο ημέρες σφυροκόπησε μέσω κυβερνητικού εκπροσώπου και φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ τον Βασίλη Κικίλια με σκοπό να τον οδηγήσει στην έξοδο από την κυβέρνηση, ήρθε την Τετάρτη να κλείσει τη σεναριολογία περί ανασχηματισμού «αυτή τη στιγμή» με την αιφνιδιαστική συνάντησή τους, με τα προβλήματα των σχέσεων μεταξύ υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και πρωθυπουργικού γραφείου -και όχι μόνο- να γίνονται πλέον ορατά διά γυμνού οφθαλμού, όπως και η σωρεία προβλημάτων του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ήδη από την επόμενη ώρα της συνέντευξης του υπουργού το βράδυ της Τρίτης, το πρωθυπουργικό γραφείο είχε φροντίσει να εκπέμψει πως «σημασία έχουν οι δομές, όχι τα πρόσωπα» και πως «προέχει η αποκατάσταση», ενώ συνεχίζει την απομόνωση του υπουργού Κικίλια, αφήνοντάς τον εκτός τόσο από τους «πρωινούς καφέδες» του επικοινωνιακού επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου με το Συντονιστικό Κέντρο της Θεσσαλίας, όσο και από τις ανακοινώσεις που τις συνεχίζουν οι υπουργοί από το πεδίο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κυβερνητικές πηγές «διέρρευσαν» το απόγευμα της Τετάρτης πως οι δύο άνδρες συναντήθηκαν αιφνιδιαστικά στο Μαξίμου, με ειδικές αναφορές στο «καλό κλίμα», την «προετοιμασία για τη ΔΕΘ» και ένα σήμα όψιμης αποκατάστασης των σχέσεών τους. Οι ίδιες διαρροές αφήνουν κανονικότατα ανοιχτά τα ίδια σενάρια, δίνοντας την αίσθηση μίας εξαιρετικά βραχυπρόθεσμης ανακωχής. Άλλωστε, τα προβλήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν ξεκινούσαν από το ζήτημα Κικίλια, ούτε και πρόκειται να αντιμετωπιστούν με τον επικοινωνιακό τρόπο που επιχειρείται, αλλά το Μαξίμου ελπίζει να αναβάλλει την επίλυσή τους μέχρι την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το αφήγημα της «ώρας της μάχης» πάντως προέκυψε έτσι κι αλλιώς ψευδεπίγραφο μόλις λίγες ώρες αργότερα, με την παραίτηση του επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη και τη fast track αντικατάστασή του από τον εκλεκτό της υφυπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη, που ήρθε την ώρα που στη Θεσσαλία δίνεται μάχη απέναντι σε μία εξαιρετικά απειλητική υγειονομική κρίση. Προφανώς, το να αλλάξει ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία δεν αποτελεί επιβεβαίωση του «σημασία έχουν οι δομές», όμως με τη στήριξη των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ που φρόντισαν άμεσα να περάσουν την κυβερνητική γραμμή της «προεξοφλημένης εξέλιξης», δεν χρειάστηκε να δοθεί καμία περαιτέρω εξήγηση. Ακόμη πιο τραγελαφικά, ο αποτυχόν υποψήφιος βουλευτής Ανδρέας Τσώκος που διορίστηκε στο τιμόνι του Κτηματολογίου την περασμένη Παρασκευή, παραιτήθηκε τη Δευτέρα (!) επικαλούμενος «επαγγελματικά ασυμβίβαστα» και προκαλώντας πλήθος ερωτημάτων.

Την ίδια ώρα πάντως που γινόταν η αιφνιδιαστική αλλαγή φρουράς στον ΕΟΔΥ, ο Παύλος Μαρινάκης προσπαθούσε να εμφανίσει κυβέρνηση και πρωθυπουργό ως έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, υπό τον φόβο της επισκίασης της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τα σενάρια περί ανασχηματισμού, στη διάχυση των οποίων ο ίδιος συνέβαλε από τη Δευτέρα. Ωστόσο, τόσο στη συνέχεια της παραπάνω φράσης του όσο και σε άλλες αναφορές του, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου για σημαντικές αλλαγές στην κυβέρνηση, προσβλέποντας απλώς σε μία πίστωση χρόνου με την ελπίδα εκτόνωσης της κρίσης. Εξού και οι διακηρύξεις περί «σημαντικών ανακοινώσεων Μητσοτάκη στη ΔΕΘ».

Ο… καβγάς πριν τη συνάντηση

«Δεν απαντά η Κυβέρνηση σε μία συνέντευξη ενός Υπουργού της» ήταν η πλέον επίσημη απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου στην ανοιχτή πρόκληση του Βασίλη Κικίλια το μεσημέρι της Τετάρτης και πριν τη συνάντηση υπουργού-πρωθυπουργού, με μεγάλο μέρος ωστόσο της συνέντευξης του Παύλου Μαρινάκη να εστιάζει αντιθέτως στο να δώσει απαντήσεις στα δημόσια πυρά κατά πάντων του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Δεν απαντά η Κυβέρνηση σε μία συνέντευξη ενός Υπουργού της που και αυτός και όλοι οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, αυτό το καλοκαίρι δίνουν τις πιο δύσκολες μάχες με τις πιο πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές» ήταν η πλήρης αποστροφή του, παραπέμποντας ουσιαστικά στις κυβερνητικές διαρροές των προηγούμενων ημερών πως «την ώρα της μάχης δεν ασχολούμαστε με τίποτε άλλο, προέχουν οι ανθρώπινες ζωές». Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε πως «θέλω να πω ότι δεν πιστεύουμε στις «Ιφιγένειες» και δεν γίνεται πολιτική ούτε με καλάθια, ούτε με «Ιφιγένειες», ούτε με τέτοια λογική».

Πάντως, παρά την προφανή του αγωνία να κάμψει τη σεναριολογία υπό τον φόβο του «καπελώματος» της ίδιας της εμφάνισης του πρωθυπουργού το προσεχές Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ουσιαστικά πως το πρωθυπουργικό γραφείο απλώς καθυστερεί τις αποφάσεις. «Αν κάθε φορά που γράφονταν αυτά γίνονταν, τότε θα είχαμε ανασχηματισμό κάθε ένα μήνα και εκλογές κάθε έξι μήνες. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κάποια τέτοια διάθεση αυτή τη στιγμή» ανέφερε κατά τις δηλώσεις του, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της σεναριολογίας για το ποια ακριβώς θα είναι η σωστή «στιγμή» για κάτι τέτοιο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως παρά τις αιτιάσεις πως «η κυβέρνηση δεν απαντά στη συνέντευξη ενός υπουργού», ο Π. Μαρινάκης επιχείρησε να απαντήσει και για στις βολές του Β. Κικίλια για την «μόλις 1% απορροφητικότητα του προγράμματος Αιγίς» του Χρήστου Στυλιανίδη, όσο και για την «ανάγκη αναβάθμισης» του… καμαριού του επιτελικού κράτους, του 112. Ως προς το πρόγραμμα «Αιγίς» «θα παρατεθούν και αναλυτικά τα στοιχεία. Προφανώς είναι ένα πρόγραμμα το οποίο οι πληρωμές επιμέρους εργασιών που γίνονται, γίνονται όταν αποπερατωθούν κάποιες συγκεκριμένες εργασίες» δικαιολογήθηκε ο εκπρόσωπος του Μαξίμου, ενώ για το 112, περιορίστηκε στην ανάγκη ύπαρξής του, αφού «η μη ύπαρξη του 112 ενδεχομένως να είχε κοστίσει πολύ ακριβά». Η προσπάθεια πάντως να προστατευτεί ο Χρ. Στυλιανίδης έναντι του Β. Κικίλια ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως αναπάντητα έμειναν όλα τα υπόλοιπα πυρά του υπουργού Πολιτικής Προστασίας προς το μισό υπουργικό συμβούλιο. Καμία απάντηση, ούτε για την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και για τα αντιπλημμυρικά, ούτε για την απαξίωση του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια και την «άμεση αντίδραση» των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτε και για τους γαλάζιους δημάρχους και περιφερειάρχες.

Προς ώρας, το Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπει σε αυτή την ιδιότυπη «ανακωχή», συνεχίζοντας και τη χθεσινή ημέρα να τον αφήνει εκτός επιχειρησιακών πλάνων, ρίχνοντας φώτα στους υφυπουργούς, Χρήστο Τριαντόπουλο και Ευάγγελο Τουρνά. Το εάν το… τσιρότο που έβαλε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην πληγή θα αντιμετωπίσει την αιμορραγία εντός και εκτός της κυβέρνησης μένει να φανεί, όμως η ήδη ο πρωθυπουργός χρεώνεται το γεγονός πως άλλοι υπουργοί πήγαν στο σπίτι τους για πολύ λιγότερα.

Διαβάστε σχετικά: Ανακωχή μέχρι νεωτέρας Μητσοτάκη – Κικίλια

Ο Μητσοτάκης μαδάει τη μαργαρίτα της φθοράς του και αναζητά εκτόνωση

Το μπαλάκι στον Μητσοτάκη ρίχνει ο Κικίλιας για τα σενάρια παραίτησης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter