Τι πραγματικά απαίτησε η Γιούροβα από τον Μητσοτάκη στην Αθήνα

Τι πραγματικά απαίτησε η Γιούροβα  από τον Μητσοτάκη στην Αθήνα
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Vera Jourova Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιέρα Γιούροβα είχε βρεθεί προσφάτως στην Αθήνα, όπου είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και την ελευθερία του Τύπου. Εκεί η Γιούροβα, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr φέρεται να ρώτησε σε επιθετικό τόνο τον έλληνα πρωθυπουργό γιατί προήχθησαν πέντε αντιπρόεδροι στον Άρειο Πάγο, τη στιγμή που οι ίδιοι δικάζουν τους πολιτικούς του αντιπάλους στο Ειδικό Δικαστήριο;

Είναι σαφές πως οι Βρυξέλλες ενδιαφέρονται για μια σειρά από ελληνικά θέματα πέραν της ελευθερίας του Τύπου και τις επαναπροωθήσεις. Ειδικότερα, το ενδιαφέρον αυτό καταγράφεται στη περίπτωση της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, η οποία διαχειρίστηκε το φάκελο του σκανδάλου Novartis.

Υπογραμμίζεται πως η ίδια είχε δώσει το παρόν σε συνεδριάσεις της μόνιμης επιτροπής της Ευρωβουλής για το κράτος δικαίου (LIBE) και είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στους παρευρισκόμενους.

Εξάλλου, για την Ευρωπαίκή Επιτροπή η περίπτωση της Τουλουπάκη θυμίζει αυτή της ρουμάνας Λάουρα Κόντρουτσα Κόβεσι. Η τελευταία πλέον είναι η πρώτη ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας, ενώ στο παρελθόν ήταν η πρώην γενική εισαγγελέας της κατά της διαφθοράς στη χώρα της. Θέση την οποία είχε χάσει το 2018 μετά από παρέμβαση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης της Ρουμανίας Τοντορέλ Τόντερ.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το πέρας της συνάντησης στην Αθήνα η κυβερνητική πλευρά μιλούσε για μια εποικοδομητική συζήτηση, η οποία εξελίχτηκε χωρίς παρατράγουδα, παρόλο η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να καταθέσει νομοσχέδιο για την ελευθερία του Τύπου (Media Freedom Act).

Παρά ταύτα, φαίνεται πως οι Βρυξέλλες αναμένουν άμεσα αποτελέσματα, καθώς στο παρελθόν το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε δεσμευτεί να καταθέσει σε διαβούλευση το παραπάνω νομοσχέδιο, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.

Διαβάστε επίσης

Βέρα Γιούροβα για υποκλοπές: «Πρέπει να τιμωρηθούν όσοι παρανόμησαν» – Τι είπε για τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Σκάνδαλο υποκλοπών – Βέρα Γιούροβα: «Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν γιατί παρακολουθούνται»

Το άλλοθι της ΕΣΗΕΑ στον Μητσοτάκη, η «Επιτροπή Λογοκρισίας» και η Γιούροβα

Υπόλογος για παρακολουθήσεις και ελευθεροτυπία ο Μητσοτάκης στη συνάντηση με τη Γιούροβα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter