Τι κατέθεσε ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής στη δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι

Τι κατέθεσε ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής στη δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι
Για όγδοη ημέρα εξετάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος, στο πόρισμα του οποίου στηρίζεται και μεγάλο μέρος του κατηγορητηρίου της δίκης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Ο Δ. Λιότσιος έκανε λόγο για δυνατότητα των εναέριων μέσων να πετάξουν τουλάχιστον μέχρι τις 18:10 έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τις φλόγες και τόνισε πως εκείνη την ημέρα ο αιφνιδιασμός της Πυροσβεστικής ήταν αδικαιολόγητος.
Απαντώντας σε ερώτηση συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας, ο οποίος έχει χάσει τη μητέρα του στην πυρκαγιά ο πραγματογνώμονας κατέθεσε πως το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού ενημερώθηκε για την ύπαρξη ανθρώπων στη θάλασσα από την αντίστοιχη υπηρεσία της Δανίας, η οποία είχε ειδοποιηθεί πως υπήρχαν 12 Δανοί στο νερό προκειμένου να γλυτώσουν από τις φλόγες.

«Στις 18.36 της 23η Ιουλίου 2018 υπήρχε η πρώτη αναφορά για δύο νεκρούς στο Νέο Βουτζά. Όλα ήταν γνωστά σε όλους. Είχαν δώσει όλες τις πληροφορίες στο ΕΣΚΕ», επανέλαβε ακόμη ο μάρτυρας.

Ο μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις από συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας αλλά και της υπεράσπισης, ανάμεσά τους και η συνήγορος του κατηγορούμενου Σωτήρη Τερζούδη, αρχηγού τότε του Πυροσβεστικού Σώματος.

Υπεράσπιση: Το ΕΣΚΕ έχετε καταθέσει ότι  γνώριζε και έπρεπε να πάρει ευθύνη για απομάκρυνση των πολιτών. Στην έκθεση σας γράφετε ότι ο κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε…

Μάρτυρας: Δεν επιτρέπεται να αιφνιδιάζεται η πυροσβεστική υπηρεσία. Από το αποτέλεσμα αυτό φάνηκε. Δεν πρέπει να αιφνιδιάζεται η πυροσβεστική …Ο αιφνιδιασμός ήταν αδικαιολόγητος… Ο κρατικός μηχανισμός δεν έπρεπε να αιφνιδιαστεί.

Υπεράσπιση: Τα εναέρια μπορούσαν να επιχειρήσουν στο κυρίως μέτωπο;

Μάρτυρας: Από τη στιγμή που η φωτιά μπήκε στη χαράδρα ήταν πιο δύσκολη η κατάσταση αλλά μέχρι τις 18.10 η πυρκαγιά έκαιγε παλιά καμένα.

Υπεράσπιση: Ρωτάω αν μπορούσαν να εισφέρουν ουσιαστικά…

Μάρτυρας: Από τη στιγμή που η φωτιά μπήκε στη χαράδρα έβγαλε όλα τα φαινόμενα της. Σε εκείνο το σημείο ήταν δύσκολα… Το νερό εξατμίζεται μέχρι να φτάσει στη χαράδρα. Ό,τι ήταν να γίνει έπρεπε να γίνει πριν πάει στη χαράδρα. Θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο καλή δουλειά και να επιχειρήσουν πιο άνετα τα εναέρια. Αν επιχειρούσαν βέβαια….

Διαβάστε επίσης:
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter